Men nog om mig. (Men inte egentligen.)

I den mån det är intressant för någon så har jag gjort ett par intervjuer på sistone. För det är tydligen sånt man gör om man vill berätta för folk att man har skrivit en ny bok. (Ibland slutar det förstås ändå med att de som intervjuar helst vill prata om helt andra grejer, men det är ju som det är med det. Alla kan ju, som min fru gärna uttrycker det, ”inte vara INTRESSERADE av dig hela tiden, Fredrik!”)

Hur som helst: Här ligger en radiointervju som jag gjorde hos Rix Morronzoo för ett par veckor sedan, där jag pratar en del om skrivmaskiner och en del om rostad lök och en del om min nya bok ”Björnstad”. (Jag vill i vanlig ordning varna för att man kanske hatar min röst eller min dialekt eller min avsaknad av dialekt eller att jag säger ”liksom” jätteofta eller vad det nu är, och i så fall tar jag inget ansvar för era eventuella brustna illusioner, jag har varnat er, jag är en jättelätt person att inte tycka om.) http://play.rixfm.se/catchup/11795 

Här finns en ganska lång intervju som jag gjorde med Dagens Industri tidigt i höstas. (Den låg bakom betalvägg då, men nu har journalisten Jan Gradvall lagt upp den på sin egen sajt, så att den går att läsa gratis.) http://gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=1348

Och här finns en intervju som jag gjorde med bokbloggen ”Midnattsord”, som faktiskt glädjande nog nästan helt och hållet handlar om ”Björnstad”. Framför allt en del om de svåraste ämnena i den, och hur jag försökte hantera dem. Jag försökte svara på hur jag såg på min plats i idrottsrörelsen, och pratade lite om att den här sortens historia givetvis har berättats många gånger förut, men att jag kanske kände att jag åtminstone delvis kunde berätta den från ett annat perspektiv eftersom jag är på insidan av den. Jag har varit och är nog fortfarande väldigt mycket ”en av grabbarna” i omklädningsrum och styrelserum och på läktaren, så jag försökte väl berätta något om att det kanske är svårare att avfärda mig då, och att det kanske är ett lite större ansvar att försöka säga några åtminstone halvt genomtänkta grejer om man har blivit given en väldigt stor megafon. Ungefär. http://midnattsord.blogspot.se/2016/11/forfattarintervju-fredrik-backman.html

12 kommentarer

 1. Noooooooo! Läste Gradvalls text och blev påtvingad det blå pillret (eller var det det röda?) angående din vän N’s identitet. Varning borde utfärdats!

 2. WWFBD: Sorry. My bad. Men som tröst kan jag säga att du ÄNDÅ hade velat veta vem han var, förr eller senare, för han släpper sin debutroman nästa höst. Och du kommer vilja läsa den. För han är är ett jävla geni.

 3. Nu hade du lite fel igen, farbror F.

  Det var inte jättelätt alls faktiskt att tycka illa om dig….fick anstränga mig ganska hårt till och med. Så pass hårt att jag inte behöver tom-duscha i dag heller! 🙂

 4. Tack för en helt fantastisk bok. Björnstad grep tag i mig och med två pojkar som spelat hockey kunde jag identifiera mig både med det ena och det andra. Högt i tak, tjocka väggar, helt enkelt suveränt!.

 5. Två irländare i en båt… 🙂 Får mig alltid att le.
  Har läst Ove, och även sett både film och teater-versionerna. Alla är otroligt bra och fått mig till tårar varenda gång.
  Ska ta mig i kragen och läsa dina övriga böcker också.
  Tycker det var riktigt intressant med ditt sätt att se på tecken per sida och kapitel. Har aldrig funderat över det förrän jag började läsa Det mörka tornet-serien av Stephen King. Kapitel i de böckerna kan vara en halv sida och ibland nästan 50 sidor känns det som.

 6. Fredrik, du är inte en jättelätt person att inte tycka om. Du är en omöjlig person att inte tycka om!

  Ibland är du en omöjlig person i största allmänhet, men det gör det konstigt nog bara ännu omöjligare att inte tycka om dig.

 7. Milde tid… Inte bra. Har en liten som vaknar alldeles för snart…Men har suttit till 01.40 och läst Gradvalls intervju. Blev helt fast.
  Oves eget liv.
  Bokmässan.

  Äntligen nämns kärlekshistorian. Runt mig har det mest pratats om humorn i Ove, men det är ju en otroligt vacker kärlekshistoria.
  Nu blev jag sugen på att läsa om den.

  Jag är nyfiken på din fru. Hon verkar vara en väldigt rolig person!

 8. Fredrik, hur kan du skriva en så bra bok!
  Du skriver så annorlunda mot andra. Björnstad är helt fantastisk, du är den bäste författaren jag läst.

 9. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *