Mitt föräldraskap och lite om hur det går

Jag är ensam hemma med barnen, eftersom min fru har ett sånt där riktigt jobb där man har kollegor och chefer och ledningsgrupper och man åker iväg på kickoff och konferens utan att man behöver göra citationstecken runt ”konferens” som den där gången när jag hade ”julfest” på mitt jobb och det egentligen bara var jag som satt ensam på mitt kontor och drack julmust och kollade på 21 Jump Street i sju timmar.

Hur som helst.

Jag är ensam med barnen. Och för er som inte har några barn (eller är såna där föräldrar som är kompetenta föräldrar och vet vad fan ni håller på med och sjunger tillsammans när ni åker bil och håller på) så kan jag berätta att det ABSOLUT viktigaste när man är ensam hemma med två barn som är 2 och 5 år är att man under inga som helst omständigheter får låta dem vända dygnsrytmen. Låter man dem vända dygnsrytmen är man körd. Man är Ray Liotta i Maffiabröder när han står i köket med en väska kokain i handen och hör polishelikoptern. Det är möjligt att jag kommer ihåg den scenen fel. Men ni fattar vad jag menar.

Låt aldrig de små jävlarna vända dygnsrytmen!

Så jag planerade det här och väckte barnen klockan sex imorse. Och min son sa ”va? Det känns som att jag kanske har sovit en enda timme!”, och sen tittade han ut och sa ”det är mörkt ute!”, och då sa jag ”ja, ja, men det är för att det är vinter, då är det mörkt på morgonen, nu måste vi äta frukost!”. Så till slut fick jag upp båda barnen och vi åt frukost och sen passerade dagen som den gör när man är en asbra förälder. Och så blev det kväll, och då gick jag runt här och gäspade en stund, och sen sa jag ”oj vad MÖRKT det är ute!” och sen gick vi och la oss.

Klockan 19.00. Och då somnade barnen.

De. Som. Nade.

Eftersom jag är ett geni.

Och så somnade jag också. Och jag sov så gott, så gott, så gott som bara en sån där perfekt förälder som ger andra föräldrar på Familjeliv rådet ”det gäller bara att vara tydlig och konsekvent alltså mina barn till exempel sov i sina egna sängar innan de ens hade fötts och har aldrig ätit konserveringsmedel!” kan göra. Jag drömde att jag var i en lekpark med mina barn utan att ha min iPhone med mig och att andra föräldrar frågade om inte jag kunde ge dem lite tips om uppfostran för mina barn var ju så himla bra på att dela med sig och jag hade med mig avokado som mellanmål för det äter vi i vår familj och…ja.

Sen blev klockan 20.00 och då väckte mina barn mig, klarvakna och utvilade, och sa ”pappa vi vill ha frukost!”. Och jag sa ”va? Det känns som att jag kanske har sovit en enda timme!” och sen sa jag ”det är ju MÖRKT ute!”.

Och då sa mina barn ”det är för att det är vinter, pappa”.

Så det här går ju perfekt.

Fucking perfekt.

78 kommentarer

 1. Made my day! Och ja, jag har ett ganska händelselöst och trist liv så kanske inte är så imponerande, men iaf. Du skriver ofta helt underbara inlägg. Och våga bara inte lägga ner det här bloggandet elr ngt, för det vore faktiskt fruktansvärt själviskt…

 2. Hej Fredrik! På skottdagen fyller jag 18år! Då funderar jag på att fria till min 75-årige man,som jag varit förlovad med i 5 år.Nu när du vet detta kan jag berätta att jag älskar dig också. Jag läser allt du skriver, och dina böcker har gett så mycket. Jag fattar inte riktigt varför, men varje gång jag läst en bok, som du skrivit, har jag en lycklig känsla inombords. Såg naturligtvis filmen om Ove. För mig blev den ännu bättre för att jag läst boken innan.
  Hälsa din fru och dina barn, och var riktigt rädda om varandra! Om jag friar till min man, tror du han svarar ja? Jag tror inte det finns någon annan som vill ha oss. Många hälsningar från Lillemor

 3. Lillemor vilket fin inlägg. Hoppas din fästman planerat fria dig på din 18 de födelsedag ( du fyller ju inte 18 år utan fyrar 18e födelsedag !antar jag hehe)

 4. Där blev du körd igen. Helt underbart!
  Var och såg filmen om Ove och den var faktiskt nästan lika bra som boken. Jag älskar boken och brukar undvika se filmer baserade på böcker jag älskar. Den här gången gjorde jag ett undantag. Jag skrattade och jag grät. Precis som när jag läser boken.

 5. @tanja Det är ju skottdagen som är en kvinnas enda chans att fria till sin man istället för tvärtom, vet du väl. ☺️

  Så jag håller alla tummar jag har att det går vägen för Lillemor när hon ”fyller 18”. HEJJA! ?

 6. Det där med att få barnen att somna tidigt, så att man själv får några timmar i soffan – det är fantastiskt.

  Jag brukade vara bra på det. Upp tidigt på morgonen. Ut i lekparken. Spela minecraft helt utan att gnälla på att dottern bygger fel. Fettrika matkoma-middag. Och sedan hopp i säng tillsammans och låtsas att nu är det sovdags för båda två.

  Det brukade fungera jättebra.

  Men numera är det jag som somnar, och dottern som smyger upp och spelar minecraft (där hon bygger FEL!) medan jag sover vidare. The snozer becomes the snozee, osv.

  Det enda positiva är att min dygnsrytm är fantastisk numera, i och med att jag somnar vid 20-snåret på helgerna..

 7. I have to get across my love for your kind-heartedness supporting men and women that really need help with this important issue. Your personal commitment to passing the message along ended up being exceptionally insightful and have really permitted folks much like me to realize their objectives. Your amazing invaluable key points means a lot to me and still more to my office colleagues. Many thanks; from all of us.

 8. I enjoy you because of all your work on this site. My niece really likes making time for internet research and it’s really easy to see why. I hear all about the lively means you produce sensible guidelines through this web blog and in addition invigorate response from website visitors on this idea so our favorite daughter is truly being taught a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. Your conducting a great job.

 9. There are actually a whole lot of particulars like that to take into consideration. That could be a great level to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where crucial thing will be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls really feel the impression of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 10. I in addition to my pals ended up reading through the great ideas on your web blog and then instantly I had a horrible feeling I had not expressed respect to you for those strategies. Most of the young men ended up for this reason joyful to read through them and already have definitely been making the most of those things. Thank you for genuinely well accommodating and then for getting variety of fabulous ideas most people are really desperate to be aware of. Our honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 11. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally remarkable opportunity to discover important secrets from this blog. It can be so amazing and stuffed with amusement for me and my office co-workers to visit your site at a minimum 3 times in 7 days to find out the newest items you will have. Not to mention, I am just certainly pleased considering the awesome things served by you. Some 4 areas in this posting are unequivocally the most effective we have all had.

 12. I simply desired to appreciate you once more. I do not know the things that I could possibly have followed in the absence of the type of tactics provided by you directly on such a topic. It became a real frightening issue in my circumstances, nevertheless coming across the very well-written mode you managed the issue made me to cry over happiness. I am just grateful for this help and then believe you find out what a great job you have been getting into training many others with the aid of your web site. More than likely you have never met all of us.

 13. I am just commenting to make you understand of the brilliant experience my friend’s child gained studying the blog. She figured out a lot of issues, with the inclusion of how it is like to have an ideal coaching style to have many more without hassle comprehend several advanced things. You truly did more than visitors’ desires. Thanks for giving the necessary, trusted, educational not to mention easy tips about that topic to Gloria.

 14. I happen to be writing to let you understand of the magnificent experience my daughter enjoyed browsing your site. She mastered so many things, which included how it is like to have an excellent helping style to get a number of people clearly learn about some tortuous subject areas. You really did more than people’s expectations. I appreciate you for displaying the informative, safe, edifying and also fun guidance on this topic to Ethel.

 15. I want to convey my love for your kindness giving support to those people who must have guidance on that question. Your personal commitment to passing the solution all around appears to be unbelievably good and has in every case allowed those much like me to achieve their dreams. This insightful publication denotes a great deal a person like me and further more to my office colleagues. Many thanks; from all of us.

 16. An interesting dialogue is value comment. I think that it is best to write extra on this subject, it won’t be a taboo subject but usually people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 17. I simply wished to thank you so much once more. I do not know what I could possibly have undertaken in the absence of the suggestions documented by you concerning that field. It had been a real hard crisis in my opinion, but understanding the specialized tactic you processed the issue forced me to weep for gladness. I am happy for the assistance as well as expect you recognize what a great job you’re accomplishing training men and women with the aid of a blog. More than likely you haven’t come across any of us.

 18. I and my pals happened to be going through the great tips on the blog while all of the sudden developed an awful feeling I never expressed respect to the web site owner for those secrets. All the women happened to be certainly excited to see all of them and have in effect truly been enjoying those things. Many thanks for truly being indeed thoughtful as well as for deciding on this form of remarkable information most people are really eager to know about. My honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 19. An fascinating discussion is price comment. I believe that you need to write extra on this matter, it won’t be a taboo subject but typically people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 20. Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and in no way seem to get one thing done.

 21. There are some fascinating time limits in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well

 22. I discovered your weblog web site on google and test just a few of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for ahead to reading extra from you afterward!?

 23. This web page is mostly a stroll-via for all the information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l undoubtedly uncover it.

 24. That is the proper weblog for anybody who desires to seek out out about this topic. You understand so much its nearly hard to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 25. This is the fitting blog for anyone who wants to search out out about this topic. You notice so much its nearly arduous to argue with you (not that I really would want匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 26. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any way you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 27. I抦 impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled throughout this in my search for something relating to this.

 28. I wanted to post you that bit of note just to say thanks a lot the moment again on your incredible opinions you have documented in this case. It was simply unbelievably generous with you to give freely just what many people might have offered for an ebook in making some dough on their own, especially now that you could possibly have tried it if you considered necessary. These principles additionally acted like a easy way to realize that other individuals have the same desire much like my very own to see much more when considering this condition. I know there are many more fun opportunities up front for folks who read your blog post.

 29. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing challenge with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 30. I抦 impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you may have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is one thing that not sufficient persons are speaking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

 31. I抎 must verify with you here. Which isn’t something I usually do! I get pleasure from reading a put up that can make individuals think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 32. Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 33. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out any person with some unique ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is one thing that’s wanted on the net, someone with somewhat originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 34. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you can take away me from that service? Thanks!

 35. Needed to write you that little bit of note to thank you so much once again for all the striking pointers you’ve contributed in this article. It has been surprisingly generous of people like you in giving openly what exactly a few people could have advertised as an ebook to earn some cash on their own, mostly now that you might well have done it if you considered necessary. These advice as well acted to become a good way to be aware that some people have the identical zeal much like my personal own to find out great deal more concerning this matter. I’m certain there are thousands of more pleasurable periods up front for many who see your blog post.

 36. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you turn into expertise, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 37. You made some respectable points there. I regarded on the web for the difficulty and located most people will go together with together with your website.

 38. When I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you possibly can remove me from that service? Thanks!

 39. Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

 40. I’m usually to running a blog and i really admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and keep checking for new information.

 41. Can I just say what a aid to find someone who truly is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know how you can deliver a difficulty to light and make it important. Extra people must read this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more common because you definitely have the gift.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *