Min fru och det falska kaoset

Jag försöker inte byta samtalsämne här.

Det enda jag SA var att det finns två sorters människor: De ärliga och de falska. Och det finns två sorters kaos: Det ärliga kaoset, som man SER är kaos, och det falska, som ser ut som om det är välstädat och organiserat trots att det egentligen ÄR kaos.

Jag är en ärlig människa. Jag tänker inte sitta här och snacka skit om min fru, jag håller inte på så, jag pratar bara om mig själv: Jag säger bara att JAG är en ärlig människa. Jag säger inte ett ord om min fru.

Jag tänker möjligen säga ett eller två ord om skåpet i vår hall. Det har rent händelsevis organiserats av min fru. Det ser inte ett dugg kaotiskt ut. Tvärtom, när man öppnar det ser det ut som om någon med diagnos har byggt det i Plus-Plus. Det är perfekt. Det är som den där gången när jag träffade en svinsnygg, asvältränad kille på en fest som visade sig jobba som stridspilot och som dessutom gillade Dallas Cowboys och skrattade åt mina skämt och var TREVLIG. Herregud vad jag hatade honom. Och det är så skåp ser ut när min fru har organiserat dem: Allt får plats, allt har plats, ingenting tar plats. Men vet ni vad? Vet. Ni. Vad? Det är fejk. Det är en lögn. Det är Leonardo DiCaprio i Catch me if you can, det är vad det är. Skåpet har bara självförtroende och ingen skam i kroppen, det är vad skåpet har och inte har. Jag vet det här för en gång fick min fru in oss på en nattklubb i Paris med kilometerlång kö utanför genom att bara gå rakt fram till vakten och säga att vi stod på listan. Och han bara ”we don’t have a list”, och hon bara ”yes you do”. Och då tittade han skitlänge på henne och sen suckade han och släppte in oss. Fattar ni? Jag är fan gift med Obi-Wan Kenobi. När hon köpte bil fick hon lägre pris för att hon förhandlade till sig rabatt på extrautrustning som hon inte ens hade beställt. Man kan inte lita på henne över huvud taget.

Så visst, det där skåpet i hallen ser u-t att vara i ordning, men varje gång jag ska ta ut en enda grej ur det så rasar allt som ett plockepinn på en kontinentalplatteskarv. Och min fru bara ”men varför är du inte försiktig?” och jag bara ”jag tog den från TOPPEN det är inte meningen att grejer ska rasa om man tar något från TOPPEN!” och hon bara ”nä det gjorde du inte” och jag bara ”jo det gjorde jag” och hon bara ”nej det gjorde du inte”. Och sen har jag huvudvärk i tre dagar.

Hon bygger falska kaos, min fru. Jag säger inte att hon är oärlig, jag säger bara att hon är okej jag säger att hon är oärlig. Jag säger det. Men jag säger inte det. Jag bara återger handlingsförlopp här, egentligen, helt utan värderingar. Så det enda jag egentligen säger att hennes kaos saknar värderingar. Som hon. Och titta fan inte på mig som om det MIG det är fel på här. För när JAG har orsakat kaos så är jag ärlig med det!

När jag har varit i vårt källarförråd några gånger i rad och lagt in och tagit ut grejer i ingen speciell ordning då är det kaos därnere, och då hycklar varken jag eller förrådet med det. När jag har orsakat kaos i ett rum ser det fan ut som om en panda och en isbjörn har slagits på fyllan.

FÖR JAG ÄR EN ÄRLIG PERSON!

Men hur som helst.

Jag försöker inte byta samtalsämne.

Jag bara säger att när min fru sa ”men herregud jag har ju sagt att jag kan göra det” och jag sa ”nej men jag GÖR det! Lägg av!” och hon bara ”men du GÖR ju inte det!” och jag bara ”jo det GÖR jag ju!” och hon bara ”nu är det faktiskt mars, Fredrik, och den står kvar i hallen” och jag bara ”ja det vet jag väl” och hon bara ”men nu går jag ner med den i förrådet” och jag bara ”NEJ FÖR DÅ GÖR DU OM ALLT DÄRNERE OCH SEN ÄR DET FALSKT KAOS!!!”. Och hon bara ”du behöver hjälp”. Och då skrek jag ”falskt kaos dödar!!!”.

Och visst, då kan ni ju sitta där och himla med ögonen men det här är faktiskt en säkerhetsfråga. Ibland följer barnen med när jag ska hämta något i förrådet. Pulkor och så. Någon måste faktiskt tänka på barnen.

Om det är ärligt kaos så är jag extremt försiktig med vad jag lyfter på och inte, men om min fru har varit där nere och ”organiserat” så kommer det vara f-a-l-s-k-t kaos, det kommer se ut som en hotellsvit, och jag kommer gå in och bara ”shit vad mycket plats det är här hur gjorde hon det?” och så lyfter jag på en lampa i ena änden och sen ligger jag begravd under en tvåtonslavin vinteroveraller och backgammonspel från andra änden. Jag vet hur fan det blir. Jag är ingen rookie. Och vi har inte ens några backgammonspel i vårt förråd.

Någon måste tänka på barnen!

Men hur som helst.

Jag försöker inte byta samtalsämne.

Men det är mitten av mars nu så jag SA bara att eftersom jag inte har satt ner lådan med julprydnader än så kan det ju knappast spela någon roll om den står i hallen EN dag till. Jag var ÄRLIG med mina tillkortakommanden.

Och då sa min fru ”okej”.

”Okej”, sa hon.

Okej.

Ingenting mer sa hon. Bara det. Men under tiden så lyckades vår dotter under väldigt, väldigt, väldigt mystiska omständigheter få för sig att det finns en superhjälte som heter ”Superkakan” och nu har hon förbjudit mig från att äta kakor. Och nu säger hon att jag inte kommer vara hennes pappa längre om hon upptäcker att jag har ätit en enda. Hon har räknat kakorna i vårt skåp, säger hon. Hon är fan inte ens tre år gammal och hon RÄKNAR kakor.

Och min fru bara ”nä jag har inte lärt henne räkna, nä jag har inte sagt något om superhjältar”.

Så visst. Mörkrets makter vinner igen. Jag går ner med flyttlådan nu.

Men om jag får en pulka i huvudet och dör när jag öppnar förrådsdörren så ska ni veta att jag dog en ärlig död.

För någon måste faktiskt tänka på kakorna.

77 kommentarer

 1. Det finns ytterligare ett slags kaos, även det en falsk variant. Det är när det ser ut som kaos men egentligen inte är det (det är dock en hårfin gräns mellan verkligt kaos och denna typ av kaos men jag hävdar att jag praktiserar detta falska kaos)

 2. FANNS DET KAKOR!!?
  Gick du ner i förrådet fast det fanns kakor?
  Fredrik, har du feber? Mår du bra? Behöver du prata med någon? Vi finns här för dig, både jag, Raffen och Annabelle.

 3. Bor ihop med en iraner på 18 året och känner igen mkt, prutandet, envisheten, argumenten. Jag tror alla blir uppfostrade till att mena att de har rätt. Sist vi tjafsade så var jag tvungen att säga att det inte är konstigt att det krigas så mkt i ”hans del” av världen. Det roliga var ju att han var enig och hade inget argument mot det:)

 4. Göm kakorna i källarförrådet! Din dotter får väl inte gå ner där själv och räkna dem?

 5. Man kan ha verkligt kaos och ändå veta PRECIS var sakerna är. Man kanske i och för sig behöver lyfta bort ett antal kartonger, halvfulla papperskassar med julprydnader (är riktigt stolt, våra julprydnader har i alla fall kommit till förrådet), kassar som ska till återvinningen, till second hand….. Även hos oss riskerar man att få något i huvudet när man lyfter på saker, eller att bryta benet när man glider på något halt och slipprigt som man inte städat bort. Man VET i alla fall var sakerna är som man behöver. Om man kanske inte just då kommer på att man slängde dem i den stora utrensningen -96, förstås. Säger inte att det ÄR så, säger bara att det KAN vara så. Kakor har vi inte alls i förrådet.

 6. När jag läser din blogg (dagligen checkar om du har lagt upp något nytt) så har jag något, varje gång som är som draget ur mitt eget liv med min sambo. Att bo med en sydafrikan är stökigt. Städa är ett ord som inte finns i hans värld. så det är falskt stökigt, mestadels av tiden.

  Fantastisk blogg!

 7. Kan inget annat än att älska ett inlägg som går från Dallas Cowboys till Obi-Wan-Kenobi till kakor. Det går liksom inte. Så snyggt skrivet.

 8. I really wanted to post a simple comment so as to say thanks to you for all of the remarkable steps you are sharing at this site. My considerable internet search has at the end been paid with sensible concept to share with my contacts. I would point out that most of us website visitors are unquestionably lucky to live in a useful site with many awesome individuals with good tips. I feel pretty lucky to have seen your entire web pages and look forward to some more cool moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 9. A lot of thanks for all of the hard work on this website. Kate enjoys working on investigations and it’s simple to grasp why. Most people hear all regarding the lively form you create vital tactics on the website and therefore boost response from some other people on the idea and our own princess is really discovering a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a fabulous job.

 10. Nice post. I learn one thing more difficult on totally different blogs everyday. It’ll always be stimulating to read content material from different writers and practice just a little one thing from their store. I抎 choose to use some with the content material on my weblog whether you don抰 mind. Natually I抣l give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 11. Needed to send you this very little remark so as to thank you very much over again with the pretty knowledge you’ve documented at this time. It has been so seriously open-handed of people like you in giving extensively precisely what some people could possibly have sold for an e book in making some profit on their own, notably considering the fact that you might well have done it in case you desired. The techniques also acted as a good way to fully grasp other people have the identical fervor much like my very own to learn significantly more with respect to this issue. I know there are lots of more pleasurable opportunities in the future for many who view your website.

 12. I want to voice my love for your kind-heartedness for all those that really want guidance on this content. Your special commitment to getting the solution up and down appeared to be particularly effective and have without exception allowed men and women like me to reach their dreams. Your amazing insightful suggestions implies a whole lot to me and still more to my office workers. Best wishes; from each one of us.

 13. I truly wanted to make a quick word in order to express gratitude to you for all of the nice tips and tricks you are sharing here. My prolonged internet search has at the end been compensated with professional strategies to share with my guests. I ’d suppose that many of us readers are extremely lucky to exist in a very good network with so many marvellous individuals with very helpful basics. I feel extremely fortunate to have come across the web page and look forward to really more fabulous minutes reading here. Thanks once again for all the details.

 14. Thanks for all of the efforts on this site. Gloria really loves managing investigation and it is easy to see why. Many of us learn all about the compelling method you provide vital suggestions by means of your web blog and even improve contribution from the others about this topic plus our favorite princess is undoubtedly studying a whole lot. Have fun with the rest of the new year. You’re the one conducting a powerful job.

 15. I wanted to draft you this bit of remark to finally say thanks over again just for the lovely information you’ve contributed above. It was extremely open-handed of people like you to convey unreservedly exactly what a few people could have supplied as an e-book to get some money on their own, most importantly now that you could possibly have tried it in the event you considered necessary. The concepts also served to become a great way to fully grasp that other people have a similar fervor just like my very own to find out very much more related to this condition. I’m sure there are some more pleasurable occasions up front for many who scan your blog post.

 16. I am typically to running a blog and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and maintain checking for brand spanking new information.

 17. Thanks a lot for giving everyone an exceptionally splendid possiblity to read in detail from this blog. It’s always so kind and also packed with amusement for me personally and my office peers to search the blog on the least thrice in a week to find out the newest items you have got. And of course, I’m also at all times astounded with the incredible thoughts you serve. Selected two ideas in this article are absolutely the best I’ve had.

 18. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and not at all seem to get one thing done.

 19. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 20. I抦 impressed, I must say. Really not often do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me tell you, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not enough persons are speaking intelligently about. I’m very glad that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

 21. You made some respectable points there. I looked on the web for the issue and located most people will go together with together with your website.

 22. I in addition to my pals were actually going through the good hints from your web site and before long I had a horrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those techniques. The men had been totally very interested to see all of them and now have very much been having fun with these things. Appreciation for getting simply helpful and then for deciding on variety of incredible subject areas millions of individuals are really wanting to know about. Our sincere apologies for not saying thanks to sooner.

 23. That is the correct blog for anybody who needs to find out about this topic. You notice a lot its almost hard to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 24. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any way you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 25. I would like to show my appreciation to you just for bailing me out of this particular condition. Because of scouting through the the net and obtaining thoughts which are not powerful, I was thinking my entire life was done. Existing without the presence of strategies to the difficulties you’ve solved by means of your entire report is a serious case, as well as those which could have negatively affected my career if I hadn’t come across your web blog. Your actual mastery and kindness in touching the whole lot was tremendous. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a subject like this. I can also now relish my future. Thanks a lot very much for the professional and effective help. I won’t be reluctant to refer your blog to any person who wants and needs support about this problem.

 26. Hiya! I just want to give an enormous thumbs up for the nice information you’ve got right here on this post. I shall be coming back to your weblog for extra soon.

 27. Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

 28. There are some attention-grabbing time limits in this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There may be some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as effectively

 29. Good post. I study something tougher on completely different blogs everyday. It can all the time be stimulating to read content from different writers and follow just a little one thing from their store. I抎 want to use some with the content material on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 30. After research just a few of the weblog posts in your web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will probably be checking again soon. Pls take a look at my web site as nicely and let me know what you think.

 31. The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to learn, however I truly thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can repair in case you werent too busy looking for attention.

 32. There are certainly plenty of particulars like that to take into consideration. That may be a great level to deliver up. I provide the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you convey up the place an important factor will be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the impression of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 33. Good post. I be taught something more difficult on completely different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content from other writers and observe just a little one thing from their store. I抎 favor to use some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link in your internet blog. Thanks for sharing.

 34. My wife and i ended up being now relieved Louis could deal with his analysis through your precious recommendations he received out of your web site. It’s not at all simplistic to just choose to be releasing tricks which usually some people have been selling. And we all already know we need the blog owner to be grateful to for that. All the illustrations you’ve made, the simple website menu, the friendships your site aid to promote – it is most great, and it is helping our son and the family feel that the subject is exciting, and that’s rather essential. Thanks for all the pieces!

 35. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you change into experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It’s highly helpful for me. Big thumb up for this blog submit!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *