Om hur man börjar

Det här är kanske ett konstigt blogginlägg. Men jag har haft ett par dagar här där jag tänkt skriva något utan att riktigt veta vad det skulle vara. Så jag tänkte försöka svara på ett mejl.

Alltså: Det var en person som hörde av sig till mig nyligen och frågade ”Hur börjar man skriva en bok?”. Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. Vilket givetvis är ganska idiotiskt, för jag har ändå fått en hel del träning på just det svaret eftersom jag har fått exakt den frågan ganska många gånger. Förmodligen för att det skiner igenom rätt tydligt när man träffar mig att jag egentligen inte har en förbannad aning om vad jag egentligen håller på med här, så rätt många känner väl att jag är rätt person att fråga om hur man lyckas få en bok utgiven ändå. Och…ja. Nej. Jag vet fortfarande inte vad jag ska svara.

Det fanns en period för något år sedan när jag konsekvent sa ”det är inte svårt att börja, det är bara jävligt svårt att sluta”, men det är ju inte riktigt sant det heller. Det är inte svårt att sluta, det är jättelätt att sluta, det är bara svårt att avsluta. Slutföra. Genomföra.

Och egentligen är väl inte det så himla svårt, det heller. Det är bara väldigt svårt att göra det bra. Och även om man gör det bra så kommer det finnas jättemånga som tycker att det är dåligt. Och OM jättemånga mot förmodan tycker att det är bra så behöver det inte alls betyda att det verkligen ÄR bra, för det vet man ju att man inte kan lita på folk. De har inget omdöme över huvud taget.

Ja.

Såatte.

Jag får inte jättemånga erbjudanden om att hålla motivationsföreläsningar. Så kan vi väl sammanfatta det.

Men jag försökte i alla fall svara personen som mejlade nu senast att ”man börjar med en idé”. Och sen ändrade jag mig och mejlade igen, och skrev ”eller vafan man kanske börjar med att känna någonting, bara. Känna någonting för någonting.”

Jag vet inte om det hjälpte så värst mycket. Men som sagt, jag har gett ut tre romaner och har precis skrivit en fjärde och jag vet fortfarande inte hur man gör. Jag hade kontakt med en annan person i ungefär samma ärende för några månader sedan som undrade ”vad är viktigast att tänka på när man skriver en roman?”, och det enda jag kunde komma på att svara var att man inte får vara rädd för att folk ska säga att man är löjlig. (Folk kommer i regel använda finare ord när de kallar dig det, som ”pekoral” eller ”kliché”, men innebörden är densamma.) Det är lite som karaoke, tror jag att jag sa till slut, det är svinenkelt att bara knalla upp på scenen efter ett par öl och sjunga dåligt med flit, men det kräver någonting att gå upp och faktiskt FÖRSÖKA sjunga bra. Att verkligen, verkligen göra ditt bästa så att alla som sitter och tittar kan se att du vill någonting.

Det kanske inte är ett så jävla bra råd. Men det är vad jag kan erbjuda så här långt.

Det har hänt då och då att jag fått frågan ”hur blev du författare?” i olika sammanhang, och då brukar jag svara ”det var en olyckshändelse”, och då tror folk i regel att jag skämtar. Men jag trodde, helt ärligt, aldrig att författare var ett möjligt karriärsval för någon som jag. Jag ville bara skriva, eftersom jag alltid har varit väldigt dålig på att kommunicera med andra människor på alla andra sätt. Och jag ville berätta historier, för jag är inte så jätteförtjust i verklighet. Så jag började försöka skriva en roman, för romaner har ingen budget. Vill man ha en drake kan man ha en drake. Man kan fan ha två, om man känner för det. De behöver inte ens spela stor roll för historien, man kan bara låta dem passera i bakgrunden. Sen slutade det visserligen med att min första bok blev helt och hållet drakfri, men det är väl inte riktigt det jag försöker komma fram till här. Exakt vad jag försöker komma fram till istället vet jag visserligen inte, men det var i alla fall inte meningen att jag skulle få något att skriva under mitt namn på ett visitkort när jag började försöka berätta grejer. Jag ville bara kommunicera någonting som jag hoppades att någon annan kanske skulle vilja läsa. När jag var sju-åtta år och svårt socialt begränsad var det så jag lärde mig att jag kunde förklara mina känslor för folk jag brydde mig om. Jag skriver fortfarande av samma anledningar. Jag vill berätta saker för mina kompisar. Jag vill imponera på min fru. (Hon är inte så jävla lättimponerad, så jag jobbar fortfarande på det.)

Men…ja. Hur börjar man skriva en bok?

Personligen använder jag ett sånt här:

2016-03-31 15.57.48

Som jag faktiskt rengjorde bara häromdagen, inte för att jag hade skrivit färdigt min bok och det var en tjusig ritual eller så utan bara för att mina barn råkade få se det och kallade mig ”äcklig”, tills det såg ut så här istället:

2016-03-31 16.13.15

Det är allt jag verkligen vet att man behöver för att skriva, något att göra det med. Sen tar man något man bryr sig väldigt mycket om och försöker berätta det som om klockan var två på natten och man berättade det för sin bästa vän. Det är väl inget jättebra råd det heller. Men jag vet inget annat sätt.

Den historia jag precis skrivit färdigt heter ”Björnstad”. Den ska komma ut i höst (den ska korrekturläsas och redigeras och tryckas på tryckeri och packas i lådor och kloka människor i beslutsfattande positioner ska spänna ögonen i mig och säga ”Fredrik…är du verkligen SÄKER på att det här är en bra idé?” ett par vändor först, det tar några månader), och när jag letade i mina anteckningsblock idag efter vad som kan ha varit de första idéerna jag hade kring den så hittade jag det här:

IMG_5927

IMG_5931

IMG_5929

Den nedersta bilden råder det fortfarande viss debatt kring, eftersom min dotter och jag inte helt och hållet är överens om det där var när hon avbröt mitt skrivande genom att börja rita i mitt block eller om jag avbröt hennes ritande genom att börja skriva i hennes egendom.

Hur som helst: Det här kanske är ett konstigt blogginlägg. Men jag började leta efter anteckningar i min telefon också, och det visade sig att telefoner (eller internet eller molnet eller vem fan det nu är) nuförtiden tydligen sparar gamla anteckningar man skrivit även om man skrev dem i telefoner man hade för lite drygt fem år sedan. Så det här dök upp:

2016-04-18 20.01.14

Jag vet inte exakt var jag befann mig när jag skrev det där, men jag kan i alla fall garantera att jag inte hade en aning om hur man skrev romaner. Jag började på en, i alla fall, och när manuset var färdigt skickade jag det till en massa olika bokförlag. De flesta svarade inte alls, och de som svarade gjorde det i regel så här:

Skrmavbild 2016-04-19 kl. 21.38.59

Men jag hittade ett förlag till sist som gav mig en chans. Och jag fick en redaktör som älskade katter, och jag gjorde mitt absolut bästa med den begränsade begåvning jag hade, jag skrev och skrev om och skrev om och redigerade, och jag försökte berätta en historia om människor som jag verkligen kände någonting för. Jag stod på den där jävla karaokescenen och försökte verkligen sjunga. Och det här är ett långt och virrigt och oklart blogginlägg, jag vet.

Men jag antar att det jag vill säga med allt det här är att om någon av er sitter och funderar just nu på något ni verkligen skulle vilja göra, och låter er hindras av att ni inte känner att ni vet exakt vad fan ni håller på med, så behöver det inte nödvändigtvis vara ett problem.

Jag vet fortfarande inte.

Skrmavbild 2016-04-19 kl. 21.34.06

102 kommentarer

 1. Du är en sån himla bra författare.. Har sträck läst alla dina böcker och ser verkligen fram emot den du skriver nu. Sättet du bygger meningar på är helt fantastiskt!. Det är som att dina böcker får verkliga liv när man läser dom. Fortsätt vara grym !

 2. Wow, att läsa detta var som första gången jag åt en riktigt bra brie. Det var precis vad jag behövde nu, behöver brie med när jag tänker efter…

 3. Allt det där med skrivandet är ju bra (eller helt fantastiskt bar skrivet av en som inte vet hur an skriver eller hur jag tänkte…), men du har förmodligen snart RAÄ på dig pga att du inte anmält och gjort en kulturhistorisk konsekvensutredning innan du tvättade tangentbordet. Nordiska Mathistoriska Sällskapet går nu miste om åratals (kan möjligtvis bara vara den senaste veckan) avlagringar från dina luncher.

 4. Jag tror att din fru är väldigt stolt och imponerad. Men kanske inte förvånad, är hon kanske den som ser dina kvaliteer innan du upptäckt dem själv?!

  Själv har jag skrivit många små brottstycken ur historierna i mitt huvud. Men inte tagit nästa steg och ens försökt att genomföra. All heder till dig som kommmer över trösklarna och bergen och genom dalar och floder på vägen mot en färdig bok. Och med så bra resultat!

 5. Jag blir som gråtig när jag läser anteckningarna från En man som heter Ove. Jag hade bara läst Saker Min Son Behöver Veta Om Världen tidigare och din blogg tidigare, så förberedde mig på fnissiga stunder när jag öppnade Ove-boken.
  Men nej då! Gråtfest och snorsprutande hulkningar! En del fniss också, ska tilläggas, men framförallt mer gråt än jag var förberedd på.
  Tack för det, du makalösa människa.

 6. Längtar efter din nästa bok. Jag är egentligen dålig på att läsa böcker men jag har alla dina och jag älskar dem. Sluta aldrig…

 7. Jag har haft svårt att få min 13-åring att läsa (läs: omöjligt fall). Han gillar inte alls det utbud som finns för sin åldersgrupp (inte fantasy t ex, skum unge) och han är inte världsbäst på att sitta still. Nu har han läst Ove och Britt-Marie och efter den senare hörde jag honom säga till sin likasinnade kompis: Om du MÅSTE läsa något så kan du läsa Britt-Marie…
  Det kanske inte framgår helt tydligt, men tro mig, det är en sjukt fin komplimang!
  Tack Fredrik, nu längtar vi efter nästa!

 8. Det här kanske låter lite konstigt, men jag följde din blogg länge, läste Ove-boken så snart den kom ut. men efter att ha plöjt igenom ”Min mormor hälsar och säger förlåt” så slutade jag läsa dig helt. ”Mormor” är kanske det bästa jag någonsin läst, o jag har ändå läst ganska mycket, men hur ska någon kunna toppa det liksom? Så efter det har jag inte läst särskilt mycket. Alls. Inte från andra författare heller, jag hade ju redan läst allt, eller inte allt, men jag hade läst. Läst det där viktiga som fastnar i en. Läst det där som berör.
  Lite som när man var liten (jag är ganska gammal nu) och man fick sockerdricka till maten på lördagar, Det var gott och kittlade härligt i strupen, men när man ville ha mer sa pappa; ett glas räcker, dricker du mer mår du bara illa.
  Han hade både rätt och fel i det men det är en annan historia o viss iblandning, men något av den mentaliteten fastnade i mig, att det inte får bli för mycket av det goda.

  Nu snubblade jag av en händelse in på din blogg igen o läser om att du fortfarande inte vet vad du håller på med. Du är sockerdricka! Och nu är jag fan gamal nog att dricka hur mycket jag vill. Vad du än inte vet vad du gör, fortsätt med det!

 9. Har läst alla böcker utom ”Saker…” och när jag läste BrittMarie (som jag älskar den med) så kom jag på mig att tänka – hur gör han? Hur får han till historien att bli så bra? Dialog? Hur blir människorna så levande, trovärdiga? och det varje gång. Det låter bra att du inte vet hur man gör, fortsätt så. Resultatet är i alla fall fantastiskt!!

 10. Jag fastnade för dig och ditt skrivande i och med Cafe-bloggen. Oftast fick den mig att skratta, och jag tänkte att ”han är komiker, och en bra sån”. Men inlägget om hur du kör din son och nästan blir påkörd träffade som ett basebollträ i huvudet och fortfarande tänker jag på hur jag sällan blivit så berörd av någon text. Klart det beror på att man får ett särskilt mushigt ställe i huvudet när man får barn som triggas av berättelser om barn som mår dåligt eller barn som är i fara. Men ditt inlägg triggade mig. Sen läste jag Ove efter ALLA andra. Det kändes bra. Boken är makalös. Sluta aldrig försöka imponera.

  /han som brukar sjunga karaoke på riktigt. även efter 4 öl

 11. Jag vet inte heller vad du gör. Men det träffar ofta mitt (i mitt) hjärta. Och, verkar det, i ögonen. Jag tycker verkligen inte om fotboll (eller hockey eller…(fyll i själv någon idrott))men förstår känslan i alla fall. Skriv människa, SKRIV BARA!

 12. De där blir nog bra, big-F! 🙂

  ….men varför är ”Y”, ”P” och ”U” så lite använda på ditt tangentbord?….där fick du mig att fastna! Är det så få ord med dessa bokstäver i svenska skriftspråket verkligen eller är det nåt Backmanskt?

 13. @Hugger69 Hahaha. Trodde bara det var jag som reagerade på sånt. Själv förundrades jag mest över J dock. ?

 14. OMG OMG OMG du är femma på book review. Fatta vad STORT det ÄR!! Och vi kände dig före!

 15. Eller ja, kände och kände. Men jag läste din bröllopsblogg för tusen år sedan och tänkte att den här killen kan skriva, han!

 16. Härligt att höra att det kommer en bok till av dig. har spanat länge på bokhyllorna, men ingen ny Backman…Älskar alla de tre de tidigare, mesrt ”Mormor” faktiskt. Antagligen för at det känns som om du skrev om min lite småtokiga mormor…Och Britt-Marie då….Ja du, egentligen är det ju mest kriminalare i mitt bokflöde, men dina böcker slår de flesta… Det är bra att du inte vet hur man skriver, för ditt sätt är så rätt!

 17. Heja dig! Så fint, hela resan, att du bjuder på det och ditt härliga språk!

 18. (Haha, bevisade just att jag inte är nån spamrobot genom ”Fargodome” )
  Kom av mig lite men vill bara säga tack för att du delar med dig av anteckningarna. Du gav mig känslan av ett digitalt museum där jag fått lov att kliva in helt gratis och
  där vördnaden slår emot mig med full kraft
  redan i dörröppningen. Wow vilket berättargeni du är! Minns hur jag läste Ove på tåget och då grät och skrattade om vartannat. Folk kollade snett på mig, men log och nickade igenkännande när de sedan såg boken.

 19. Har inte läst någon av dina böcker, men följt din blogg av och till sedan Café-tiden. Det där idéstadiet till din nya bok – suveränt! Stycket om tystnaden grep tag i mig så till den grad att jag fick kalla kårar. Nån gång när jag har läst färdigt mina pågående bokserier måste jag nog läsa dina böcker! Tack för att du skriver!

 20. Men du… Har du en livskris? Varenda jävla människa vet att du behöver en keps, glass och ost för att börja skriva en bok. Kom igen!!!

 21. Jo, det är ett problem att inte veta vad man håller på med. Jag har försökt vara kreativ och skriva och skapa och vara rolig i hela mitt liv, men inte har det lett någon vart. Att säga att man inte vet hur man skriver böcker när man sålt hundratusentals exemplar och tjänat miljoner låter lite skevt… Du kanske inte kan hjälpa någon annan, men du vet uppenbarligen hur man gör. Ren logik. Jag är kvar vid den där refuseringen som du visar bild på. Längre än så kommer jag inte. Oavsett vad det gäller i livet. Det döljer sig inte något annat mejl i högen som är mer positivt. Det är bara motgångar, refuseringar och misslyckanden. Jag har misslyckats med allt jag försökt mig på och slarvat bort hela livet och snart är livet slut.

 22. Kände direkt att jag längtar massor efter din nya bok. Och jag kommer lipa som galning. Igen.

  Oavsett vilka som tackade nej till Ove så ångrar dom sig bergis idag.
  Ser lite framför mig scenen i Pretty woman, när Julia Roberts (eller ja, karaktären då) blivit nekad att handla i en fin butik för hon var feldressad. Kommer in senare med andra kläder och fullt med kassar i handen och talar om vilket fett misstag DET var av dom!
  Tänker att du liksom ångar förbi dom förlagsfigurerna och när dom hälsar/bugar/knäböjer inför dig så börjar du alla dina meningar med ”aa det var ni som inte ville ge ut mig ja…”

  Fortsätt med vad du gör – vi älskar det!

 23. Tack det där behövde jag idag 🙂
  Dessutom lärde jag mig ett nytt ord. Curmudgeon. Tack för det också!

 24. Jag läste någon gång att skillnaden mellan den som vill bli författare och den som faktiskt blir författare är att den ena vill skriva, den andra skriver.

  Det kanske bara är jag, men jag tycker att det var ett gott ”råd”. I varje fall en god början.

 25. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

 26. I precisely needed to say thanks yet again. I do not know the things I would’ve accomplished without the type of strategies shared by you on such theme. It truly was a real troublesome difficulty for me personally, however , seeing a new specialized approach you handled it took me to jump for delight. I’m just happy for this help and thus hope that you realize what a great job you have been getting into instructing many others with the aid of your blog post. Most likely you’ve never got to know any of us.

 27. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily pleasant opportunity to check tips from this website. It’s usually so pleasant plus packed with amusement for me personally and my office co-workers to search the blog at a minimum three times weekly to read the newest items you will have. And indeed, I am just always motivated with all the effective concepts you give. Selected 2 areas in this article are undoubtedly the most efficient we have all had.

 28. I simply desired to thank you so much all over again. I am not sure the things that I would’ve done in the absence of the type of creative concepts contributed by you about such area. Previously it was the troublesome setting in my position, nevertheless taking note of your expert tactic you managed the issue made me to jump with gladness. Now i’m grateful for your information and then hope that you realize what a powerful job that you’re getting into teaching many others through your web site. I’m certain you have never come across all of us.

 29. I together with my pals were reviewing the best things found on your web blog and then all of a sudden I had an awful feeling I had not thanked you for them. Most of the ladies were as a consequence warmed to read through them and have extremely been having fun with them. Appreciation for actually being simply kind and for going for this kind of exceptional ideas millions of individuals are really needing to discover. My sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 30. I wanted to draft you a little word so as to say thanks yet again with the nice tips you have provided on this website. It’s so tremendously open-handed with you to supply unhampered just what a lot of folks would have supplied for an electronic book in order to make some cash for themselves, especially seeing that you could possibly have tried it if you considered necessary. The secrets as well worked to be the easy way to realize that other people have a similar dream like mine to learn a whole lot more in respect of this problem. I believe there are thousands of more fun opportunities up front for those who read your site.

 31. There are some interesting cut-off dates on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as effectively

 32. A lot of thanks for each of your efforts on this site. My niece delights in carrying out research and it’s simple to grasp why. I hear all about the dynamic method you render rewarding tricks through your blog and as well as foster response from others about this situation while our girl is now becoming educated so much. Take advantage of the rest of the year. You’re carrying out a useful job.

 33. I in addition to my guys were looking at the nice information and facts found on the blog then at once got a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those secrets. The young men appeared to be absolutely stimulated to read all of them and have now simply been having fun with these things. I appreciate you for simply being so kind and then for figuring out variety of remarkable issues millions of individuals are really wanting to know about. Our own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 34. I am only writing to let you be aware of what a useful discovery my wife’s daughter experienced using your web page. She picked up such a lot of issues, with the inclusion of how it is like to have a marvelous helping mood to let folks without problems comprehend certain impossible issues. You actually surpassed people’s expectations. I appreciate you for delivering these great, safe, explanatory and easy thoughts on your topic to Emily.

 35. I simply wanted to jot down a small comment so as to appreciate you for those stunning tactics you are sharing at this website. My long internet search has at the end of the day been honored with excellent know-how to talk about with my friends and classmates. I would assume that many of us visitors are definitely endowed to exist in a really good network with very many perfect professionals with beneficial strategies. I feel rather grateful to have come across your entire website page and look forward to plenty of more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 36. I have to show my affection for your kind-heartedness supporting women who need help on this important subject. Your personal commitment to passing the message all through came to be extremely helpful and has in every case allowed women just like me to reach their endeavors. Your warm and helpful tips and hints can mean so much a person like me and extremely more to my colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 37. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped
  me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 38. I discovered your blog web site on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for forward to studying more from you in a while!?

 39. After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 40. I used to be more than happy to seek out this internet-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful learn!! I undoubtedly having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 41. This web page is known as a walk-by means of for all the data you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l definitely uncover it.

 42. You made some first rate points there. I regarded on the web for the problem and found most individuals will go together with with your website.

 43. I抦 impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I’m very happy that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

 44. There are certainly loads of particulars like that to take into consideration. That is a great point to carry up. I offer the ideas above as general inspiration however clearly there are questions like the one you deliver up the place the most important thing will probably be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around issues like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls really feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 45. Pablo Snus: Elevate Your Nicotine Experience with Scandinavian Excellence

  Attention all nicotine enthusiasts! Are you ready
  to embark on a journey to discover a premium and sophisticated way to enjoy nicotine?

  Introducing Pablo Snus, a brand that encapsulates the essence of Scandinavian excellence
  and elevates your nicotine experience to new heights!

  What is Pablo Snus?

  Pablo Snus is a true testament to the Scandinavian art of snus-making, a form of smokeless tobacco that has been enjoyed for centuries in the Nordic region. The name ”Pablo” pays homage to the artistic craftsmanship
  that goes into creating these exceptional snus products, combining traditional methods with modern innovation.

  The Art of Craftsmanship

  Every can of Pablo Snus is a masterpiece in its own right.
  Meticulously handcrafted, the process starts with the finest tobacco leaves carefully
  selected to ensure unparalleled quality.

  The leaves are then ground to perfection, and a blend
  of natural flavors and aromas is added to create a symphony of taste that tantalizes your senses.

  A Luxurious Experience

  Pablo Snus offers more than just nicotine enjoyment; it offers a luxurious experience that caters to
  the discerning connoisseur. The discreet and elegant design of
  the cans makes them ideal companions for any occasion. Slip
  a can into your pocket or purse, and you’ll always have a refined nicotine option at
  your fingertips.

  Explore a World of Flavors

  One of the most exciting aspects of Pablo Snus is the array
  of flavors available. From classic and robust tobacco blends to refreshing mint,
  zesty citrus, and even unique infusions like bergamot and elderflower – there’s a flavor
  to suit every palate. Immerse yourself in a world
  of taste and find your perfect snus companion.

  A Safer Choice

  For those looking to enjoy nicotine without the risks associated with smoking, Pablo Snus is a safe and smoke-free alternative.
  The pouches are designed to release a steady and satisfying nicotine experience without
  exposing you to harmful tar or combustion by-products.

  Where to Find Pablo Snus

  Pablo Snus has quickly gained popularity around the globe, and it’s no wonder why.
  Its unparalleled quality, enticing flavors, and refined presentation have made it a sought-after brand for nicotine enthusiasts worldwide.
  Look for Pablo Snus in select tobacco retailers and online
  stores, and treat yourself to a truly exceptional snus experience.

  Join the Pablo Snus Experience

  Discover the world of Pablo Snus and unlock the secrets of Scandinavian nicotine excellence.
  Elevate your enjoyment with each pouch and savor the
  craftsmanship that goes into every can. Embrace a sophisticated alternative
  to traditional smoking and embrace the art of snus with Pablo.

  Warning: Nicotine is an addictive substance. The use of snus is intended
  for adults only and is not recommended for non-smokers or
  individuals under legal tobacco age. Please consume responsibly.

  Experience Pablo Snus – Elevate Your Nicotine Experience Today!

 46. Reduslim kaufen bei Müller: Die natürliche
  Lösung für eine schlanke Figur

  Hast du schon immer davon geträumt, eine schlanke Figur zu haben und dich in deiner Haut wohlzufühlen? Möchtest du
  endlich unerwünschte Kilos loswerden, ohne auf strenge Diäten oder lebenslange körperliche Anstrengungen angewiesen zu sein? Dann ist Reduslim die Antwort auf deine Gebete!

  Reduslim ist ein revolutionäres Schlankheitsmittel, das als natürliche Lösung für
  Gewichtskontrolle und einen gesunden Lebensstil bekannt ist.

  Jetzt kannst du Reduslim ganz bequem bei Müller erwerben und dein Abnehmziel erreichen, ohne deinen Alltag zu beeinträchtigen.

  Warum Reduslim? Die einzigartige Formel
  von Reduslim enthält ausschließlich natürliche Inhaltsstoffe, die gezielt auf den Stoffwechsel wirken und
  effektiv bei der Fettverbrennung unterstützen. Durch die Einnahme von Reduslim werden deine
  Energie gesteigert und dein Appetit reduziert – so kannst du
  ungesunde Snacks und Heißhungerattacken erfolgreich bekämpfen und deine Kalorienzufuhr kontrollieren.

  Ein weiterer Vorteil von Reduslim ist seine wissenschaftlich nachgewiesene Wirksamkeit.
  Zahlreiche Studien haben gezeigt, dass Reduslim eine signifikante Gewichtsabnahme
  fördert und den Körper dabei unterstützt, überschüssiges Fett abzubauen. Du musst
  dich also nicht länger mit gefälschten Versprechungen herkömmlicher Schlankheitsmittel herumschlagen – Reduslim liefert nachweisbare Ergebnisse!

  Darüber hinaus ist Reduslim einfach und praktisch anzuwenden. Die
  Einnahme erfolgt in Form von Kapseln, die schnell und bequem eingenommen werden können – ohne den Aufwand einer komplexen Diät oder einem strengen Trainingsplan. So kannst du Reduslim
  problemlos in deinen Alltag integrieren und deinen Gewichtsverlust auf gesunde Weise unterstützen.

  Also, worauf wartest du noch? Du kannst Reduslim jetzt bei Müller kaufen und den ersten Schritt zu einer schlanken Figur
  machen. Bestelle dein Reduslim-Paket noch heute und profitiere von den vielen Vorteilen dieser natürlichen Schlankheitslösung!

  Reduslim und Müller – eine unschlagbare Kombination für
  deine Traumfigur. Worauf wartest du noch? Gehe jetzt
  zu deinem nächsten Müller-Markt und finde Reduslim in den Regalen. Verabschiede dich
  von unerwünschten Kilos und halte endlich deine Ziele fest im Griff!

  Hinweis: Die Wirkung von Nahrungsergänzungsmitteln kann individuell variieren und hängt von verschiedenen Faktoren ab.
  Es wird empfohlen, vor der Einnahme von Reduslim einen Arzt zu konsultieren, insbesondere bei bestehenden gesundheitlichen Bedingungen oder der Einnahme anderer Medikamente.

  Also visit my webpage: reduslim kaufen bei dm erfahrungen

 47. I intended to create you that little observation just to say thanks a lot the moment again on the beautiful suggestions you have featured here. It’s simply seriously open-handed of people like you in giving unhampered precisely what many individuals could possibly have distributed as an e book in order to make some money on their own, mostly now that you could possibly have tried it if you ever decided. These creative ideas additionally acted to provide a easy way to fully grasp the rest have a similar dream just like my very own to know a lot more around this problem. I know there are numerous more fun periods ahead for those who view your website.

 48. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you become experience, would you mind updating your weblog with extra details? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this weblog post!

 49. I抎 need to examine with you here. Which is not something I usually do! I get pleasure from studying a submit that may make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 50. Nice post. I be taught something more challenging on different blogs everyday. It can at all times be stimulating to read content from other writers and practice a little bit one thing from their store. I抎 prefer to make use of some with the content on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link in your net blog. Thanks for sharing.

 51. I am typically to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for brand spanking new information.

 52. I am also writing to let you understand what a notable encounter my friend’s daughter obtained going through your web site. She came to understand plenty of details, not to mention what it’s like to possess a very effective helping style to have most people smoothly fully grasp selected hard to do topics. You undoubtedly exceeded our expectations. Thank you for offering the warm and friendly, safe, informative as well as cool tips on the topic to Kate.

 53. Hey just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but
  I thought I’d post to let you know. The style and
  design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

  My site – pablo snus

 54. After study a couple of of the blog posts in your website now, and I truly like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and can be checking again soon. Pls take a look at my web site as well and let me know what you think.

 55. There are some fascinating closing dates on this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There may be some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as nicely

 56. An interesting dialogue is price comment. I think that it is best to write extra on this topic, it won’t be a taboo subject but usually individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 57. There are some interesting deadlines on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

 58. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If attainable, as you become expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It is extremely useful for me. Large thumb up for this weblog publish!

 59. This website online can be a stroll-by for all of the information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l definitely uncover it.

 60. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 61. I used to be very happy to search out this net-site.I needed to thanks on your time for this glorious learn!! I positively enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *