Reklam

Jag ger ut en ny bok 21 september. Den heter ”Björnstad”. Den kommer, har jag förstått av de som läst den i förväg, nog uppfattas som ganska annorlunda jämfört med mina tidigare romaner. Den här historien är lite allvarligare och rakare, och om jag ska vara helt ärlig så är den nog också på många sätt det mest personliga jag har skrivit. Det är en berättelse om idrott, och allt jag älskar så orimligt mycket med den, men det handlar också om allt det allra sämsta med den. Jag grävde rätt djupt i mig själv och i andra människor för att få fram allt det bästa och allt det värsta med min kärlek till sport, och jag jobbade ganska hårt i våras och somras för att verkligen försöka hitta ett sätt att berätta alltihop på.

Jag är väldigt osäker på vad ni kommer tycka, men för att vara helt ärlig så är jag ganska osäker på vad alla kommer tycka om allting alltid. Så om någon vecka kommer jag lägga ut de första kapitlen här på bloggen, och om ni gillar dem går som sagt hela boken att köpa eller låna eller stjäla från 21 september. (Och om ni inte gillar dem är det helt i sin ordning, i så fall kan vi ses i kommentarsfältet och prata om andra böcker istället.)

Det var bara det. Tack för att ni lyssnade.

Omslaget och baksidestexten ser ut så här:

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 15.49.13

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad? 

Bara allt. Den betyder bara allt.

”Björnstad” är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.

Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men också om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

81 kommentarer

 1. Oooaaaahhh! ÄNTLIGEN – som jag har väntat! Går den att förbeställa någonstans (gärna med ditt klotter i =)???

 2. Jag tänker också att det här med klotter är en bra sak… Du skulle kunna rita någon form av djur i boken. Då skulle man, om man av någon anledning inte tycker om boken (och denna anledning inte är klottret), kunna välja mellan att färglägga djuret eller att ställa varma kastruller på boken. Då har boken alltså fått hela tre olika användningsområden (läsa, färglägga eller som grytunderlägg).

 3. Skulle oxå gärna ha med lite klotter i, ser så trist ut när man öppnar och det är tomt.

 4. Wiiiiiii!!!! Lycklig känsla i magen. Håller tummarna på att få en till klottrad bok i min samling.

 5. Åh, vad kul, längtar!! Dina böcker är fantastiska!! Ska beställa till Australien! Gillar omslaget!

 6. Någon mer än jag som blev lycklig över den del av baksidetexten som lyder ”… är den FÖRSTA DELEN I EN SERIE om en liten plats…”. Woohooo!!! Mera, mera! ?

 7. Du behöver inte vara ett dugg osäker på vad jag ska tycka iaf… jag kommer att älska den!

  Nedräkning har börjat…

 8. Härligt att det kommer en bok snart! Håller med att ”det där med klotter” är viktigt!
  Hoppas innerligt att jag kan få träffa dig på nåt försäljningsställe framöver…..
  Har redan bokat plats i bokhyllan bland dina andra alster….

 9. Spännande! Minns att du någon gång skrivit att du skriver för underhållning, men dina böcker har haft så mycket mer djup, enligt mig i alla fall. Oavsett är det fantastiska böcker, som berättar mycket om vår samtid. På gott och på ont. Så tack. Oavsett om jag kommer tycka bra eller inte om den nya :).

 10. Kan man gilla den även om man är helt ointresserad av sport? Jag gillade Britt-Marie! Kanske finns det några personer man kan gilla i boken och ignorera sporten.

 11. Yes!! Äntligen, som jag har längtat. Kommer det gå o förbeställa den? Med, som många andra skriver, lite klotter i? Det vill jag gärna isf 🙂

 12. Förbeställt och klart. Jag fixade inte att vänta på att det ska komma klotterversioner utan måste ha direkt! Fördelen är att man sen kan fixa en med klotter och ge bort den första till mamma! Backman är till för att delas med sig av! Tack Fredrik, längtar!

 13. Underbart att det kommer en ny bok. Har läst alla utom debutromanen.
  Tycker allra bäst om Mormor säger förlåt. Läser den för andra gången och rekommenderar detta. För då hinner man få människorna på plats och man förstår ”sagorna” bättre, om man annars snubblar.
  Det är en magnifik bok med stor aha-upplevelse och väldigt aktuell som världen ser ut idag. Samt denna fantastiskt fina kärlek till alla människor med sina egenheter och ibland kanske stanna upp och fundera varför människor gör det de gör. Kanske gå en mil i deras mockasiner innan man snörper med munnen.
  Boken är ett mästerverk och förstår inte att den inte uppmärksammat mer och fått priser.

 14. Åh vad spännande!
  Ser fram emot att träffa denna sidan av ditt skriveri också. Verkar väldigt lovande.

 15. Jag läste den, fastnade…… När du först berättade om innehållet blev jag tveksam men åh vad jag längtar!!! Ditt språk Fredrik <3

 16. Jag har alltså läst ”En man som heter Ove” för över ett år sen utan att veta att det var min egen nästkusin som skrivit den.. Sen var det ju också 20 år sen vi sågs sist. Stort grattis till framgången och nu kommer jag hålla koll på allt du ger ut!

 17. Nu har det gått tio (10!) dagar. Det är sju (7) i en vecka. Bara som upplysning. Bara som upplysning för jag vet att tiden går fort. För det gör den, tiden. Men inte när man väntar. Då får tiden lite mer av stelnad ost/kall lava-typ av hastighet. Så – var snäll och publicera de första kapitlen. Snyggt omslag förresten.

 18. TACK! Det bästa jag läst i sommar. Och då läser jag ändå en hel del på semestern. Vet att det är barnsligt men: <3 <3 <3 <3 <3

 19. Grattis! Hörde just att filmen ”ove” blir sveriges bidrag till oscars!
  Tänk vad mycket som hänt sedan du jobbade på cafe och bloggade om förätarmackor ☺

 20. Ok.. Här sitter jag med grym Backman-abstinens. Av kommentarerna har jag förstått att det finns en länk någonstans MEN JAG HITTAR INTE DEN!! Nån som vill förklara innan jag blir tokig, snälla?

 21. Fan Backman! Oscar! Säger bara det. Fan Backman! Läste ”Ove” nyss. Ok, sist på bollen, jag vet. Men jättebra bok. Skrattet i början blev snart vått i ögat. Ska se filmen oxå nån gång. När jag hämtat mej. Stort tack!

 22. Så går det när man ser Friday night lights sent på natten när man egentligen ska jobba.

 23. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

 24. I抦 impressed, I need to say. Really rarely do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your concept is excellent; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very joyful that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.

 25. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in reality bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you turn into experience, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is highly helpful for me. Large thumb up for this weblog put up!

 26. Thank you so much for giving everyone an extremely breathtaking chance to discover important secrets from this site. It is always very sweet and as well , packed with amusement for me personally and my office co-workers to search your website more than three times in a week to read through the newest issues you have got. Not to mention, we are at all times contented with all the mind-blowing creative concepts served by you. Some 2 facts in this posting are particularly the simplest we have had.

 27. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you can take away me from that service? Thanks!

 28. Nice post. I learn something more challenging on totally different blogs everyday. It’ll always be stimulating to learn content from other writers and follow a bit of something from their store. I抎 choose to use some with the content material on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link in your net blog. Thanks for sharing.

 29. This is the suitable weblog for anyone who wants to find out about this topic. You notice so much its almost onerous to argue with you (not that I really would need匟aHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 30. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my choice to learn, but I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might repair should you werent too busy looking for attention.

 31. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get something done.

 32. After research just a few of the blog posts on your web site now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and might be checking again soon. Pls take a look at my website as effectively and let me know what you think.

 33. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out anyone with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the internet, someone with slightly originality. useful job for bringing something new to the internet!

 34. I would like to express my love for your kind-heartedness supporting all those that require help with this question. Your very own commitment to getting the solution all over appears to be wonderfully practical and has constantly enabled guys and women like me to attain their ambitions. Your entire valuable report can mean much a person like me and especially to my office colleagues. With thanks; from each one of us.

 35. I used to be very happy to search out this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I undoubtedly enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 36. There are actually plenty of particulars like that to take into consideration. That may be a great point to convey up. I supply the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you convey up where an important factor might be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around things like that, however I am certain that your job is clearly identified as a good game. Both girls and boys really feel the affect of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 37. This website online is mostly a stroll-by way of for all of the information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l undoubtedly discover it.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *