Hur jag gör

Jag har ett märkligt jobb. Folk frågar mig om det då och då, hur det funkar. Hur jag gör när jag skriver böcker. Jag brukar svara att jag är fel person att fråga, eftersom jag faktiskt inte vet vad fasen jag håller på med. De flesta accepterar det. Men för ett tag sedan sa jag det till en person som flinade och sa: ”Nähä? Men vem fan gör det?”. Och det är kanske sant.

Så det här blir eventuellt ett väldigt långt och bitvis osammanhängande blogginlägg. Jag förstår om ni har bättre saker för er. Men jag tänkte försöka svara på en liten del av den där frågan: ”Hur skriver man böcker?”. Berätta något om hur jag gör grejer, och varför, och vad jag känner medan jag håller på, och varför jag älskar det så mycket, och hur svårt det är, och hur rädd jag är och hur mycket ångest jag har och hur avgrundsdjupa hål det dåliga självförtroendet kan gräva i mig under långa perioder. Och vad som sedan händer när man, en enda gång efter flera månader, pluggar i en sladd och en lampa tänds i andra änden. När man lyckas sätta ihop ord på ett papper som får den man älskar att förstå vad man menar, när någon garvar, blir arg, nickar tyst. När jag känner något och lyckas få dig att känna det också. När vi är uppkopplade på samma emotionella wi-fi i fem jävla sekunder.

Det är banalt, jag vet. Och naivt och sentimentalt. Löjligt. Ett pekoral. Det kan inte vara på något annat sätt. När jag skrev ”Björnstad”, boken som ges ut den här veckan, pratade jag med väldigt många människor om deras kärlek till saker de håller på med. Jag mötte bland annat en konståkare, och hon berättade hur svår hennes sport är, hur mycket den kräver, och hur ofattbart mycket man måste bry sig för att ens bli halvbra på den. Så jag frågade: ”Vad fick dig att börja bry dig så mycket?”. Hon svarade: ”Jag blev förälskad. Och jag fattade att man inte kan bli bra om man inte ger allt. Man kan inte göra vackra saker med halva hjärtat.”

Jag kanske borde ha delat upp det här samtalsämnet i en lång serie mycket kortare blogginlägg istället. Strukturerat och planerat och gjort avdelningar och indelningar, som en ordentlig bloggare. Men…ja…vafasen. Det finns en bok som heter ”The writing life” av Annie Dillard, där hon skriver: ”Do not hoard what seems good for a later place in the book, or for another book; Give it, give it all, give it now.”

Så jag börjar här. Vi får se hur det går.

Min mamma lärde mig läsa med små magnetbokstäver på kylskåpet. Nu är jag en sån som inte kan låta bli att läsa, jag är en sån som måste bli tillsagd att sluta stirra på folk när de har t-shirtar med tryck på. Men det är inget naturligt hos en människa, att läsa, man måste lära sig. Någon måste ha tålamod med en.

Min pappa är den där sortens människa som kunde bygga en altan och renovera ett badrum och lägga om ett tak helt själv innan det ens fanns Youtube-tutorials om sånt. Det är obegripligt för mig. Han frågade om inte min fru och jag skulle köpa ett hus någon gång och jag svarade att det går ju inte, för jag är inte händig. Jag skulle aldrig kunna sköta om ett hus. Då svarade min pappa ”tror du att man föds händig eller? Det är något man lär sig.”

Han har ju rätt. Nästan allt man kan är skit man har lärt sig, och inget är enkelt innan man kan det. Så man måste skicka kunskapen vidare också, i den mån man förmår, i den utsträckning man är kapabel att förklara den. Det är inte en plikt att dela med sig, men det är ”allmänt hyfs”, som min mamma skulle uttrycka det. Annie Dillard skriver: ”The impulse to keep to yourself what you have learned is not only shameful, it is destructive. Anything you do not give freely becomes lost to you. You open your safe and find ashes.”

Så jag ska försöka säga något på några rader här (och kanske i arton eller nitton kommande blogginlägg som förmodligen blir aningen längre än vad som kan anses vara rimligt för någonting alls) som kanske eller kanske inte är värt något för någon som läser det. Jag ger vad jag har, vi ser vad som händer. Min vän och kontorskollega N brukar, när han hittar en text som han verkligen tycker om, berömma författaren genom att säga: ”Hen är inte bara bra på att skriva, utan även på att tänka”. Jag jobbar på båda delar. Man kan inte berätta historier om man inte jobbar, jobbar, jobbar på båda delar. Jag hoppas väl kanske i förlängningen att det också ska göra mig bättre på…livet. På att vara någons man och någons pappa och någons vän och någons vad man nu är för andra människor om man är en människa. För att allt det där hänger ihop. Det tog lång tid för mig att fatta det. Folk hör av sig ibland och frågar om ”goda råd för den som vill bli författare!”. Så här är mina: Skriv något du själv tycker är bra. Skriv inte för att imponera på någon. Känn. Brinn. Låt kritiken komma när den kommer. Gör det för dig själv.

Jag började få respons från läsare på det jag skrev först när jag slutade drömma om att bli någon annan. När jag slutade försöka låtsas att jag visste vad jag höll på med. När jag fattade att det är meningen att man ska fortsätta lära sig grejer, det är meningen att man under hela sitt liv ska titta tillbaka på sig själv för fem år sedan och tänka ”vilket pucko jag var på den tiden”. När jag insåg att anledningen till att jag är så outhärdligt självupptagen ibland är för att jag har så otroligt dålig självkänsla, inte tvärtom. När jag verkligen började fundera på anledningen till att de första ord alla jag känner lär sina barn att säga är ”tack” och ”snälla” och ”förlåt”.

Jag träffade en författare i våras som sa ”man får inte bestämma om man ska vara författare, man får bara lov att vara det så länge någon lyssnar”. Ni kan sluta när ni vill. Det här är bara ord då.

Så…mina råd? Om man vill skriva? Om man vill göra vad som helst?

Man kommer aldrig fram. Acceptera det. Det är väl en av grejerna jag har lärt mig. Jag har lika dåligt självförtroende när jag skriver nu som jag hade när jag skrev ”En man som heter Ove” för fem år sedan, jag ligger vaken och ältar grejer på samma sätt, driver min fru till vansinne när jag väcker henne och ställer samma frågor. Jag vill lika mycket fortfarande. Att få skriva, att få trycka på tangenter, det betyder lika mycket för mig nu som det gjorde då. Man kommer aldrig till en punkt där det blir enkelt att berätta historier eller enkelt att ha relationer. Eller enkelt att älska någon eller enkelt att göra saker som kräver all ens koncentration eller enkelt att vakna mitt i natten med tryck över bröstet när livet blir för mycket eller enkelt att stanna bilen på en öde parkering två kvarter från förskolan och sitta där ensam och gråta med pannan mot ratten för att man fan inte kan lista ut hur i helvete man gör för att vara en bra förälder. Det blir aldrig enkelt. Man kommer aldrig fram. ”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall”, skrev Tomas Tranströmer. Det drabbar mig som om jag blir nedslagen bakifrån i en mörk gränd varje gång jag läser det.

Jag träffade en journalist häromveckan som frågade om jag hade en ”skrivprocess”. Ett visst sätt att skapa varje bok. En mall. Och jag sa att det enda jag kan komma på som jag gör med varje bok är att jag börjar med en början, och sen beslutar jag ett slut. Jag begränsar mig, eftersom jag är en missbrukare av allt, jag kan aldrig göra saker inom normala gränser, jag kan inte köpa en keps eller en skrivmaskin, jag måste ha hundratals. Så jag måste bestämma mig för att jag bara får samla på skrivmaskiner tillverkade mellan 1908 och 1949, och att jag bara får köpa kepsar jag faktiskt tänker använda. Jag måste tvinga in mig själv i en låda med hårda väggar. Så att jag, när jag börjar skriva ytterligare ett helt ovidkommande sidospår i tjugo sidor, blir tvungen att säga till mig själv: ”Om inte den här boken ska bli sextusen sidor lång måste du sy ihop säcken nu, din idiot!”.

Så: Jag gör en början och ett slut, först av allt. Det är min process. Och däremellan försöker jag skriva om påhittade karaktärer, och sen lever jag med de karaktärerna så intensivt och ältar deras liv och känslor inuti mitt huvud så länge att de blir riktiga människor för mig. För om de är riktiga människor för mig, då har de KANSKE en chans att kännas som det för den som läser i andra änden också. Det finns absolut ingen garanti. Mina böcker är som förlängningssladdar, om ni pluggar i dem på andra sidan och lampan inte lyser så är det mitt fel. Jag kommer aldrig veta i förväg om den kommer funka, och det finns alltid bara ett sätt att ta reda på det.

Jag måste ställa mig upp. Harkla mig. Be om er uppmärksamhet. Det är aldrig enkelt.

Rubriken på det här blogginlägget är en försiktig omskrivning av titeln på Bodil Malmstens bok ”Så gör jag: Konsten att skriva”. Jag rekommenderar den verkligen till alla, för jag tror inte att någon människa på jorden kan läsa Bodil Malmsten utan att bli lite mindre dum i huvudet. Hon betydde mycket för mig, vi träffades inte en enda gång och jag räknade henne ändå som min vän, hon hade ingen aning om vem jag var men när hon dog grät jag. Hennes böcker kan få mig att känna så mycket på en gång att jag måste slänga dem ifrån mig, som om de bränns, hon kan göra en känsla så stor att jag inte får plats i mig själv. Och om ni bara ska veta en sak om att försöka skriva så vet jag ingen bättre plats att börja på än när hon berättade: ”Det här är grundläggande. Det gäller skrivandet, det gäller allt: Ta ut glädjen i förväg. Ta ut skrivglädjen och förvara den ljust. Något behöver bli berättat. Låt det.”

Folk frågar mig ibland vad jag tycker är svårast med att skriva om känslor, och jag har börjat svara att det är som att gå upp på scenen på en karaokebar och försöka sjunga bra. Inte bara gå upp och fylleskråla, så att om någon i publiken skriker ”fan vad kass du är!” så kan du gapa tillbaka ”mäh! Det är ju MENINGEN! Det är ju det som är SKÄMTET”. Det är inte svårt att göra saker med distans och ironi. Det svåra är att gå upp på scenen och försöka. Verkligen försöka. Så att folk hör att ”men herregud, han tror verkligen att han kan sjunga, han vill verkligen att vi ska tycka att han är bra!”. Du öppnar upp dig för riktig kritik då, om någon skriker att du är kass när du verkligen har försökt så gör det ont, det finns ingenting att gömma sig bakom då.

Om du bryr dig om vad du håller på med, om du försöker, om du beskriver det du verkligen känner, så blir en recension av det du gör även en recension av dig som person. När någon säger att dina ord inte är bra nog, inte stora nog, inte vackra nog, att det är naivt och banalt och sentimentalt, då känns det som att det är dig de pratar om. Det går inte att skita i det. Man kan inte å ena sidan öppna upp sig själv så mycket att man kan plöja ner varenda känsla man har i det man skriver och å andra sidan vara helt okänslig för vad andra säger om en när man är färdig.

Det svåra är att man absolut inte får vara rädd. Och sen är man det ändå. Och då måste man fortsätta framåt lik förbannat. Det svåra är inte att folk kanske tycker att det jag gör är dåligt, det svåra är att ibland har de rätt. Det svåra är att acceptera att man aldrig kommer fram, att man fortfarande har mer att lära sig, att man fortfarande måste pressa lika jävla många apelsiner för att få ett litet glas juice. Det svåra är att man aldrig, aldrig, aldrig blir färdig.

”Och det är som det skall.”

Jag älskar att skriva historier. Jag verkligen älskar det. Om min fru och våra barn är upptagna en söndagsförmiddag och jag får några timmar där kan göra exakt vad jag vill, då gör jag det här. Och en stor del av glädjen ligger i att det är så fruktansvärt svårt, att jag måste kämpa så hårt, att jag kommer vara nybörjare på det i hela mitt liv.

När lampan tänds blir jag fortfarande lika överraskad. Lika lycklig.

Jag tror helt ärligt inte att min glädje över att skapa text är speciellt annorlunda från min farsas glädje över att bygga en altan eller renovera ett badrum. Jag är en djupt socialt inkompetent människa, jag har ingen volymkontroll, jag är alltid på noll eller elva, men jag har lärt mig att ett sätt för mig att kunna prata med andra människor är att ta reda på vad de har i sitt liv som de är orimligt intresserade av. En hobby de lägger idiotiskt mycket tid på och som gör dem lugna och avslappnade och glada. Och sen kan jag säga: ”Exakt sådär är text för mig. Det är min verklighetsflykt.” Jag försöker bygga en altan i huvudet på den som läser. En bekväm stol, ett lagom högt bord, sol i ansiktet, vind i ryggen, jag försöker skriva in er i min värld. Författaren Grant Morrison fick frågan en gång om hur det var möjligt att han kunde få någon som han aldrig ens träffat att gråta, och han svarade ungefär så här: ”I think a hologram is formed between the writer and the reader, with the book in the middle. To the point where people can cry when they read although there’s nothing there except for ink and paper. When someone cries when they read it’s because I cried when I wrote it, and somehow that’s communicated”.

Vad vill jag säga med allt det här?

Jag vet inte exakt.

Men min favoritgrej att prata med människor om nuförtiden är vad som driver dem. Vad som brinner i dem. Och om det är intressant för någon av er som läser det här så kanske vi kan använda den här bloggen till det ibland. Det kanske inte spelar så stor roll vad ni gör och vad jag gör på dagarna, och hur det skiljer sig åt, det kanske finns något däremellan som vi kan prata om som gäller oss båda ändå. Något om att vilja bygga grejer. Det blir ett pågående projekt i så fall. Aldrig färdigt.

Vi får ta det som det kommer.

Jag kommer klicka på ”publicera”-knappen alldeles strax och i samma sekund kommer jag tänka ”vad i helvete skrev jag nu? Det här kommer ingen palla läsa och OM de pallar läsa det kommer de tycka att jag är en dåre. Att allt det här är korkat och ogenomtänkt, plattityder och självklarheter”. Jag kommer bli rädd. Och hela grejen är ju att inte vara det. Och sen är man det ändå.

Upp på karaokescenen.

Försök.

8 407 kommentarer

 1. Jag läste, jag orkade och jag tycker inte du är dum i huvudet och bara frambringar konstiga nonsensmeningar fyllda med plattityder. Inte för att det ska spela någon roll vad jag tycker, eller andra tycker för den delen heller – vi är så fenomenalt duktiga på att oroa oss för andras åsikter och försöka förvränga oss för att passa in i alla andras bildspel och pussel istället för våra egna.

  Hur som helst, tack för dina ord. Som alltid når du fram och den här gången var det särskilt uppvaknande av andra livsbejakande skäl. Och tack för din signerade upplaga av Björnstad som jag så länge sett fram emot och fått hämta ut idag!

  Ha det bäst Fredrik och fortsätt följ Tranströmmers kloka ord.

 2. Du kan inte skriva sånt här när jag sitter på jobbet.
  Folk tror inte man är riktigt klok när man brister ut i skratt och håller på att gråta på arbetstid.

  Du har en underbar känsla för ord.
  Sluta aldrig skriva 🙂

 3. Jag har börjat på den här kommentaren fyra gånger nu, och jag vet fortfarande inte hur jag ska uttrycka mig.

  Tack för alla vackra ord <3

 4. Läste också allt, och tycker inte heller att du är ett dugg dum i huvudet. Det är så häftigt att kunna gråta över en bok, över ”ink and paper” och veta att typ alla andra som läser den boken också kommer gråta. Som om att allas känslor, inklusive författarens själv, är ihopkopplade just där i den boken. Och jag älskar hur du skriver, så sluta aldrig lära dig <3

 5. Dina ord, din text går åtminstone rakt in i mig. Du har återuppväckt min lust att skriva.. Tack!

 6. Fan. Vad brinner jag för?!?!
  Jag skriver inte.
  Men jag ska leva ETT liv.
  Vad brinner jag för?!
  Som en spark i mellangärdet.
  Ska försöka bena ut det.

 7. Din gåva är att sätta ord på känslor, så att de går rakt in i hjärtat och allt exploderar i skratt eller gråt. Är så tacksam över att jag får läsa dina böcker och dina blogginlägg. Hoppas på många fler inlägg och böcker. Din novell om en älskad farfar, som försvann in i demensens dimmor berörde mig väldigt mycket då jag gjorde motsvarande resa med min mamma vid det tillfället.

 8. Jag läste allt och kopierade stycket som börjar med ”om du bryr dig om vad du håller med dig”, samt stycket efter. För jag känner att det är rader jag vill bära med mig genom livet.
  Tack Fredrik! För att du kan trolla med ord som ingen annan. För att du ger mig den där upplevelsen av vad bläck och papper kan göra.

 9. Läste prick allt – som alltid. Texten om Noahnoah och farfar är det vackraste jag någonsin läst – ingen rör en så in i själen som du faktiskt.

 10. jag antar att du grät när du skrev det här eftersom jag gråter när jag läser det. det sköna med dig är att du sätter ord på så många känslor som jag själv är så dålig på att formulera. du skriver och berör helt enkelt.

 11. Min passion sen jag var 12 är att läsa. Jag läser allt hela tiden. Jag är 34 i dag. Hade jag fått bestämma hade jag legat i en stuga i skogen med obegränsade mängder böcker och obegränsad mängd mat för att aldrig gå ur sängen. Du är den bästa författare jag någonsin läst. Sluta aldrig skriva.

 12. Jag har läst allt du har skrivit som jag kommit över och har aldrig blivit besviken. Det står fyra böcker i min bokhylla av författaren Fredrik Backman, snart står det fem.

 13. Tack snälla Fredrik! Jag har läst alltihop! Jag är alltid förväntansfull när du har skrivit något. Hittills har jag inte blivit besviken.
  Jag upplever något när jag läser det du författat, som jag inte riktigt kan förklara. Men jag fortsätter att läsa, därför att jag vill uppleva det igen……Sluta aldrig skriva! Jag behöver dig!

 14. Det händer något magiskt när någon som brinner för något pratar om det. Oavsett hur fantastiskt ointressant man tyckt att just det ämnet varit tidigare så blir det plötsligt fantastiskt intressant, och man kan lyssna fascinerat nästan hur länge som helst. Det är lättare att förmedla sitt brinnande i ett samtal än via skriven text, av uppenbara skäl, så det är en särskild upplevelse när den lyser igenom en text tycker jag. Din eld lyser klart och varmt.

 15. Åh, vad jag önskar att jag också hade en passion här i livet. Något jag brann för och blev lugn, glad, rädd och frustrerad över. Har sökt, försökt, provat på, känt efter osv i 30 år för att finna något. Men det går trögt.

  Oavsett detta, tack finaste Backman. Tack för att du delar med dig av din passion.

 16. Jeg elsker bøker, musikk og havet. Og jeg brenner for å hjelpe barn til å bli den beste utgaven av dem selv, gjennom mitt arbeide som førskolelærer/dagispedagog. For å kunne gjøre det, må jeg være litt som barna i hodet,så jeg kjenner på ekte hvordan de føler, har det og tenker,og samtidig være så voksen i hodet at jeg kan hjelpe dem der de er og dit de skal med livet sitt. Du, Fredrik, hjelper meg i mitt arbeide, sammen med andre like briljante og fantastiske forfattere som deg, fordi dere lærer meg noe om hvordan noen mennesker er inne i hodet sitt, selv om de menneskene ikke er av kjøtt og blod, men ’bare’ lever gjennom ord på et papir eller skjerm. Jeg elsker bøker, og jeg elsker og beundrer forfattere, som makter å skape fullverdige liv og personer og fortellinger,og som med det lærer oss alle om livet og hverandre. Takk, Fredrik.

 17. Men va fan?! Ska jag bli tvungen att skriva en bok nu också?! Jag som är så jävla rädd för karaokescenen men som älskar ord och texter och beskrivningar av saker och platser som inte finns men som lyfter från pappret och bosätter sig i ens huvud.

  Det kan bli riktigt jobbigt detta. Jag beundrar dig som tar dig igenom alla känslorna och trycker på publicera. Jag kanske också gör det en dag.

 18. När jag upptäckte din blogg och när du sen började skriva böcker så tändes lampan för mig. Du får mig ständigt att se på mig själv, på mina medmänniskor och på livet med bättre glasögon.

 19. Att låta sin sanning föda en text är inte att publicera plattityder – det är att stå upp för den energi som får en att vilja skapa!

  – Larken

 20. För att börja med slutet: Det där du säger om Publicera-knappen känner jag igen så oerhört väl. Så sent som här om dagen klickade jag, efter väldig ångest, på min egen publicera-knapp. Det efter att ha skrivit ett personligt inlägg på min blogg. Några timmar senare vaknade jag kallsvettig i sängen, och jag kunde inte somna om förrän jag hade avpublicerat inlägget i fråga.

  Så jag vet. Att lägga upp någonting personligt. Någonting som innehåller ett litet korn av ens inre. Det är fruktansvärt, på gott och ont.

  Med det sagt instämmer jag i nästan allt du skriver. Det är en samling goda råd och insikter du delar med dig av, för vilket jag är tacksam.

  Vill avsluta med att dela med mig av ett citat från Meg Cabot som har hjälpt mig oerhört mycket i mitt eget skrivande. Jag läste det någon gång i vintras, och sedan dess har jag på något vänster lyckats hosta ur mig 200 000 ord, något som jag inte tror att jag skulle ha lyckats med om jag inte hade läst det. So, here it goes:

  Fråga: Jag vill bli författare, men jag tycks aldrig finns tid att skriva.
  Meg Cabot: Det är det som är skillnaden mellan någon som VILL skriva, och någon som FAKTISKT skriver. Den person som HITTAR tid [att skriva] är den som kommer att bli en författare. Personen som inte gör det kommer inte att bli det.
  ( Källa: http://www.megcabot.com/about-meg-cabot/frequently-asked-questions-getting-published/ )

 21. Jag älskar verkligen att läsa allt vad du skriver, även om det ibland är rätt.. rörigt.
  Det skiner verkligen genom hela texten att du brinner för det här, det märks så jävla tydligt. Och det berör verkligen mig, för jag har tamejfan inte brunnit för något i hela mitt liv. Jag är snart 30 och har inte hittat ”det där” än, men varje gång jag läser något från dig känner jag att det kommer komma. För hur kan man leva ett helt liv utan att brinna för något? Verkar värdelöst. Fast ju nu brinner jag i och för sig för att jobba klart, springa hem, öppna postfacket, slita upp paketet från Adlibris och bara läsa skiten ur Björnstad. Att ännu en gång få känslan av att jag brinner för något, bara att jag inte vet vad det är än.

  Sluta aldrig skriva Fredrik! <3 (eller ja, sluta om du tycker att det är tråkigt såklart.. men annars så… fortsätt! vi är nog många som kan muta dig med kakor!)

 22. Jag känner dig inte, har aldrig träffat dig. Men genom dina ord tror jag att jag älskar dug litegrann. ❤️ Du inspirerar mig Fredrik. Tack kära du. ❤️

 23. Du är min Bodil Malmsten. Jag älskar dig för allt du gör och allt du får mig att känna. Samtidigt ogillar jag dig lite för att du fick mig att känna saker jag inte ville känna. Jag har saker att ta tag i och det gör jag tack vare eller på grund av dig. Har inte bestämt mig för vilket det är än. Men som sagt. Du är min Bodil Malmsten och kommer alltid vara. Tack!

 24. Du är så grym! Sluta aldrig skriva. Nu efter att ha läst dina ord kommer jag aldrig heller göra det. Vilken inspiration du är!

 25. Dina ord… De träfffar alltid rätt in i själen. Så. Jävla. Hårt. Sitter på spårvagnen och försöker hejda tårarna. Jag vet inte vad jag brinner för men har ägnat hela mitt liv åt att försöka lista ut det. Jag har inte kommit särskilt långt, men jag fortsätter försöka. Är livrädd för att inte brinna för något alls, vara mållös i livet. Jag läser dina böcker och skrattar, gråter och önskar att jag var lika bra på något som du är på att uttrycka dig i ord. Sluta aldrig skriva! Vi ses på bokmässan.

 26. Du är Sveriges absolut bästa författare. Tro inget annat. Björnstad är så bra, så det går inte att beskriva hur bra den är. Jag skrattade, log, flinade, grät, och hade ont i magen, om vartannat när jag läste den. Slutet vågade jag knappt läsa. Ransonerade boken så den räckte i fyra dagar, annars hade jag läst ut den på en dag. Alla dina fyra tidigare böcker har fått högsta betyget från mig. Så vad skulle jag ge den här? Som ändå var så himla otroligt mycket bättre!?

  Du skulle kunna skriva en manual på en maskin, och det skulle ändå vara bra. Som någon skrev hos dig, det är inte vad du skriver, utan hur du skriver. Kommer aldrig glömma texten om kvinnan i den gröna bilen. Eller texten om den äldre människan med demens.

  Följer dina böcker, twitter, Facebook, instagram, och dina krönikor. Vill läsa vartenda ord du skriver.

  Tänk om alla hade lika stort hjärta som du har har. Vilken annorlunda värld vi skulle leva i då.

  Vi ses på Bokmässan. Kommer förbi och hälsar på dig hos Piratförlaget.

  Och nästa onsdag så bloggar jag min recension av din bok.

 27. Precis vad jag behövde läsa! Du är min allra största inspiration!

  Hur gick det till när du fick din bok antagen? Hur gör du när du redigerar?

 28. Makalöst skrivet, som alltid.
  Här väntar man så länge på ett nytt blogginlägg att man glömmer bort att man väntar. Och så smäller du till med en sån här text. Den kommer att delas, bara så du vet.
  Vi ses på lördag om du inte hinner smita innan jag kommer in, så får jag äntligen Britt-Marie också. (Vägrar att köpa dina böcker osignerade på plats.)
  /Hon som brukar ha en väldigt gul jacka. ;o)

 29. När jag läste Ove så var det som att du skrivit om mig (ja, förutom slutet då, för uppenbarligen lever jag fortfarande). Jag är Ove i kvinnoformat. Det ska göras rätt, skyltar finns för en anledning och folk borde lära sig skilja på reglerad/relegerad och korrugerad/korrigerad! Nu har jag precis läst om Britt-Marie, och hon är så långt ifrån mig som det går att komma, men jag vill vara hennes syster och följa med henne till Paris! Så, det jag vill säga, dina personer är något av det mest levande jag någonsin stött på i böcker, så hur du än gör, fortsätt med det!

 30. Det finns få författare som kan få mig att skratta högt, sedan gråta, och därefter återigen le mellan tårarna inom loppet av några få sidor. Alla dina böcker har fyllt mig med livsglädje och en slags lätt sorgsen lycka. Jag vågar knappt börja läsa Björnstad, för om jag gör det så kommer den ju ta slut. Stort tack för dina böcker, Fredrik, och snälla du, sluta aldrig skriva!

 31. Asså jag har en bok som jag skrev färdigt för 10 år sen. Sen dess har den legat i lådan och väntat på…. vaddå? Att Fredrik Backman skulle skriva en j-ligt inspirerande text som fick alla amatörförfattare att börja riva i gamla texter och fundera på vad dom ska ha på sej när dom äntrar karaokescenen?
  Du är förvisso en dåre men en älskad och underbar!

 32. Hej,
  jag bara älskar dina texter! Bloggar, böcker, FB inlägg, allt, fortsätt Fredrik lampan tänds hos mig och många många fler.

 33. Instämmer med ovanstående kommentarer. Du skriver så sjukt bra, träffsäkert, varenda mening på pricken. Du bygger upp en känsla som går rakt in i hjärtat. Brukar aldrig läsa bloggar eller kommentera men kände att jag måste, du förtjänar all cred. Väntar spänt på att läsa din nya bok. Tack!

 34. Åh, Fredrik… Jag läste det här inlägget för första gången strax efter att du hade publicerat det. Då hade jag inte riktigt tid och koncentration nog att läsa det ordentligt, än mindre kommentera, men jag visste redan då att det här är ett inlägg jag kommer att komma tillbaka till. Många gånger. Trots att jag inte har några som helst tankar på att skriva en bok. För trots att det kanske var din utgångspunkt så är det det här inte ett inlägg om konsten att skriva en bok. Eller jo, det är det väl. För de som vill skriva en bok. Men för oss andra är det ett inlägg om konsten att brinna. En ”manual för hur livet ska levas” för att citera en tidigare kommentator.

  Det här med att passion och så… Jag har inte riktigt funnit det där som jag brinner för ännu. Det är inte för att det inte skulle finnas saker som intresserar mig, det gör det. Det är nog snarare för att jag är rädd. Ja, jag är rädd för att inte hitta min passion, att gå genom livet och aldrig känna så starkt för något. Men jag är minst lika rädd för att brinna. Att känna så starkt för och lägga min själ i någonting, och sedan möta kritiken. Därför gör jag antingen saker halvhjärtat eller så ger jag upp innan jag ens försökt, och jag hatar det. Du skriver ”skriv något du själv tycker är bra”, men hur gör man det om ens största kritiker är en själv?

  Jag vet egentligen inte vad jag vill med det jag skrivit, om jag har någon poäng över huvud taget, och kritikern i mig ifrågasätter om jag verkligen ska skicka iväg en såhär till synes ogenomtänkt och rörig kommentar. Men det var ju just det jag älskade med ditt inlägg, att det var så där ostrukturerat som bara det som kommer direkt från hjärtat kan vara – innan man börjat strukturera, omformulera, censurera sig.

  Så jag går emot mig själv här och avslutar istället tvärt med att säga tack. Tack för det här inlägget. Tack för att du får mig att känna så mkt, på både gott och ont. Tack för de böcker du skrivit som jag har läst, och tack för de som fortfarande står olästa för att jag vill spara lite på dem. Tack.

 35. Jag skriver också böcker. Slukas varje gång av den värld jag själv lagt grunden till och människorna blir verkliga, mina vänner. De kommer från mina händer men ändå lär de mig mer om livet än jag visste innan. Det är märkligt. Men underbart. Tills någon i en recension missförstår eller kritiserar dem, då vill jag precis som om de varit mina egna barn försvara och slåss för dem.

  Du är fantastisk som orkar ge allt i varje bok och är en stor inspirationskälla! Fick Björnstad på posten igår och ser fram emot sjunka in i den! Tack för att vi får ta del av ditt innersta och din eld!

 36. Jag pallade läsa varenda ord och jag tänkte inte en gång att du skulle vara en dåre. Jag läser alla dina ord för jag kan inte låta bli. Imorgon ska jag köpa Björnstad. Jag har längtat så länge efter en ny bok av dig.
  Tack
  /Sofie 18

 37. Du är den bästa skribent jag vet. Du lyckas med det där sättet att beröra på som så himla få lyckas med. Min farsa läser en bok per dag men när han läste ”en man som heter Ove” så tyckte han att det var den bästa bok han läst under hans sextiotvååriga liv. Och jag läste den också och vi skrattade och grät på samma ställen.

  Sen har vi läst resten av dina böcker också och inte blivit besvikna en enda gång.

  Och jag har läst din blogg så fort den dök upp på café men aldrig kommenterat och nu kändes det rätt.

  Jag vet inte vart jag försöker komma med det här men jag hoppas att du fortsätter skriva, för du är otrolig. Tack för att du skriver.

 38. Och som du fått mig att gråta…! Och skratta! Och typ alla känslor däremellan förstås.
  Min mormor-pocket börjar bli tårbucklig och nött efter många genomläsningar, men jag tror snart jag måste läsa den igen. Har ingen aning om varför, men den är som en magnet.
  Sedan var det ju det här med saker man vill lära sin son… Satt och skrattade högt (och igenkännande) över de texterna på tåget mot Malmö för ett par år sedan. Fantastisk läsning!
  Måste också nämna din text om det krympande torget. En så otroligt, sinnesöppnande beskrivning av en sjukdom som påverkar alla på ett helt avgörande vis. Så fint. Så ledsamt. Så tänkvärt.
  Av egoistiska skäl ber jag :Fortsätt gör det du gör på det sättet du gör för dina böcker fyller en funktion. Utmanar. Underhåller. Uppmanar till eftertanke och att se förbi ytan hos allt och alla. Så snälla, fortsätt skriv så fortsätter jag läsa!

 39. Så himla bra skrivet, Fredrik! Attans, borde kanske ta tag i saker jag påbörjade men sedan tappade farten med.

 40. Läste allt, som vanligt. Och lampan tänds varje gång du skriver. Helt makalöst att det finns sådana som du som sätter orden så rätt, så att man känner en blandning av tacksamhet, sorg och förtröstan på samma gång. Tack för att du finns!

 41. Tack för att du sätter ord på det här. Jag är läkare och ibland tror jag att anledningen till att jag blev det är just det här. Att förstå vad som driver människor i ett försök att förstå mig själv.

  Tack för fina böcker!

 42. Jag kan inte med ord beskriva hur dina böcker får mig att känna och det stämmer ju bra överens med att du inte riktigt kan beskriva hur du skriver dem. 🙂 Tack för att du skriver dem!

 43. Nu har jag läst det här flera gånger. Blir lika berörd varje gång. ”Som att bli nerslagen bakifrån i en mörk gränd”. Precis. Så.

  Tack.
  /Ove

 44. Färdig blir man aldrig. Men man kanske skulle jobba mer på att bli bättre på den man är? Det är mitt mantra
  Tack för ALLA dina ord <3

 45. Du får svart på vitt att bli levande. Du är ord, varenda bokstav men alla bär de ett hjärta och hjärna. Du är ord fast i organisk form.

 46. It抯 exhausting to find knowledgeable individuals on this topic, however you sound like you realize what you抮e talking about! Thanks

 47. Can I simply say what a aid to search out someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know the right way to bring a difficulty to mild and make it important. Extra people must read this and understand this facet of the story. I cant consider youre no more well-liked because you definitely have the gift.

 48. I抦 impressed, I need to say. Really not often do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the difficulty is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I am very glad that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

 49. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I think that you must write more on this matter, it won’t be a taboo subject however usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 50. I抦 impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you could have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is something that not sufficient persons are talking intelligently about. I’m very joyful that I stumbled across this in my seek for something regarding this.

 51. I used to be very happy to seek out this internet-site.I needed to thanks in your time for this glorious read!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 52. This website can be a walk-via for the entire info you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l positively discover it.

 53. I used to be very pleased to find this internet-site.I wanted to thanks on your time for this excellent read!! I definitely having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 54. Nice post. I learn one thing tougher on completely different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to learn content material from other writers and practice a bit of one thing from their store. I抎 want to make use of some with the content on my weblog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink in your internet blog. Thanks for sharing.

 55. I really wanted to develop a small note to express gratitude to you for some of the splendid advice you are giving out here. My considerable internet research has at the end been recognized with excellent details to write about with my great friends. I ’d admit that many of us readers actually are very lucky to exist in a superb website with many brilliant professionals with beneficial concepts. I feel very much happy to have come across the webpages and look forward to some more entertaining moments reading here. Thank you again for all the details.

 56. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 57. I intended to put you that little observation to be able to thank you so much over again for those superb concepts you have shared on this website. It’s simply unbelievably generous with you to make freely all a number of us might have supplied as an ebook in making some profit for their own end, particularly considering the fact that you could possibly have tried it if you ever desired. The secrets as well acted to become a fantastic way to fully grasp that other individuals have the identical keenness the same as my own to figure out more and more around this condition. I am sure there are some more pleasurable sessions ahead for individuals who go through your site.

 58. I wish to point out my respect for your generosity supporting all those that have the need for help with this particular area of interest. Your very own commitment to passing the message around turned out to be incredibly useful and have consistently allowed men and women just like me to achieve their targets. Your informative help and advice means this much a person like me and especially to my mates. Many thanks; from each one of us.

 59. I as well as my buddies have already been reading through the great guidelines from your web page and then all of the sudden developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the web site owner for those techniques. All of the women are actually for that reason happy to see all of them and now have sincerely been making the most of them. Many thanks for really being well accommodating and then for deciding on certain outstanding subject areas millions of individuals are really desperate to learn about. Our honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 60. I want to point out my affection for your generosity giving support to men who really want help with this matter. Your real commitment to passing the solution around appeared to be rather interesting and has frequently encouraged somebody much like me to realize their ambitions. The insightful guideline denotes a great deal to me and substantially more to my mates. Best wishes; from everyone of us.

 61. I actually wanted to post a small note so as to express gratitude to you for all the magnificent concepts you are giving out here. My particularly long internet look up has finally been rewarded with brilliant details to share with my partners. I ’d declare that many of us website visitors actually are very blessed to dwell in a very good community with very many special professionals with beneficial plans. I feel truly happy to have discovered your entire website page and look forward to so many more entertaining times reading here. Thanks again for everything.

 62. I as well as my friends came going through the excellent solutions from your website and so suddenly I got a horrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for them. My women came as a result thrilled to learn all of them and already have in actuality been taking advantage of those things. Appreciate your turning out to be simply considerate and also for figuring out this form of perfect issues millions of individuals are really needing to discover. My honest regret for not saying thanks to sooner.

 63. Spot on with this write-up, I truly suppose this website needs far more consideration. I抣l in all probability be once more to learn far more, thanks for that info.

 64. I wish to point out my affection for your kind-heartedness for men who have the need for help with this one theme. Your personal commitment to passing the solution all over came to be amazingly good and has usually helped folks like me to achieve their desired goals. The useful guide indicates so much a person like me and a whole lot more to my office workers. With thanks; from each one of us.

 65. Thanks a lot for giving everyone remarkably terrific chance to read from here. It is always so pleasing and jam-packed with a good time for me and my office fellow workers to visit your site at a minimum thrice weekly to read through the new tips you have. Of course, I am usually satisfied concerning the terrific hints served by you. Certain 3 facts on this page are rather the most impressive we have all had.

 66. I needed to post you one bit of remark so as to thank you so much once again for all the remarkable methods you have contributed here. This is quite generous of you in giving without restraint all most of us would have sold as an ebook in making some bucks on their own, primarily seeing that you might have done it if you wanted. Those pointers likewise acted to become a fantastic way to fully grasp many people have similar dream much like mine to grasp way more regarding this issue. I think there are lots of more enjoyable times in the future for many who find out your blog post.

 67. Can I simply say what a relief to seek out somebody who truly knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know methods to deliver an issue to gentle and make it important. More people need to learn this and understand this side of the story. I cant imagine youre no more standard since you undoubtedly have the gift.

 68. Can I just say what a comfort to discover someone that truly understands what they are
  talking about on the internet. You actually understand how
  to bring an issue to light and make it important.
  More people ought to check this out and understand this side
  of your story. It’s surprising you are not more popular since you
  surely possess the gift.

 69. Good post. I learn something tougher on completely different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to learn content material from other writers and observe slightly something from their store. I抎 prefer to use some with the content on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a link on your net blog. Thanks for sharing.

 70. My brother recommended I might like this blog.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this
  info! Thanks!

 71. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more about this subject, it may not be a taboo matter but generally people do not talk about such issues. To the next! Cheers!!

 72. When I initially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Cheers!

 73. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that
  I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping you
  write once more very soon!

 74. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any method you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 75. My wife and i felt now satisfied when Jordan managed to round up his survey via the ideas he gained using your site. It’s not at all simplistic just to continually be freely giving concepts which often most people might have been trying to sell. So we recognize we now have the writer to thank because of that. Most of the illustrations you made, the straightforward website menu, the relationships you can help create – it is mostly excellent, and it’s helping our son and us imagine that that theme is enjoyable, and that is quite mandatory. Thank you for all!

 76. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to find somebody with some unique ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, somebody with slightly originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 77. Can I just say what a aid to seek out someone who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know how to deliver a difficulty to gentle and make it important. More individuals need to read this and understand this facet of the story. I cant consider youre no more common since you undoubtedly have the gift.

 78. I used to be more than happy to seek out this web-site.I needed to thanks to your time for this wonderful learn!! I undoubtedly having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 79. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you ought to write more about this subject,it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss these topics.To the next! Best wishes!!

 80. I am now not positive where you’re getting your information, however good topic. I needs to spend a while learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I was on the lookout for this info for my mission.

 81. A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you should write more on this subject,it might not be a taboo subject but typically people do not discuss these subjects.To the next! Many thanks!!Here is my blog … น้ำมันเครื่องรถยนต์

 82. whoah this weblog is great i really like reading your articles.
  Stay up the good work! You know, many persons are hunting round for this
  information, you can aid them greatly.

 83. Im no longer positive where you are getting your information, however good topic. I needs to spend some time studying more or understanding more. Thank you for great information I was in search of this info for my mission.

 84. Usually I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 85. Hey! Do youu usee Twitter? I’d like tto folplow you iif thawt woyld
  be ok. I’m definitely enjoying ypur blog and look forward tto nnew
  updates.

 86. I needed to thank you for this great read!! I absolutely loved every littlebit of it. I’ve got you saved as a favorite tocheck out new things you post…

 87. I will immediately seize your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me know so that I may just subscribe. Thanks.

 88. Eyeliner Effect & Fox Eye Hybrid Lashes – Wispy Kim-K Cat Style soft on sensitive eyes & skin The result is a fuller, more voluminous look that can be customized to suit your preferences and eye shape. Volume lashes are perfect for those who want a bold, dramatic look that still looks natural and soft. If you have small eyes or monolid eyes, cat-eye is not recommended. Instead, you should opt for a doll-eye that will open up your eyes. Not so long ago, only one style of eyelash extensions was available – classic lashes, that applied one individual lash extension per one natural lash. But, people wanted more – more density, more volume, more fluffiness. New styles have developed, but wispy lashes stole the spotlight. They became the most often requested eyelash extensions.
  https://www.charliebookmarks.win/best-eyelash-salon-near-me
  We use dedicated people and clever technology to safeguard our platform. Find out how we combat fake reviews. Since 1854 — News from Montcalm County and Ionia County, Michigan Eyelash growth serums using prostaglandin analogs can cause the skin to darken around the area of application. The upper eyelid is the most frequent area affected since the serum is applied on the upper lash line. We also carry eyelash serums that work double duty on the brows. Complete with vegan keratin, the Kosas GrowPotion Fluffy Brow [Lash Boosting Serum+ will leave you with more noticeable lashes and the feathery brows of your dreams. Do not like liaison eye lash serum.. eye lashes where great when I used glist but the longer I use liaison the shorter thiner they get…. wish I knew what happened to glist eye lash serum best ever

 89. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues withhackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due tono back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 90. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 91. I?d have to check with you below. Which is not something I typically do! I take pleasure in reviewing a post that will make individuals believe. Likewise, thanks for allowing me to comment!

 92. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am going through troubles with your RSS.I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody getting similar RSS problems?Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 93. It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you just shared this useful infowith us. Please keep us up to date like this.Thank you for sharing.

 94. I need to to thank you for this excellent read!! I definitely loved every bit of it. I’ve got you book-marked to check out new stuff you post…

 95. I would like to thank you stiforp for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the future also. Stiforp In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site going now. Really blogging is spreading its wings and growing fast. Your Stiforp write up is a good example.

 96. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back at some point.I want to encourage continue your great writing, have a niceweekend!

 97. Its fantastic as your other content : D, thankyou for posting . ”It takes less time to do things right than to explain why you did it wrong.” by Henry Wadsworth Longfellow.

 98. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 99. each time i used to read smaller content that as well cleartheir motive, and that is also happening with this post which I am readingat this place.

 100. I’ll right away clutch your rss feed as I can’t in findingyour e-mail subscription link or newsletter service.Do you’ve any? Kindly permit me know so that I may subscribe.Thanks.

 101. I want to to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you book marked to check out new stuff you post…

 102. Awesome things here. I am very glad to look your article. Thanks so much and I am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 103. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 104. It’s exhausting to find educated individuals on this matter, but you sound like you understand what you’re speaking about! Thanks

 105. Do you have a spam problem on this blog;I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developedsome nice procedures and we are looking to swapmethods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 106. I just like the valuable info you supply to yourarticles. I’ll bookmark your blog and test once more right here regularly.I’m somewhat sure I’ll be informed many new stuff right here!Good luck for the following!

 107. Might be almost unattainable to find well-informed men and women on this matter, but you appear like you realize the things that you’re preaching about! Regards

 108. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I?m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 109. Cover the agаin witһ fеlt, drill а gap іn the t᧐р, loop a string or ribbon byy ѡay off the hole and tһere yyou might have it —
  an on thе spot Mother’s Dаy reward. Decorate thе outer
  circle wіth any design you ԝant, tһen glue ɑ piece ߋf ribbon tߋ thee again or drill a gap at thе tߋp to
  attach it tօ a door, wall oor branch on your Christkas tree.

  Ϝoг Christmas, уoս coսld poossibly սѕe pictures of snowmen, snowflakes,
  Santa Claus orr you рossibly сan cut oᥙt photos from old Christmas cards.
  Ⲩou mɑу make a simplpe Christmas ornament inn аbout quarter-hour
  oг spend hours slicing սp CDs and gluing the
  pieces tо makee а mosaic іmage body. Үou may decorate only one sіde of
  the disc or get fancy and glue tԝo CDs tߋgether wikth tһe shiny sies
  dealing ᴡith out s᧐ it glitters from every angle.
  Oncee the candle һas burned annd the disc iѕ covered
  ԝith wax, ʏou possibⅼү cann throw it away or use the CD for anotheг crafting purpose.
  Tһe only method to maake usе oof a CD as a candleholder
  iѕ to set а smаll pillar orr votive candle іn tһe coursse оf tһe disc wіth thе shiny aspect uр.

  my web site; joker true wallet

 110. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 111. Eveery weekend i used tto pay a quick visot thuis website, for tthe reasson thjat
  i ant enjoyment,since thjis thiss web page conations in fact fqstidious fuunny dta too.

 112. The sport will get more exciting when a participant raises the bet instead of matching it. Always assisting with strategy and perfecting the game. If you are really great at poker you can try your luck in reside competitions.

 113. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 114. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 115. GBWhatsApp pro was a modified version of the original WhatsApp application for Android devices. It was developed by third-party developers and offered additional features and customization options that were not available in the official WhatsApp app. With GB WhatsApp, users can take their chat experience to the next level by personalizing their chat interface, enhancing privacy and control, and accessing advanced messaging features.

 116. InShot Pro offers a comprehensive solution for users looking to enhance their video and photo editing skills. Developed by InShot Video Editor, this powerful application presents a range of exciting features, filters, and effects that can transform ordinary videos and photos into stunning masterpieces. InShot Pro is a premium version of the InShot app, known for its versatility in editing both photos and videos. It’s available for both iOS and Android devices, making it accessible to a wide range of users. InShot Pro offers a plethora of features that enable users to create engaging and professional-looking content.

 117. Абузоустойчивый VPS
  Виртуальные серверы VPS/VDS: Путь к Успешному Бизнесу

  В мире современных технологий и онлайн-бизнеса важно иметь надежную инфраструктуру для развития проектов и обеспечения безопасности данных. В этой статье мы рассмотрим, почему виртуальные серверы VPS/VDS, предлагаемые по стартовой цене всего 13 рублей, являются ключом к успеху в современном бизнесе

 118. Thanks on your marvelous posting! I genuinelyenjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be sure tobookmark your blog and will come back at some point.I want to encourage you continue your great work, have a nice weekend!

 119. I’m unemployed erythromycin sinus infection strept We take responsibility for the seriousness of the budgetary situation, we refuse austerity,” said Sapin.

 120. VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 121. https://medium.com/@shaffer_jo24851/vps-с-выделенным-сервером-и-поддержкой-популярных-языков-программирования-40739042c171
  VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 122. https://medium.com/@nichols_ga88992/vdsina-linux-выделенный-сервер-и-прокси-6ed1c645c6a8
  VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 123. Быстромонтажные здания: экономический доход в каждой части!
  В современном мире, где секунды – доллары, строения быстрого монтажа стали решением, спасающим для коммерческой деятельности. Эти современные объекты комбинируют в себе устойчивость, финансовую выгоду и ускоренную установку, что позволяет им отличным выбором для разных коммерческих начинаний.
  Быстровозводимые здания из металлоконструкций под ключ цена
  1. Быстрота монтажа: Минуты – важнейший фактор в коммерции, и экспресс-сооружения позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это чрезвычайно полезно в постановках, когда срочно требуется начать бизнес и начать монетизацию.
  2. Финансовая экономия: За счет оптимизации производства и установки элементов на месте, расходы на скоростройки часто бывает менее, по сопоставлению с обыденными строительными проектами. Это позволяет сэкономить средства и получить лучшую инвестиционную отдачу.
  Подробнее на http://www.scholding.ru
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это превосходное решение для проектов любого масштаба. Они комбинируют в себе скорость строительства, экономию средств и надежные характеристики, что обуславливает их идеальным выбором для предпринимателей, желающих быстро начать вести бизнес и извлекать прибыль. Не упустите возможность получить выгоду в виде сэкономленного времени и денег, наилучшие объекты быстрого возвода для вашего следующего делового мероприятия!

 124. https://medium.com/@IrisMeadow91286/специализированный-выделенный-сервер-для-веб-проектов-50f421af16ba
  VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 125. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 126. Botas y Botines Mujer Te hemos enviado un email con tu descuento del 10%. Bienvenido a Hoss Intropia La ropa semiformal tiende a costar más que tu atuendo diario, y si tienes un presupuesto bastante ajustado (como yo y prácticamente todos los demás estudiantes universitarios), podrías pensar que comprar ropa semi formal está demasiado fuera de alcance. Si por el contrario vamos a pasear por la ciudad un día muy frío pero con un clima seco, debemos elegir una chaqueta cuya principal característica sea el aporte de calor, chaquetas de plumas, y chaquetas 3 en 1 mujer son nuestros mejores aliados. La ropa semiformal tiende a costar más que tu atuendo diario, y si tienes un presupuesto bastante ajustado (como yo y prácticamente todos los demás estudiantes universitarios), podrías pensar que comprar ropa semi formal está demasiado fuera de alcance.
  https://joy.bio/terscubemon1978
  Todas las medidas se dan en cm. Lo siento, este producto no está disponible. Por favor, elige otra combinación. Debe iniciar sesión para guardar productos en su lista de deseos. Descubre lo mejor en moda y calzado para mujer, hombre y niño. Las mejores marcas con la máxima calidad y lo último en diseño.  Personalizar cookies Únete a la moda sostenible Personalizar cookies Ahora, los clientes de Estados Unidos pueden ’probarse’ ropa virtual. Google utiliza imágenes de modelos reales que van de las tallas XXS a la 3XL para ‘ponerse’ versiones generadas por inteligencia artificial de prendas de cientos de marcas que se venden a través de la plataforma, como Anthropologie, Everlane y H&M. Puedes desplazarte y seleccionar diferentes tipos de cuerpo o tonos de piel y ver cómo quedaría la ropa en tu propio cuerpo. Cuando encuentras el modelo que más se parece a ti, es posible guardarlo como predeterminado.

 127. Quietum Plus is a 100% natural supplement designed to address ear ringing and other hearing issues. This formula uses only the best in class and natural ingredients to achieve desired results.

 128. FitSpresso is a special supplement that makes it easier for you to lose weight. It has natural ingredients that help your body burn fat better.

 129. Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort to make a top notch article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 130. PuraVive is a natural supplement that supports weight loss naturally. The supplement is created using the secrets of weight loss straight from Hollywood.

 131. Моментально возводимые здания: бизнес-польза в каждой части!
  В современной реальности, где время имеет значение, объекты быстрого возвода стали реальным спасением для фирм. Эти современные сооружения объединяют в себе твердость, финансовую экономию и мгновенную сборку, что сделало их лучшим выбором для различных коммерческих проектов.
  Стоимость быстровозводимого здания под ключ цены
  1. Срочное строительство: Минуты – основной фактор в бизнесе, и быстровозводимые здания позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это чрезвычайно полезно в условиях, когда важно быстро начать вести бизнес и начать прибыльное ведение бизнеса.
  2. Финансовая эффективность: За счет оптимизации процессов производства элементов и сборки на месте, финансовые издержки на быстровозводимые объекты часто оказывается ниже, чем у традиционных строительных проектов. Это обеспечивает экономию средств и достичь более высокой инвестиционной доходности.
  Подробнее на https://www.scholding.ru
  В заключение, быстровозводимые здания – это первоклассное решение для коммерческих проектов. Они обладают ускоренную установку, экономическую эффективность и надежные характеристики, что сделало их первоклассным вариантом для фирм, ориентированных на оперативный бизнес-старт и гарантировать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, лучшие скоростроительные строения для вашей будущей задачи!

 132. GlucoFort contains a concentrated formula of powerful natural antioxidants scientifically designed to support blood sugar levels in the body.

 133. Kerassentials is an extremely potent combination of oils and skin supporting vitamins that you can apply every day after you shower to give your nail bed the boost it needs.

 134. Моментально возводимые здания: финансовая польза в каждой детали!
  В современной сфере, где время равно деньгам, быстровозводимые здания стали решением, спасающим для предпринимательства. Эти современные объекты обладают надежность, финансовую экономию и быстрое строительство, что сделало их наилучшим вариантом для разнообразных предпринимательских инициатив.
  Быстровозводимые здания работы
  1. Быстрое возведение: Секунды – определяющие финансовые ресурсы в бизнесе, и скоро возводимые строения позволяют существенно сократить сроки строительства. Это особенно востребовано в вариантах, когда актуально быстро начать вести дело и получать доход.
  2. Экономичность: За счет улучшения процессов изготовления элементов и сборки на объекте, стоимость быстровозводимых зданий часто остается меньше, по отношению к традиционным строительным проектам. Это позволяет получить большую финансовую выгоду и обеспечить более высокий доход с инвестиций.
  Подробнее на https://scholding.ru/
  В заключение, скоростроительные сооружения – это первоклассное решение для коммерческих задач. Они комбинируют в себе эффективное строительство, финансовую выгоду и долговечность, что обуславливает их превосходным выбором для фирм, активно нацеленных на скорый старт бизнеса и обеспечивать доход. Не упустите возможность сэкономить время и средства, лучшие скоростроительные строения для вашего следующего начинания!

 135. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremelywell written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to readmore of your useful information. Thanks for the post.I will certainly comeback.

 136. When I initially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added”checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.Is there any way you can remove people fromthat service? Cheers!

 137. GlucoTru is a groundbreaking product that proudly stands as the world’s pioneer in offering a 100% natural solution for managing Type 2 diabetes.

 138. NeuroPure is a breakthrough dietary formula designed to alleviate neuropathy, a condition that affects a significant number of individuals with diabetes.

 139. Prostadine works really well because it’s made from natural things. The people who made it spent a lot of time choosing these natural things to help your mind work better without any bad effects.

 140. ProvaSlim™ is a weight loss formula designed to optimize metabolic activity and detoxify the body. It specifically targets metabolic dysfunction

 141. SonoFit is a revolutionary hearing support supplement that is designed to offer a natural and effective solution to support hearing.

 142. SonoVive™ is a 100% natural hearing supplement by Sam Olsen made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing.

 143. b52 club
  Tiêu đề: ”B52 Club – Trải nghiệm Game Đánh Bài Trực Tuyến Tuyệt Vời”

  B52 Club là một cổng game phổ biến trong cộng đồng trực tuyến, đưa người chơi vào thế giới hấp dẫn với nhiều yếu tố quan trọng đã giúp trò chơi trở nên nổi tiếng và thu hút đông đảo người tham gia.

  1. Bảo mật và An toàn
  B52 Club đặt sự bảo mật và an toàn lên hàng đầu. Trang web đảm bảo bảo vệ thông tin người dùng, tiền tệ và dữ liệu cá nhân bằng cách sử dụng biện pháp bảo mật mạnh mẽ. Chứng chỉ SSL đảm bảo việc mã hóa thông tin, cùng với việc được cấp phép bởi các tổ chức uy tín, tạo nên một môi trường chơi game đáng tin cậy.

  2. Đa dạng về Trò chơi
  B52 Play nổi tiếng với sự đa dạng trong danh mục trò chơi. Người chơi có thể thưởng thức nhiều trò chơi đánh bài phổ biến như baccarat, blackjack, poker, và nhiều trò chơi đánh bài cá nhân khác. Điều này tạo ra sự đa dạng và hứng thú cho mọi người chơi.

  3. Hỗ trợ Khách hàng Chuyên Nghiệp
  B52 Club tự hào với đội ngũ hỗ trợ khách hàng chuyên nghiệp, tận tâm và hiệu quả. Người chơi có thể liên hệ thông qua các kênh như chat trực tuyến, email, điện thoại, hoặc mạng xã hội. Vấn đề kỹ thuật, tài khoản hay bất kỳ thắc mắc nào đều được giải quyết nhanh chóng.

  4. Phương Thức Thanh Toán An Toàn
  B52 Club cung cấp nhiều phương thức thanh toán để đảm bảo người chơi có thể dễ dàng nạp và rút tiền một cách an toàn và thuận tiện. Quy trình thanh toán được thiết kế để mang lại trải nghiệm đơn giản và hiệu quả cho người chơi.

  5. Chính Sách Thưởng và Ưu Đãi Hấp Dẫn
  Khi đánh giá một cổng game B52, chính sách thưởng và ưu đãi luôn được chú ý. B52 Club không chỉ mang đến những chính sách thưởng hấp dẫn mà còn cam kết đối xử công bằng và minh bạch đối với người chơi. Điều này giúp thu hút và giữ chân người chơi trên thương trường game đánh bài trực tuyến.

  Hướng Dẫn Tải và Cài Đặt
  Để tham gia vào B52 Club, người chơi có thể tải file APK cho hệ điều hành Android hoặc iOS theo hướng dẫn chi tiết trên trang web. Quy trình đơn giản và thuận tiện giúp người chơi nhanh chóng trải nghiệm trò chơi.

  Với những ưu điểm vượt trội như vậy, B52 Club không chỉ là nơi giải trí tuyệt vời mà còn là điểm đến lý tưởng cho những người yêu thích thách thức và may mắn.

 144. b52
  Tiêu đề: ”B52 Club – Trải nghiệm Game Đánh Bài Trực Tuyến Tuyệt Vời”

  B52 Club là một cổng game phổ biến trong cộng đồng trực tuyến, đưa người chơi vào thế giới hấp dẫn với nhiều yếu tố quan trọng đã giúp trò chơi trở nên nổi tiếng và thu hút đông đảo người tham gia.

  1. Bảo mật và An toàn
  B52 Club đặt sự bảo mật và an toàn lên hàng đầu. Trang web đảm bảo bảo vệ thông tin người dùng, tiền tệ và dữ liệu cá nhân bằng cách sử dụng biện pháp bảo mật mạnh mẽ. Chứng chỉ SSL đảm bảo việc mã hóa thông tin, cùng với việc được cấp phép bởi các tổ chức uy tín, tạo nên một môi trường chơi game đáng tin cậy.

  2. Đa dạng về Trò chơi
  B52 Play nổi tiếng với sự đa dạng trong danh mục trò chơi. Người chơi có thể thưởng thức nhiều trò chơi đánh bài phổ biến như baccarat, blackjack, poker, và nhiều trò chơi đánh bài cá nhân khác. Điều này tạo ra sự đa dạng và hứng thú cho mọi người chơi.

  3. Hỗ trợ Khách hàng Chuyên Nghiệp
  B52 Club tự hào với đội ngũ hỗ trợ khách hàng chuyên nghiệp, tận tâm và hiệu quả. Người chơi có thể liên hệ thông qua các kênh như chat trực tuyến, email, điện thoại, hoặc mạng xã hội. Vấn đề kỹ thuật, tài khoản hay bất kỳ thắc mắc nào đều được giải quyết nhanh chóng.

  4. Phương Thức Thanh Toán An Toàn
  B52 Club cung cấp nhiều phương thức thanh toán để đảm bảo người chơi có thể dễ dàng nạp và rút tiền một cách an toàn và thuận tiện. Quy trình thanh toán được thiết kế để mang lại trải nghiệm đơn giản và hiệu quả cho người chơi.

  5. Chính Sách Thưởng và Ưu Đãi Hấp Dẫn
  Khi đánh giá một cổng game B52, chính sách thưởng và ưu đãi luôn được chú ý. B52 Club không chỉ mang đến những chính sách thưởng hấp dẫn mà còn cam kết đối xử công bằng và minh bạch đối với người chơi. Điều này giúp thu hút và giữ chân người chơi trên thương trường game đánh bài trực tuyến.

  Hướng Dẫn Tải và Cài Đặt
  Để tham gia vào B52 Club, người chơi có thể tải file APK cho hệ điều hành Android hoặc iOS theo hướng dẫn chi tiết trên trang web. Quy trình đơn giản và thuận tiện giúp người chơi nhanh chóng trải nghiệm trò chơi.

  Với những ưu điểm vượt trội như vậy, B52 Club không chỉ là nơi giải trí tuyệt vời mà còn là điểm đến lý tưởng cho những người yêu thích thách thức và may mắn.

 145. ortexi is a 360° hearing support designed for men and women who have experienced hearing loss at some point in their lives.

 146. I don’t even understand how I stopped up right here, however I thought this put up was once great. I don’t realize who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already. Cheers!

 147. Aizen Power is a cutting-edge male enhancement formula that improves erections and performance. The supplement contains only natural ingredients derived from organic plants.

 148. Arteris Plus is a revolutionary supplement designed to support individuals struggling with high blood pressure, also known as the silent killer.

 149. Pingback: psykholog
 150. Asking questions are actually pleasant thing if you are not understandingsomething fully, however this article provides pleasantunderstanding even.Have a look at my blog :: Cool Portable AC Reviews

 151. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may come back once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 152. An interesting discussion is worth comment. I think that you ought to write more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually folks don’t talk about such topics. To the next! All the best!!