Mitt problem med fåglar

Mitt problem med fåglar är att de är det mest kränkta djuret. Om fåglar hade haft pekfingrar så hade de använt dem till att starta Facebook-grupper. Men nu har de inte pekfingrar, de har vingar, så de kan alltså flyga iväg vart de vill. Fundera på det. De är den mest mobila varelsen i hela förbannade ekosystemet. Så varför måste de sitta mitt på VÄGEN varje gång man kommer körande? Va? Inget annat djur tillbringar så mycket tid mitt på olika vägar som fåglar, och det är inte som att de skyndar sig iväg heller när man kommer, de sitter kvar på ren trots in i det absolut längsta tills man är en meter ifrån dem och man blir tvungen att tvärnita för att man inte ska få skäll av sin familj för att det är fjädrar i stötfångaren igen (jag får f-o-r-t-f-a-r-a-n-d-e inte äta chicken nuggets hemma) och då till slut lyfter de så jävla otroligt omständligt långsamt att det ser ut som om en liten, liten, liten full kille i mantel försöker resa sig upp i en båt. Och de helikopterlyfter inte rakt upp heller, trots att de kan, de liksom vältlyfter åt sidan fem centimeter ovanför marken istället tvärs över hela körbanan. Med flit. Och sen, slutligen, svävar de iväg och blänger på mig över axeln som om jag har kränkt dem. För att jag körde bil. På vägen. Så jag säger så här: De är skitstövlar. Alla fåglar är skitstövlar. Det är mitt problem med dem och jag står för det. Och om vi nu ändå pratar om det här: Varför matar vi fåglar? De har v-i-n-g-a-r. Det kan inte rimligtvis finnas något annat djur som har bättre förutsättningar att hitta mat , och lik förbannat ska vi bygga små spaanläggningar åt dem i varenda trädgård varenda vinter och det ska stå arméer av snorungar i reflexvästar i varenda park och kasta bröd åt dem. Det finns inget annat vilt djur som har den här sortens privilegier, det är inga pensionärer som hasar runt i parkerna hela januari och matar råttorna, det är ingen som står i skogsbrynet på morgnarna och bara ”komsi komsi alla ormarna så ska ni få gotti!”. Det är BARA fåglarna som särbehandlas på det här sättet, och trots det så är de SKITSTÖVLAR mot oss. De kan flyga iväg. Vart. De. Vill. Det är som att stå och dela ut smörgåsar till charterturister i avresehallen på Arlanda fem minuter innan Gran Canaria-flighten lyfter. Vi motarbetar evolutionen här, folk håller på om att ”fåglar har funnits sedan dinosauriernas tid”, ja för att de är EGOISTER som bara DROG när den där meteoren eller meteoriten eller vad det nu heter kom och bara ”tack för brödet suckers!”. Vi ger dem bröd och sen börjar varenda apokalypsfilm med att de har gett oss influensa. Och ni bara ”näää men säg inte så om fåglar de är ju himlens ballerinor”, men nämn ett enda annat djur som bajsar på folk från luften! Nä, just det. Det finns inget. Inte ens drakar bajsar på folk från luften. Inte ens Smaug håller på med sånt. Om någon hade försökt skriva in ”bajsar på Laketown” i manuset till The Hobbit så hade alla varit helt ”va? Men är du sjuk i huvu…varfö…vad är det för fel på di…gå härifrån!”. Jag säger ju det: Skitstövlar. Allihop. Och vet ni på vilket annat sätt man vet att fåglar är skitstövlar? För att de flyger rakt in i fönsterrutor. Du ser inte älgar och ödlor och gäddor hålla på så, för de ser att det är väggar och tak runtomkring glaset. Fåglar är det enda djuret som är så arrogant att det inte har lärt sig känna igen h-u-s. De kvävs av tuggummin och de känner inte igen hus, hur överlever man i miljontals år då? Va? Dinosaurierna dog men de HÄR överlevde? Och vad måste vi göra för att fåglarna inte ska flyga in i fönsterrutorna då? Jo, vi måste sätta upp någonting på glaset så att fåglarna blir rädda, så att de inte flyger rakt in i det och dör så att vi får dåligt samvete. Som om det är vårt fel. Men det funkar inte att bara sätta upp bilder av människor eller andra djur, nej nej nej, för det skrämmer inte fåglar. Det enda som funkar är om vi sätter upp bilder av andra fåglar. För det är det enda som skrämmer fåglar: ANDRA FÅGLAR! Och vet ni varför det skrämmer fåglar? För att fåglar vet att fåglar är skitstövlar!!!

Okej.

Så jag ville bara få det sagt.

Och innan någon av er säger någonting nu så vill jag påpeka att jag har haft det lite stressigt på jobbet på sistone. Eller jag har i alla fall haft det lite stressigt. Med andra grejer.  Inga speciella grejer men man kan vara stressad ändå. Med livet.

Faktiskt.

Men absolut.

Jag förstår så här i efterhand att det här eventuellt var en smula olämpligt att säga till en grupp femåringar. I det tonläget som jag hade. Och med kroppsspråket och sådär.

Okej.

Men det var kallt. Det regnade. Winter is coming och jag var helt enkelt redo att göra vad som krävdes för att inte behöva gå till den där förbannade parken en eftermiddag till. Jag vill inte gå tillbaka dit. Snälla tvinga mig inte att gå tillbaka dit.

Vad är det för fel på att bara gå hem och spela iPad i soffan? Va? Varför kan de här ungarna aldrig bara vilja göra DET?

Jag föreslog Angry Birds.

20 kommentarer

 1. Hmm, jag köpte 40 kilo solroskärnor och 150 talgbollar i går. Hade du skrivet det här inlägget en dag tidigare, skulle jag skickat dig pengarna som grundplåt till en veckas spa-vistelse istället. Du verkar behöva det…

 2. Alltså, jag håller helt med dig Fredrik!
  Jag visste bara inte om det. Eller jag kunde inte sätta ord på det bara.
  Men för en gångs skull har du hundra procent rätt och det är lika bra att lära fem-åringar tidigt. ?

 3. Det är ju väldigt tydligt att du aldrig kört bil i Norrland när det är ren-säsong iaf… Mycket längre tid som spenderas på vägar, och de flyttar sig inte över huvud taget…

 4. Tur du la till det där med att vara ”stressad ändå. Med livet”
  …för det där med ditt JOBB och vad som är arbete osv är väl fortfarande lite….dimmigt? Va?

 5. När jag tog körkort sas det till mig ”ingen fara, du behöver inte bromsa, de flyttar på sig!” Tio år senare har jag tillräckligt med bevis för att veta att det inte är sant… *poff*

 6. Kajor skränar och skiter ner, måsar skränar, skitar ner och anfaller om man råkar närma sig deras revir, vars gränser förstås är osynliga, gärna på en välbesökt badstrand. Fast värst ändå är skatorna, fast det visste jag inte förrän jag räddade en liten sparv de använde som leksak (plocka upp, flyg upp högt, släpp i marken, upprepa). Den dog i mina kupade händer.

 7. Och, ja så är de smarta de kräken också. Runt varenda papperskorg sitter det ondsinta fåglar och gör djupdykningar i korgarna och sprider ut skiten över hela gatan för att gå loss på de gobitar som folk kan tänkas slängt där.

 8. FREDRIK!?!?!? Om du skriver såhär om fåglarna så kommer karman vet du väll? Man måste vara snäll mot dem annars händer hemska omen!! Nu får du gå på en massa K-brunnar för att kompensera detta!!

 9. Martin, jag tänkte exakt så. Vägen mellan A-jaur och Älvsbyn kan ta väldigt lång tid…

 10. Haha jag skrattar så jag håller på att dö!! Hela sängen guppar när jag försöker kväva skratten och min stackars bebis bredvid fattar ingenting! 😀

 11. Hahaha! Och skatorna då? De tar priset! De är rakt igenom ONDA varelser! Här har Hoodens alla skator gaddat ihop sig mot oss. Så fort man öppnar lite på altanen (två decimeter räcker) flyger de in, snor alla värmeljus och spraybajsar. I somras kom de dessutom på att man ju kan promenera IN i huset och bajsa på mattorna också (!). Satans Otyg är vad de är! Sen har de gaddat ihop sig och sitter varje morgon och kväll på grannhusens tak och håller skriiiiiik-och-skräääään-konsert tills jag inte står ut längre utan måste rusa ut och svära åt dem tills de flyger iväg. Så nu tror grannarna antagligen att jag är helt galen, alternativt att jag svär åt dem. Nästa sommar ska jag skaffa jordens största vattenpistol och försöka skjuta prick på dem! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *