Bok? Bok.

Jo. Ja.

Det har inte varit meningen att skriva så här lite i bloggen. Vi är inte on a break. Det har bara råkat bli så att jag skrivit oproportionerligt mycket på andra håll istället ett litet slag, mest på den här nya boken som jag håller på med, som händelsevis inte är den nya boken som jag höll på med i vintras utan en ny bok. Eller en NY ny bok. Eller vad det nu blir. (Vi kommer till det lite längre ner.) Hur som helst: I kombination med att ha två barn (den ena går på simning nu och det ger mig mycket dödsångest, inte för mitt barns skull för de små trollen flyter ju av sig själva men för min egen skull eftersom jag måste vara med i vattnet och simläraren beskriver min simteknik som ”du vet hur alla säger att när någon drunknar så ser det inte ut som man tror att det gör när någon drunknar? Okej, Fredrik, när du simmar så ser det ut som folk tror att det ser ut när någon drunknar!”) och en fru (häromdagen bad hon mig ”berätta mer om amerikansk fotboll!” och sen väntade hon i tio minuter tills jag verkligen började komma upp i varv och då skrattade hon och sa ”men snälla älskling, jag skojade bara, jag bryr mig inte”) så har det här gett mig lite ont om tid. Inte ont om tid som ”ont om tid” om man har ett riktigt jobb, kanske. Men ändå. Ont om tid med mina mått mätt. Nu står min fru här och säger ”köpte inte du precis en bok som hette ’Bordshockeybibeln’ på Tradera? Hur ont om tid har man då?” men jag vet att det säkert finns något om Einstein och relativitet och att tiden är böjd och universum är…vad det nu är…och allt det där skulle säkert kunna användas av en smart person för att förklara vad jag egentligen gör hela dagarna.

Men. I. alla. FALL.

Jag tänkte alltså bara säga att jag skriver på en ny bok, och att den kommer ges ut nu i höst. Augusti eller september eller någonstans där. Augusti kanske inte räknas som ”höst” men häng inte upp er på det nu för jag har inte hållit en deadline i hela mitt liv så den kommer säkert ändå komma i september och då har det här faktiskt varit ett helt onödigt årstidsrelaterat bråk oss emellan.

Och om vi nu ändå pratar om det här och om jag ska vara helt ärlig så har boken tagit lite mer tid än förväntat i anspråk eftersom det inte helt exakt var den här boken jag hade tänkt skriva. Jag hade tänkt skriva en helt annan bok. Det var inte heller den här boken mitt förlag hade tänkt att jag skulle skriva, mest eftersom jag hade sagt till dem att jag tänkte skriva en helt annan bok, och det var den där helt andra boken som de hade gått med på att ge ut. Och sen ändrade jag mig. Och då suckade förlaget ganska mycket fast de sa att de bara ”andades”. Och nu skriver jag den här andra boken. Eller den andra andra boken. Eller vad fan det nu blir.

Ja.

Skit samma.

Det blir en bok.

Jag återkommer eventuellt med omslagsbild och baksidestext och kanske en bit av ett kapitel eller något sånt där för det är ju något sånt där som man har en egen sajt till, har jag förstått. Jag måste bara få alla jag jobbar med att orka börja svara i telefon när jag ringer igen först. Sist vi pratade allihop skulle vi äta lunch, och jag tänkte ta köttbullarna, och sen sa jag ”nej vänta, jag tror att jag vill ha biffen iställe…” och då kastade Karin som jobbar med min PR sin meny på mig. Hon är inte mycket för förändring, Karin.

Men, ja. Bok!

Om någon händelsevis mot all rimlig förmodan har några frågor kring detta så går det bra att ta dem i kommentarsfältet. (Frågorna får gärna handla om Super Bowl eller glass, men det är inget krav, bara ett vänligt förslag.)

103 kommentarer

 1. Men jaaaa! Hurra så kul, jag längtar!
  Det här med att du ritar i böckerna är väl också en tradition som vi inte frångår tänker jag?

 2. Vadå? Blire en bok eller två?

  Super bowl… Hade bara tid att hänga med till halvtidsshowen (eller egentligen hade jag väl inte tid med det ens men nån måtta får det väl va på hur mycket man kan försaka).
  Upptäckte att jag kan mer än jag visste om amerikans fotboll, däremot hade jag inte koll på reglerna kring den där röda näsduken. Men min nyfunna kunskap spred jag vidare till sambon idag (han var faktiskt tvungen att sova)
  Följer inte säsongen annars utan ser endast super bowl, men då går jag banne mig all in och läser på om lagen och så. Inte mitt favvolag i final i år dock (green bay packers). Höll på carolina panthers men trodde inte de skulle vinna.

  Tja, det var mitt inlägg kring super bowl.

  Glass… Ben & jerry’s half baked eller chocolate fudge brownie (eller vaniljglass med salta jordnötter och lönnsirap)

 3. Åh vad himla roligt med en ny bok!!! Vill veta vad den handlar om asap. Det räcker med pyttelite. Och gällande super bowl: jag bryr mig inte om sporten men om Beyonce. Vad tyckte du om uppträdandet?

 4. Väldigt lite skrivet om SB50…så sur över att Dallas inte va där? 😉

  För övrigt får man väl säga att det var en rätt så underhållande match, om man gillar defensiv fotboll, och kul att få se Manning, sannolikt, avsluta spelar karriären med att få vinna, senaste Super Bowl gick ju inge vidare för honom. Newton såg mänsklig ut vilket gav hopp om att han kanske inte kommer bli MVP alla kommande åren han spelar. Ska bli intressant att se om Broncos kan behålla ett bra lag till nästa år även utan Manning nu bara… Oavsett så kommer Seahawks vinna Super Bowl 51!

  Tyvärr inte mycket att säga på glassfronten mer än att det passar bra till Super Bowl!

 5. Vilken glass är bäst att äta när man skriver böcker? Vilken glass passar bäst att äta medan man läser boken?

 6. Läser du möjligtvis några bloggar (andra än din egna alltså) som du kan rekommendera?

 7. Wee bok wee bok wee bok =D. Vilken sorts glass föredrar du Fredrik och vilket märke?

 8. Super Bowl… inga kommentarer. Glass, där är vi lika, åt också upp barnens pinnar när de sov, flera på rad… så jag förstår, dömer inte! Jag skyllde dock på blodsockerfall, kanske kan vara nåt (att skylla på menar jag)? En ny bok… blir så nyfiken nu, och lite spekulerande. Eller två nya böcker? Förutom att jag vill ha semester först så önskar jag att tiden gick fort och hösten redan var är, det är jobbigt att spekulera för länge.

 9. Vill bara nämna att glassarnas glass helt utan konkurrens är Lejonet och Björnens ”Sea salted caramel”.

 10. Väntar otåligt på nästa bok.
  Har du testat Whiskeyglass från Sia? Makens favorit just nu.

 11. Åh, har väntat på det här! Räknar med att kunna köpa signerade också, har ju dina andra böcker signerade, man kan inte bryta traditioner hur som helst.
  Är bara så synd att jag ändå kommer få vänta med att få läsa den till januari 2017, är i Australien hela detta år. Men den som väntar på nåt gott..!! ?

 12. Hur mycket glass (i kilo) har du hittills spillt på den andra, andra boken? Vilka smaker spiller du mest? Ser du något mönster? Kan det vara så att du undermedvetet spiller glass för att du inte tycker om glass?

 13. Superbowl…måste väl logiskt sätt avhandla den ädla sporten bowling?

  Bok låter trevligt, skriv nåt roligt den här gången! 🙂

 14. Kan rekommendera Alvestas glassar allra helst Kaffe frappe den är till att döööööö för. Kolla gärna deras hemsida så lovar jag du vill testa asap.
  Själv kommer jag sitta på nålar här tills jag kan få lägga händerna på ännu en sagolik bok ifrån mästarnas mästare.
  Hur gick det med nomineringarna i Helsingborg? Har de hört av sig? De kan ju inte annat än välja dig tycker jag…Håller tummarna.

 15. Julia: Den handlar om en stad istället för om en huvudperson, kan man väl säga.

 16. Beast Mode: Som historieberättare får man ju ut allt man någonsin drömt om av den där matchen. Sheriffen når 200 segrar, i sin sista match, som är en Super Bowl. Och Cam Newton får sin stora, mäktiga, oöverstigliga motgång, som han kommer ägna resten av sin karriär åt att slåss mot, överkomma och garanterat en dag besegra. Ett hungrigare jävla lag än Panthers nästa säsong har nog NFL inte sett sen…jag vet inte…Bears på 80-talet? 49-ers när de slog Cowboys? Det blir sagolikt.

 17. Sara: New York Super Fudge Chunk. Om man inte gillar den går det bra att byta.

 18. Andreas: Vete fan, egentligen. Som LAG betraktat över en hel säsong så tycker jag att Panthers förtjänade titeln. Men som MATCH betraktat så klappade de ju ihop fullständigt när det verkligen räknades. Det var ju inte bara Cam, den offensiva linjen var en katastrof och det fanns ju inte en wide receiver som hade känt igen separation från en corner om de så hade fått den på papper av en skilsmässoadvokat. Denvers försvar var ju…ja…det bästa jag sett så länge jag sett amerikansk fotboll, tror jag. Sen jag var tio. (Vilket gör att jag missade 80-tals-Bears.)

 19. Smultronblomman: Jag håller min glass och min whisky nära men inte för nära.

 20. Hugger69: Blir nog lite mindre roligt än vanligt, faktiskt. Mer sån där ”handling” och sånt.

 21. Har du testar Mormor Magdas glass? Äkta vara, helt utan tillsatser. Och svensk. Salta karamell, kakdeg, lakrits, mintchoklad. You name it!

  Jo just det! Den första nya boken, kommer den ut oxå? Eller bara den andra nya boken?

 22. Jag tycker inte om glass, men försöker lära mig för det ser så härligt ut när någon som gillar glass äter det. Det rullas med ögon och stånkas på det där När Harry mötte Sally-sättet och jag VILL OCKSÅ! Så. Vilken glass skulle du som är superglassexpert rekommendera att börja med? Inte isglass va?

 23. Underbart! Längtar efter ny bok.

  Såg reprisen av SuperBowl, mycket skönare när alla spelavbrott var bortklippta.

  Håller med L gällande glass: Ben & jerry’s half baked eller chocolate fudge brownie. Samt Aldos glass i Skanör.

 24. Glass och fotboll med en boll som liknar mest ett misslyckat syslöjdsexperiment är väl säkert toksupertrevliga saker att prata eller liknande om.

  ”Men, ja. Bok!” Författaren Backman(kan vara på sin plats med ett – utmärkte författaren, men vad vet jag) blir citerad av sig själv(okej, han får hjälp av mej, men i alla fall) på sin blog, vad är oddsen för det!?

  JA vi är nyfikna på din, nästa/första/andra/tredje eller vad det nu ska vara, bok. Berätta gärna mer, eller mindre – om du kan!

 25. Har precis varit och sett Ove på bio. Hela mitt sällskap ömsom skrattade och ömsom grät åt denna fantastiska berättelse, trots att vi alla läst boken och visste hur det skulle sluta. Alla dina böcker har haft den effekten på mig – inte lämpligt att läsa på bussen men fantastiska att läsa i enrum med pappersnäsdukar i högsta hugg.
  Jag tycker det hade varit spännande att få se mer av personen Fredrik – hur kommer det sig att du aldrig är med i något pratprogram i TV? Jag hade suttit som klistrad.

 26. Har du tänkt på att om man är engelsktalande och har en väldigt stor skål med väldigt mycket speciell glass i så kan man kalla den för en super bowl?

 27. Kul med ny bok, lär köpas när den kommer såsom jag gjort med dina tidigare 🙂
  En glassrelaterad fråga…fick erbjudande om att få köpa Häagen-Dazs 13 spänn billigare än vanligt…ska jag nyttja detta eller lägga pengarna på något vettigare? Och vilken smak ska jag i så fall välja om Fredrik Backman fick välja?

 28. Raffen, några nya äventyr med Raffar? Eller är det något vi ska tala tyst om-hur man nu gör det-talar-tyst-alltså-i-bermärkelsen-inte-prata-alls?

 29. Superbowl….. måste väl vara en riktigt stor skål med god glass? Kling Glass från Mariestad!!! I värsta fall B&J.Cookie dough. Nom nom ;-D

 30. Kan kommentaren få handla om ost? En ny ostbok för dummies,fast det kanske inte finns några ostdummies som jag själv därute bland folk som vet vad de vill. Jag är helt ny på ostfronten, fast inte i livet om du förstår. Jag skulle behöva lite råd om vilka ostar som passar med vilka drycker. Du kanske inte är den självskrivna experten men dina fans kanske kan hjälpa en riktig ostdummie?

 31. Om man ska tänka som Einstein så finns inte tiden på det sätt vi tänker att den finns. Att det är vinter nu och höst sen och såna saker. Nej som jag förstår det är tiden ur led och din bok har redan kommit ut för längesen! Och nu är jag jättejätteledsen för jag kan inte hitta den…. Så snälla snälla snälla snälla, kan du inte berätta nåt litet? För då kanske jag kommer på var jag lagt den!

 32. Anki: Klings glass, den är god, den!

  Fredrik: Bok! Hurrom! Innehåller den möjligen änder? Eller ankor?

 33. Yvonne: alla ostar passar till kaffe. Det är ungefär det man behöver veta. Kan varmt rekommendera St Agur och små trevliga bitar av kumminost som tilltugg till kaffe. Utan sånt där krafs som kex eller bröd. Och med små trevliga bitar menar jag ungefär vad Fredrik menar med ”lite lagom mängd glass”. Dvs så där nåt kilo.

 34. Fredrik Backman.
  Är det så att tummetottarna krampaktigt fastnat i en icke IT-maskin? Eller lider du av någon sorts skrivkramp efter alla välförtjänta framgångar den sista tiden?
  Jag saknar din fru. Jag saknar dig.
  Ja… nästan så att jag saknar en långdragen historia om Raffen till och med.

 35. Om det här inte är en break då vet jag inte vad som är det. Har du tappat datorn i frukostskålen igen?

 36. Ta en paus från bokskrivandet nu och gör ett blogginlägg! Tänk på barnen!!! (eller ok, tänk på läsarna!!! Bloggläsarna…)
  Vad som helst…

 37. Med litt fuktige øyne og en varm følelse i hjertet lukket jeg nettopp boken om Britt-Maries reise i Borg (og seg selv). Takk for en herlig leseopplevelse!
  Av ingen annen grunn enn at jeg synes det er litt morsomt, kan jeg også nevne at En mann ved navn Ove er boken om min far.
  Gleder meg stort til neste fortelling.
  Hilsen din fan fra Trondheim, med en særdeles rotete bestikkskuffe.

 38. Carina => Fredrik i ett pratprogram?!? Har du inte läst någonting ur hans blogg(ar)? Då får de släpa in honom i en tvångströja och jag tror inte han lär vara speciellt pratsam… 😉

 39. Nä alltså nu börjar jag tröttna här, går in flera gånger om dagen och detta förbaskade klickandet in och ut är rätt tungt faktiskt. Nu plockar du datorn ur frysen, ja ta en glass samtidigt, men skriv ett blogginlägg här emellan vettja! Måste ju ha något att göra mellan mitt vanliga jobb… Tack och bock!

 40. Fredrik Var försiktig med Einsteins relativitetsteori när du diskuterar tid med din fru. Då rumstiden krökning beror på objektets massa. En yttre betraktare betraktare upplever tiden som flytandes långsamt nära en stor massa medans den som befinner sig i gravitationsbrunnen upplever sin tid som normal. Risken är överhängande att hon konstaterar att dina, till omvärlden, missade deadlines beror på att du har för stor massa.
  Tror inte det är något du vill ge en Persisk hustru att gnata om. Har egen erfarenhet av sådan.
  MVH
  P-A

 41. Saknar ditt skrivna ord. Någon som har tips på någon annans skrivna ord? Känns som att vi är on a brake och jag vill vara otrogen 😉

 42. @Josephine Eller så häller de i honom två öl innan och får i alla fall garanterat höra den om två irländare och en båt. ?

  On topic: Yes, we’re definately on a break. (Misstänker att det kan ha nåt med deadlines på ovan nämnda bok att göra, så om vi vill ha den i våra händer i höst så får vi nog hålla oss till tåls. MEN DET BETYDER INTE ATT MAN INTE KAN SAKNA!! ?)

 43. Vi är många som saknar dig här på din blogg, Fredrik. Som går in flera gånger per dag för att se om du lagt in något. Det har gått 25 dagar nu utan förätarmat, glass eller bestick, eller ens en liten tagg..
  Vi vill ju inte störa dig när du skriver din nya nya bok. ABSOLUT INTE ! Vi längtar ju efter den också! Men något litet livstecken skulle lysa upp vår dag! ☺

 44. Håller med alla här tänk på vad du betyder för många av oss.
  Tror snart jag går in i väggen om du inte lyser upp min tillvaro snart med dina underbara berättelser här.
  Vi behöver dig…..

 45. Trevligt! Är det den nya boken eller den NYA nya boken som ges ut i augusti? Vad händer med den nya boken om det är den NYA nya boken som kommer i höst? Kan vi hoppas på två nya böcker?

 46. Hallåhallåhallåhallå!
  Ville bara försöka peppa dig till att blogga mer. Har precis hittat hit och skrattar så jag gråter när jag läser dina gamla inlägg, och skulle nästan kunna döda för att få fortsätta läsa!!
  Komigendetblirkul!

 47. @Helena Om du nyss hittat hit, har du läst någon av hans gamla bloggar på t.ex. Café? Om inte så har du guldgruvor att utforska. Som ett tips bara, i detta nödens år. ☺️?

 48. Kom inte och säg att vi inte är on a break, för om inte det här är en break, då vet jag inte vad som är… Jag har faktiskt abstinens nu..

  Kom igen, Fredrik. Berätta vad du gjort idag bara. Eller vad du åt till frukost. Ge oss NÅGOT!!

  Jag var tvungen att läsa lite i Britt-Marie idag, bara för den hära breaken du håller på med. Jag älskar kapitel 32. Så det är ganska okej nu… men ändå.

 49. Alltså, det börjar kännas som om vi ÄR on a break. Som om du är någon annanstans o bloggar med andra läsare som känns fräschare och vackrare än vi. Att deras gräs är grönare än vårt. Snyft…

 50. Nu är det alltså precis en månad sen du gjorde det sista inlägget! Jag som inte brukar läsa kommentarerna har nu läst allihop i ett desperat behov av att stilla min abstinens. I många av dina läsare döljer det sig också stora kåsörer. Men kom igen. Jag går in på den här sidan för att läsa inlägg författade av dig! Jag läser ju ingen annan blogg.

 51. Hi Mr. Backman.
  It’s been less than 10 hours since I completed ”A man called Ove”. And I am spellbound by the book. The narration, the storyline, the emotion, and the plot. Simply impeccable.
  But while I was reading the book, I had a query that I wanted to resolve.

  I don’t know why, but I feel that your book is somewhat influence by the Robin William’s character from ”Good Will Hunting”. Especially if you take into account a few of Sonja’s and her father’s quotes.
  Is is correct? Or am I making a wrong assumption?

  Eagerly awaiting your reply.
  Can’t wait to read more books penned by you.

  Your avid reader,
  Arindam

 52. Jag har haft allvarliga definitiva breaks som varit mindre breaks än detta, Fredrik!!!!
  Kom igen!

 53. Min frustration har stigit till grader jag inte visste om att jag kunde uppnå. Have some mercy! Köksrenovering, ett hus som är upp och ner och täckt i damm. En hel familj däckad i förkylning, feber OCH magsjuka plus en jobbresa som ska gå av stapeln idag och som gräddet på moset så inte ett enda inlägg här. Vette sjutton om det kan bli mycket värre än så? Ja och så ska vi inte glömma att jag också i feberyran fick bokat min nästa vristoperation som blir den tredje och förhoppningsvis sista efter att fanskapet gick av för snart ett år sedan. Och av alla värkmediciner har jag dessutom magkatarr. Och min astma jublar av glädje av allt byggdamm. Du hör ju, hade man varit ett djur hade man snällt fått en spruta och sedan sprungit omkring på de gröna ängarna. Så snälla Fredrik, det kan inte vara för mycket begärt att åtminstone ett par gånger per månad få dra på mungiporna eller hur?

 54. Lustigt. På vägen till jobbet i bilen i morse så funderade jag just på var den däringa Fredrik Backman hade tagit vägen. Om det till slut hade visat sig att hypokondrin faktiskt inte var hypokondri? Om männen med krama dig själv-tröjorna hade dykt upp efter det envisa smörandet av fel sida på brödet? Om något av barnen gömt en chokladbit som du varit upptagen med att hitta? Så är det bara en bok.

 55. Det börjar bli svårt nu… Svårt att se hur vi ska kunna hitta tillbaka till varandra…Men jag är villig att kämpa om du är. Men du måste ta första steget…genom att skriva ett inlägg!

 56. Själv har jag nu kommit till stadiet så jag tänker ”Jaaa, en ny kommentar!”, när jag går in och tittar här. ?

 57. WWFBD: Samma här! ? Det är kanske ett socialt experiment… Hur länge kan vi underhålla oss själva i kommentarsfältet innan någon lackar ur? Han kanske sitter i sin soffa och äter ost och slår vad med sig själv om en chokladkaka om vem som flippar ur först? ??

 58. Om någon råkar vara orolig på riktigt kan jag informera att herr Backman lever på Instagram. Alltså är han vid liv. Han postade en bild av/om hockey för sex dagar sen, till exempel. Dock ingen godisbild sen den 20 februari. Finns kanske grund att vara orolig trots allt?

 59. Ja. Ja. Ja.

  Förlåt då.

  MEN NU KÖR VI.

  (Vi kör om en stund när jag har gått ner med flyttlådan med julprydnader i förrådet för min fru säger att det är mars nu och snart gör hon det själv och jag vägrar låta henne gå ner i förrådet för…ja…det är en lång historia. Min fru säger att jag kan berätta det i ett blogginlägg. När jag har gått ner med flyttlådan i förrådet.)

 60. Fredrik: Låt mig gissa… har det med skrivmaskiner att göra? Eller kepsar? Eller båda?

 61. Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *