Jag är inte tankspridd. Jag är bara extremt fokuserad.

Okej. Vi är utomlands. Vi åt middag på en restaurang. Och absolut, det är mycket möjligt att jag inte lyssnar så uppmärksamt som jag borde när folk pratar med mig medan jag tittar i en meny, men jag gillar menyer. Jag tycker att det är en väldigt underskattad litteraturform.

Så hur som helst. Vi var ett lite större sällskap. Och några i sällskapet hade tydligen beställt spaghetti. Jag hörde inte det. Jag var upptagen med att läsa. För det är faktiskt viktigt att läsa. Själen behöver föda lika mycket som magen, säger filosoferna, och det fina med menyer är att de erbjuder båda. Så nej, jag hörde inte det där om spaghettin.

Men servitören kom i alla fall ut med bestick och en korg bröd och en ganska stor skål parmesanost och ställde alltihop på bordet. Jag ska inte säga att han ställde skålen med parmesanost PRECIS framför mig, men han ställde den liksom lite snett till höger om mig. Det var verkligen inte helt osannolikt att han kanske kunde ha MENAT satt ställa den framför mig men liksom missade lite. Servitörer kan vara väldigt slarviga. Man vet ju hur de håller på.

Så, i alla fall. Hade jag vetat det där om att några i vårt sällskap hade beställt spaghetti så hade jag kanske fattat att en skål fylld av parmesanost var att betrakta som tillbehör till spaghettin som strax skulle komma in på bordet. Men nu visste jag ju inte det. Och en del restauranger har fan skitkonstiga grejer för sig med små mellanrätter och soppor och sorbeter eller vad det nu heter och allt möjligt. Det är inte så lätt att veta. Det var ett enkelt missförstånd och ett misstag som nästan vem som helst hade kunnat göra. Eller kanske inte vem som helst men till exempel vem som helst som verkligen gillar parmesanost.

Det låg en sked i skålen. Skålen innehöll ost. Den stod nästan framför mig. Så jag åt den.

Och när servitören kom tillbaka och undrade vad jag höll på med och jag försökte förklara så tittade en person i vårt sällskap som jag inte kände jättebra sedan tidigare på mig och frågade ”Men alltså, det var en skål med parmesanost, exakt hur tänkte du?”.

Och då vände sig min fru om och svarade lugnt och sansat ”Fredrik? Han tänkte förmodligen: BÄSTA FÖRRÄTTEN NÅGONSIN!”.

She gets me.

She really gets me.

26 972 kommentarer

 1. Jag är servitör och älskar parmesanost – har lite svårt att välja om jag skall vara förolämpad eller anse att du är ett geni…

 2. Kärlek!
  Får lite usa minnen.
  Det är inte maten utan tillbehören som är grejen…
  BTW reading your blogg always put a smile on my face.

 3. Åh!!! En gång var jag på en tyst retreat. Alla åt i tystnad. Efter lunchen ställdes en tallrik med nått lite sött och mycket fluffigt ner framför mig. Tänkte, åh gott, efterättsmousse! Och började glatt mumsa i mig. Det var tydligen en stor tallrik grädde. Som skulle vara till fruktsalladen. Ingen sa nått. Det var ju en tyst retreat. Men alla andra åt frukt. Med typ två miniklickar grädde på toppen.

  Gött att inte vara ensam! 😀 😀 😀

 4. Är det här verkligen sant? Det känns som att detta verkligen inte är något som någon människa kan göra, men å andra sidan känns det för dumt för att vara påhittat av någon som inte äter hallucinogena droger på frekvent basis…

 5. Linus;
  Är det första gången du läser Backman? Detta är nämligen Fredrik i ett nötskal…

  Och Fredrik, när ska du skaffa feed till din blogg så man bara kan kolla av lite hastigt när du skrivit nått nytt? 😉

 6. Min man och min bror använde en gång sån där skål med citronvatten för handtvätt som dipp till grönsaksstavar. Sen kom maten in.

 7. Lugn, jag vet några som försökte äta vad de trodde var dessert på en indisk restaurang. Det var varma parfymerade handdukar.

 8. Jessica: nejdå, jag har läst i flera år men jag tyckte detta var lite väl, även för en man som älskar ost.

 9. Linus: för oss som älskar ost är det fullkomligt logiskt. Och rätt. Varför har de inte stora skålar med ost som förrätt på alla restauranger?

 10. I just want to mention I’m new to blogging and site-building and honestly liked your website. Most likely I’m going to bookmark your blog . You certainly have exceptional stories. Thank you for sharing with us your website.

 11. Pingback: Fresno plumber
 12. Pingback: plumbing
 13. Pingback: DTG Printers
 14. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 15. I simply want to mention I am newbie to weblog and certainly loved this web blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You actually come with remarkable articles and reviews. With thanks for sharing with us your blog.

 16. Normally I don’t learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 17. I simply want to mention I’m newbie to blogging and site-building and certainly loved you’re page. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You surely have incredible stories. Regards for sharing your website.

 18. Pingback: auto recharge
 19. I am typically to blogging and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and preserve checking for brand new information.

 20. My brother suggested I would possibly like this web site. He was totally right. This put up truly made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 21. Thank you for the good writeup. It actually was once a leisure account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! However, how can we be in contact?

 22. I’m now not sure the place you are getting your info, however great topic. I must spend a while finding out more or working out more. Thank you for excellent info I was in search of this info for my mission.|

 23. I simply want to say I am all new to blogs and certainly loved this web page. Probably I’m want to bookmark your blog post . You certainly come with superb stories. Kudos for sharing your website page.

 24. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Very useful info specifically the closing section 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck. |

 25. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 26. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 27. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 28. I just want to mention I am beginner to blogging and truly savored you’re web page. Probably I’m want to bookmark your blog . You really have exceptional articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web-site.

 29. What i do not understood is if truth be told how you are no longer really much more well-appreciated than you may be now. You’re so intelligent. You recognize therefore considerably on the subject of this subject, produced me for my part believe it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times maintain it up!|

 30. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any manner you may remove me from that service? Thanks!

 31. Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 32. My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!|

 33. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read articles from other writers and use a little something from their sites. |

 34. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.|

 35. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also create comment due to this good post.|

 36. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. I want to encourage one to continue your great posts, have a nice morning!|

 37. What i don’t realize is actually how you are now not really a lot more neatly-preferred than you might be right now. You’re very intelligent. You know therefore considerably in terms of this topic, made me individually consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated except it’s something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs outstanding. Always handle it up!|

 38. Normally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice article.|

 39. I simply want to tell you that I am newbie to weblog and certainly liked you’re page. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely come with wonderful posts. Thanks for revealing your web site.

 40. Pingback: claim settlement
 41. Thanks for another informative site. Where else could I get that type of info written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 42. Pingback: seo performance
 43. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.|

 44. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 45. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 46. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 47. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how so much time I had spent for this info! Thanks!|

 48. I just want to say I am just all new to blogging and honestly liked your website. Likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with superb well written articles. Thanks a lot for sharing your web site.

 49. Spot on with this write-up, I truly suppose this website needs far more consideration. I’ll in all probability be again to read rather more, thanks for that info.

 50. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all vital infos. I’d like to see extra posts like this .

 51. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.|

 52. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.|

 53. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 54. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!|

 55. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this info So i am happy to show that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I most undoubtedly will make certain to don?t put out of your mind this website and provides it a glance regularly.|

 56. you’re really a good webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic task in this topic!|

 57. I genuinely enjoy reading on this site, it has good posts. ”Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

 58. I just want to tell you that I’m newbie to weblog and absolutely loved your page. More than likely I’m going to bookmark your website . You really come with incredible stories. Bless you for sharing with us your blog site.

 59. I always spent my half an hour to read this blog’s content daily along with a cup of coffee.|

 60. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!|

 61. It’s great that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this time.|

 62. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.|

 63. Thanks for some other magnificent article. The place else could anyone get that kind of info in such an ideal method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 64. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get advice from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!|

 65. Spot on with this write-up, I truly suppose this web site wants rather more consideration. I’ll probably be again to read rather more, thanks for that info.

 66. I just want to say I am all new to blogs and certainly enjoyed this page. Probably I’m planning to bookmark your site . You really come with wonderful articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your blog site.

 67. Hey there excellent blog! Does running a blog like this require a massive amount work? I’ve absolutely no understanding of coding but I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just needed to ask. Cheers!|

 68. I precisely wished to thank you so much all over again. I do not know the things that I would’ve taken care of in the absence of those secrets shown by you on that industry. It had become a troublesome problem in my view, however , taking a look at this well-written technique you treated that made me to weep for gladness. Now i’m happier for this service and in addition trust you really know what an amazing job you are always getting into training some other people using your webpage. I am certain you have never got to know any of us.

 69. Hi! I realize this is kind of off-topic but I had to ask. Does managing a well-established website such as yours take a lot of work? I am brand new to running a blog however I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!|

 70. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist different customers like its helped me. Good job.|

 71. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!|

 72. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 73. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.|

 74. I don’t even know the way I stopped up right here, but I thought this post was once great. I do not recognize who you might be but definitely you are going to a famous blogger in case you are not already. Cheers!|

 75. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!|

 76. Useful information. Lucky me I discovered your web site by accident, and I am shocked why this coincidence didn’t came about earlier! I bookmarked it.|

 77. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive four emails with the same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Cheers!|

 78. Its like you learn my thoughts! You seem to know a lot about this, such as you wrote the book in it or something. I believe that you could do with a few p.c. to power the message home a little bit, but other than that, that is wonderful blog. A great read. I will definitely be back.

 79. I am in fact thankful to the holder of this site who has shared this enormous paragraph at at this place.|

 80. Wow, this post is pleasant, my younger sister is analyzing these things, so I am going to convey her.|

 81. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that produce the greatest changes. Thanks a lot for sharing!|

 82. Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

 83. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 84. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this issue?|

 85. You could certainly see your skills in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 86. excellent issues altogether, you just won a emblem new reader. What might you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any sure?|

 87. What i don’t realize is if truth be told how you are no longer really much more neatly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You already know therefore significantly in terms of this subject, made me individually believe it from numerous varied angles. Its like men and women are not interested until it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. Always handle it up!|

 88. An interesting dialogue is value comment. I feel that it’s best to write more on this subject, it may not be a taboo subject but usually people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 89. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?|

 90. I just couldn’t go away your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply in your guests? Is going to be back frequently to investigate cross-check new posts|

 91. Pingback: My Homepage
 92. Exceptional post however I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Many thanks!

 93. If you want to improve your experience simply keep visiting this site and be updated with the most up-to-date news posted here.|

 94. 484466 399813The Case For HIIT Cardio – Why You need to Concider it By the way you might want to take a look at this cool website I found 303519

 95. Excellent blog right here! Additionally your web site a lot up fast! What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink to your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol|

 96. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.|

 97. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.|

 98. Some really good articles on this website, thank you for contribution. ”When he has ceased to hear the many, he may discern the One – the inner sound which kills the outer.” by H Hahn Blavatsky.

 99. Thanks , I’ve recently been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. However, what about the bottom line? Are you positive in regards to the supply?|

 100. I’ve as well been wondering about the obtain consistent entity personally of late. Delighted to see an important person on the same wavelength! Nice article.

 101. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.|

 102. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 103. I think this is one of the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 104. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that ”perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a awesome job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera. Outstanding Blog!|

 105. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 106. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?|

 107. Thanks a lot for giving everyone remarkably marvellous possiblity to read from this blog. It is usually so terrific and as well , packed with a lot of fun for me and my office co-workers to search your web site more than thrice in a week to study the latest guidance you have. And definitely, I’m actually fulfilled with all the effective guidelines you serve. Some 1 points in this article are in truth the finest I have had.

 108. whoah this weblog is magnificent i really like studying your articles. Stay up the great work! You already know, many individuals are hunting around for this info, you could aid them greatly. |

 109. hello!,I like your writing so a lot! percentage we be in contact more about your article on AOL? I require a specialist in this area to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to peer you.

 110. I do enjoy the way you have framed this situation plus it does present me personally a lot of fodder for thought. Nonetheless, from just what I have personally seen, I only wish as other comments pile on that people continue to be on issue and not start upon a soap box regarding some other news du jour. Yet, thank you for this exceptional point and whilst I do not necessarily agree with the idea in totality, I value your viewpoint.

 111. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 112. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. With thanks|

 113. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.|

 114. Good post. I learn one thing more challenging on different blogs everyday. It would always be stimulating to learn content material from different writers and apply a bit something from their store. I’d desire to use some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 115. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 116. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more on this topic, it might not be a taboo matter but typically folks don’t speak about these topics. To the next! Many thanks!!|

 117. Fabulous, what a weblog it is! This web site gives helpful information to us, keep it up.|

 118. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!|

 119. Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very helpful information specially the closing section 🙂 I handle such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thanks and good luck. |

 120. Челябинский театр задолжал авторам постановок три миллиона. Российское авторское общество обратилось в Арбитражный суд Челябинской области с иском о взыскании более трех миллионов рублей с Челябинского театра оперы и балета имени Глинки. Театр попрос

 121. I was suggested this website via my cousin. I am notcertain whether or not this submit is written by him as nobody else recognize such certain about my trouble.You are amazing! Thanks!