Jag dömer inte folk.

Jag dömer åtminstone inte folk som läser den här bloggen.

Jag dömer åtminstone inte ungefär hälften av er, som brer smör på den platta sidan.

Men ni andra har faktiskt haft 48 timmar på er att rannsaka era hjärtan, ångra er och ansluta er till ljusets, godhetens och rättvisans sida. Om ni fortfarande väljer att vandra längs den gropiga och buckliga undersidans väg (som alla RIMLIGA MÄNNISKOR VET ATT MAN HAR NERÅT FÖR ATT DET BLIR FRIKTION MOT HANDFLATAN DÅ SÅ ATT DEN INTE GLIDER AV NÄR  MAN TITTAR PÅ AMERIKANSK FOTBOLL MEDAN MAN ÄTER OCH INTE ÄR HELT FOKUSERAD till exempel) så kan bara Gud döma er. Och vi andra. Vi kan också döma er. Eftersom vi har rätt.

Men bara för att vi ska kunna ha en uppfattning om hur många av er som lever i synd, låt oss ta en snabb undersökning i kommentarsfältet:

Brer ni smöret på den platta sidan eller har ni fel?

5 127 kommentarer

 1. Annelie: Du har fel. Det är ett vanligt misstag hos folk som tror att de har rätt.

 2. Emma: När rymdskeppet kommer för att hämta de rättrogna från jorden kommer du få åka med.

 3. Om man inte skulle kunna breda smöret på den platta sidan, skulle det inte finnas någon platt sida, dumsnutar!

 4. Platta sidan alla gånger!!!
  Brer man på ”fel” sida blir d ju en massa smörklumpar i håligheterna.

 5. Lena Katarina: Jag dömer ingen. Men det är inte naturligt, det där andra.

 6. Man har smör på den platta sidan såklart! Folk som har smör på fel sida är samma sorts barbarer som har kniv gaffel sked.

 7. Såklart man brer på den platta sidan, det blir ju sjukt mycket mer smör om man brer den andra! Om man nu ska tänka lite nyttigt ibland 😉

 8. Varför skulle jag bre på undersidan? Jag skiter i amerikansk fotboll och vill ha en snygg macka med rätt sida upp. Dessutom får jag mer leverpastej och Philadelphiaost och sånt när nagghålen är uppåt 🙂

 9. Erika: Nu ger du ju den andra sidan argument. Är du en av dem eller? FÖRSÖKER DU INFILTRERA LJUSETS OCH GODHETENS SIDA ELLER!!!???

 10. Smör är gott om man som du brer på fel sida får man inte med lika mycket smör. Hela charmen med den sortens bröd är de goda smörklumparna.

  Utmanar dig att testa!

  Sluta banta, ”smör byggde den här kroppen”. 😉

 11. Man brer naturligtvis på den platta sidan, det förstår väl vilken civiliserad människa som helst, förutom min man när han äter knäckebröd.. Urk!

 12. Platta sidan såklart! Hur kan man ens få för sig att breda någonting alls på någonting som inte är platt?! Obegripligt!

 13. platta sidan ner, smör på den buckliga. Det är ju det enda rimliga alternativet.

 14. Jag brer sällan smör, men desto oftare leverpastej. Två mackor varje morgon.

  Eller brer och brer. Jag skär en cirka 1,5-2 centimeter tjock skiva av Pastejkökets bredbara leverpastej och smetar hjälpligt ut den på en knäckemacka (Havreknäcke).

  Det spelar då inte så stor roll vilken sida man lägger pastejen på.

  Det viktigaste är att den inte är konvex (då går den av) utan konkav, så att den del man brer hela tiden ligger mot underlaget (köksbänken).

  Så det beror lite på, kan man säga.

  (Det kanske ni inte visste, men knäckemackor är sällan helt raka, utan ofta milt böjda. Åt olika håll olika gånger, dessutom.)

 15. Platta sidan FTW!! Sambon brer på FEL sida, det har irriterat mig i alla snart 11 åren.. Nu pågår det ett tyst krig för att inte barnen ska ta efter den där terroristen…

 16. Makten scmakten! Smör på buckliga sidan, och besticken i kniv-gaffel-sked-ordning! Nån jäkla ordning måste det ju vara!

 17. Naturligtvis på den platta !
  Har aldrig ens kommit på tanken att inte göra det !
  Hälsningar Skåneland

 18. Självklart brer en smör på den platta sidan! Både sambon och dottern brer på fel sida, jag känner mig som den enda vettiga i min familj!

 19. Smör på ovansidan, förstås. Den som inte är platt. Lika naturligt som gaffel-kniv-sked!

  (Visste du förresten att det finns ett ”event” inom historiskt återskapande som kallas ”knäcke” eftersom de delar upp de två motståndarsidorna efter vilken sida folk brer sina knäckemackor?

 20. Det är så skönt när jag har hittat dig och insett att det är inte jag som har fel som min man ständigt försöker hävda, självklart brer man på den platta sida, precis lika självklart som att man har gaffel, kniv, sked i bestickslådan!

 21. Platta sidan förstås! Min man kallar den andra för bjudsidan. Betyder det att jag är snål?

 22. Sjukt många terrorister på din sida, Fredrik!
  Klart man brer på platta sidan. Sen kan man med fördel vika mackan på mitten och doppa den i oboy. Med rätt teknik får man upp lite oboy i groparna.

 23. På ovansidan såklart! Förstår du (och alla andra felvridna i detta kommentarsfält) hur mkt gött ni missar som kommer med extra på mackan i hålen utan att folk kommenterar nåt. Så otaktiskt av er…

 24. Som en äkta smålänning brer jag smöret på den platta sidan och det ska vara SMÖR. Har dock inte tagit efter morföräldrarnas vana med smörhund.

 25. SJÄLVKLART brer jag på rätt sida av mackan, allt annat är ju fel sida, och så kan vi inte ha det!

 26. Jag har alltid brett på rätt sida och det har alltid känts fel. Nu vet jag varför! Tack Fredrik!

 27. Alltså den platta sidan ligger ju nedåt på plåten när kakan gräddas. Jag vill inte vara den i alla fall som rubbar den balansen. Visst, vill du vara sån så varsågod. Men kom inte och peka på mig när helvetet fryser över, igen!

 28. Platta! Glad över mitt tidiga val nu när jag är omringad av stenhårt Bregott som är omöjligt att bre. Hua!

 29. På den platta sidan. Åf kårs.

  True friends don’t judge each other.

  They judge other people. Together.

  =D

 30. Platta sidan så klart, man är väl en modern människa. Den gropiga sidan var förr till för fattigt folk som bredde gammal ärtsoppa på mackan.

 31. På Death Star cantina serveras endast penna arribiatti samt mackor bredda på platta sidan.

 32. Alltså, det där med förr handlar om knäckebröd, men principen gäller ju alla mackor.

 33. Alltså. Polarbröd och likartat krafs brer jag på platta sidan för att… öh, jag blev förledd av dåliga kamrater. Knäckemackor breds på hålsidan, alldeles särskilt om man skippar smöret och bara brer på sjukt mycket kaviar. Hålsidan är den enda rätta på knäckemackor.

 34. Men självklart har man inte pålägget på undersidan! Har Fredrik smör på undersidan av kex också?

 35. Platta sidan. På knäckebrödet jag äter är den knöliga sidan full med linfrön och de fastnar på smörkniven, så om jag brer på den sidan tror jag att smörasken är full med skalbaggar sedan…

 36. Såklart brer man på den platta sidan vilket då alltså blir ovansidan. Inte brer man på den rundade delen om man äter skalken på brödet heller!? Nej, platt ska det vara!
  Däremot kan jag tycka att en viss bloggskrivare skulle uppskatta fenomenet att det fastnar extra mycket pålägg mellan hålen på den feliga sidan…

 37. Platta sidan mot det platta underlaget, smöret på ovansidan. SÅ KLART!!

  (Och eftersom det är min födelsedag har jag rätt. I dag och alla andra dagar)

 38. Om man är på finbesök så på den platta sidan. Absolut. Men om man är hemma …… Det får ju plats mer smör på den andra sidan.
  Ville oxå säga att jag läst alla dina böcker och älskar dem alla. Tack för dom. Hoppas på fler.

 39. Självklart brer jag på den buckliga sidan vilket känns rätt för mig, det blir ju så lite smör om man brer på undersidan.

 40. Man brer på den platta sidan, givetvis. Den yngre generationen har däremot inte kört sig att veta hut, och de har inte heller blivit utskällda för dubbelsovling, så de brer på den knöggliga sidan. Små gölliga barbarer är di.

 41. Platta sidan. Visste inte ens att det fanns något annat alternativ förrän för 2 år sedan då någon började prata om att jag bredde på fel sida. Vadå fel? Man brer väl alltid på rätt sida!

 42. Som ansvarsfull mamma till tvillingflickor så ser jag det dom en av mina stora uppgifter i barnuppfostran att lära dem vilken sida som ska vara upp. Och rätt svar på det är självfallet den platta sidan!!!

 43. Platta sidan! Självklart!
  Och alla ni som hävdar att den buckliga är ovansidan och att man därför ska bre på den, brer ni smör på ovansidan av en frallas överdel också? För det borde ju vara samma…

 44. Platta sidan givetvis om man inte är extra sugen på smör och dessutom har en god stark ost att tillgå, då är den gropiga sidan helt OK.

 45. MAN ÄTER INTE MACKA UNDER NFL!!!
  Man äter nachos, buffalo wings, chilli cheese, hambugare, cole slaw och chips.
  Och dricker öl…..

 46. Groparna är till för att hålla smöret på plats, eller baconosten om man använder sån.

 47. Självklart den platta sidan!
  Har man Bregott hemma (som självklart är det bästa smöret! Ska vi ens behöva ta den diskussionen!?) så måste man bre på den platta sidan. Om smöret är lite för hårt och man försöker bre på sidan där det är hål så går smörgåsen sönder. Och det vill man ju inte. Man vill äta en hel smörgås, inte en i massa småbitar.

  Platt sida.
  Alltid: gaffel, kniv, sked.
  Och alltid Bregott.

 48. Buckliga sidan så klart, ser alldeles fel ut annars som när någon brer rån på sidan med stora fyrkanter (som går snett). Det är fel, det syns ju!

 49. Va, kan man bre på den buckliga sidan? Oj, tänk vad mycket smör man skulle kunna få på då. Men man är ju ingen barbar så självklart brer man på platta sidan?

 50. Knäckebröd äts på samma sätt som pizza. Dvs rätt rätsida upp. Vem äter pizza med rätt sida åt fel håll? Och hamburgare med för den delen.
  Allt annat är ju ren galenskap!

 51. Det beror på! Är det smör så den platta tråkiga sidan där det inte fastnar så mycket. Men är det typ Nutella så på den gropiga så det blir så mycket Nutella som möjligt på mackan.

 52. Fredrik: En liten ställning, kanske 3 cm hög, 5 cm bred som smörkniven vilar på mellan bredningarna för att inte smutsa ner i smörasken, ofta skulpturerad som en hund (tax).Och självklart har man tagit EXAKT så mycket smör som behövs, så det inte är något begagnat smör kvar på smörkniven.

  Google is your friend 😉

 53. Buckliga sidan såklart. Tyvärr är resten av familjen emot mig och brer på den platta sidan. Jag har uppenbarligen misslyckats med uppfostran av mina ungar…

 54. …fast det är klart; om man skall bre smör på Pågen-skorpor så är den platta och buckliga sidan samma sida.
  Vilket team tillhör man då? Koalitionssmörarna?

 55. Platta sidan naturligtvis! Försöker intensivt få alla ungar på mitt jobb (förskola) att fatta det också. Redan där är några ute och cyklar och försöker lära sig bre på den buckliga sidan, men INTE vid mitt bord! ?

 56. Nutella på bucklig sidan eftersom mackan alltid landar på platta sidan när man tappar den.

 57. Jag brer på den knöggliga sidan, för att det är godare så. Jobbar på fritids till vardags och om något barn klagar på att jag brer på fel sida så får hen ber mackan själv! Jag planerar att omvända hela årskursen till Team Ovansidan innan ungarna börjar fyran.

 58. Då jag gillar mycket smör brer jag på *fel* sida när barnen inte ser annars är det ju givetvis den platta jag lär de så klart (mest ekonomiskt)

 59. Jag brukar tycka du är fyndig, klok och fullständigt logisk…oftast. Nu har jag tappat tron lite.
  Om man brer smör på undersidan blir ju köksbordet hur kletigt som helst! Helt klart en terror-handling. Och helt ologiskt!

 60. Platta sidan såvida den inte ska ha ett (eller flera) lager ost på och doppas i varm choklad DÅ ska det vara mycket smör och ”fel” sida…

 61. Förstår inte varför denna undersökning behövs när det enda logiska är den platta sidan.

 62. Jag brer på den platta sidan och det är det mest logiskt sett ur en fysisk synvinkel. Enkelt förklarat så är den ickeplatta sidan konvex i formen. Den är alltså bullig upptill. Handflatan är konkav alltså har den en grop. Passar utmärkt ihop. Gör man tvärtom. D.v.s försöker bre på ovansidan trycker du en slät sida mot en konkav grop och riskerar bryta mackan på mitten.

 63. Ovansidan såklart! Och det är inte den platta, som givetvis måste ligga mot underlaget. Man kan ju inte bre på baksidan, det ser ju helt avigt ut.

 64. Buckliga så klart! Den platta är undersidan och där fastnar det för lite smör… Och det blir kladdigt på bordet.

 65. Man brer på den platta sidan.
  Här är varför.
  Den platta sidan har alltid lite mer mjöl pga att smöret/pålägget ska fästa bättre. Vilket resulterar i att påläggen inte fastnar i gommen och man njuter av påläggens fulla smak, då smak är ett av våra viktigaste sinnen.
  Om man gör tvärtom så det första man lägger på tungan är en mjölig sida och har därmed förstört hela sin smakupplevelse eller åtminstone hämmat den för det är vad mjöl gör, binder ihop och tar bort smak.

 66. Platta sidan, givetvis. Då syns bara de ”fina” sidorna när man brett två stycken och lägger ihop dem till en dubbelmacka, enligt samma devis som man lägger sylten på ”fulsidan” på pannkakor (plättar heter det visst här i skåne) så att den fina sidan syns när man vikt/rullat ihop den.

  Frågor på det?

  Inte det, nej. Tänkte väl det.

 67. Självklart så brer man smör på den buckliga sidan, hur ska man annars få till ett perfekt shuffleboard kast till grabbarna på andra sidan matbordet? Ska mina pojkar inte kunna få sina mackor serverade med stil längre? Platta sidan ner för bäst glid, punkt…….

 68. Du som verkar förstå att njuta av det goda i livet Fredrik, borde kliva över till den smörrikare, gottigare sidan av mackan. Vi kommer inte att döma utan välkomna dig till vår värld. Jag har tagit med mig seden ända till New York

 69. Den platta sidan är ju undersidan. Det vet ju alla. Och man kan inte bre på den sidan som ska vara på bordet (bordet blir kladdigt då). Så jag brer på den rätta sidan – aka ovansidan eller också känt som den gropiga sidan. Som man ska göra för att inte terroristerna ska vinna.

 70. Alla intelligenta varelser brer såklart på den buckliga, dvs ovansidan. För att då blir det mer smör på mackan och för att i civiliserade länder brer vi faktiskt inte smör på undersidan.
  #sådeså

 71. Platta sidan är ju undersidan. Varför vända på brödet? Man äter ju t ex inte ett wienerbröd med undersidan upp. Eller????

 72. Det är ju HELT orimligt att smöra på den buckliga sidan! Man skulle ju inte smöra ovanpå en fralla?! Platta, såklart!

 73. Alltså platta sidan såklart. Och det här med fattigmanssidan? Jag vet inte jag, min morfar brer på rätt sida men tumtjockt.

 74. Ärlighet varar längst, så här kommer svaret som delar agnarna från betet 😉 Gropiga sidan, undersidan, buckliga sidan, kärt barn har många namn, likt smörgåsen du fått oss att begrunda över! Din sida känns så medel. Så lagom. Det har aldrig varit min grej riktigt 🙂 Allt gott till dig & de dina!

 75. Givetvis den platta sidan. Däremot har jag problem med smörgåsrån eftersom det INTE FINNS NÅGON PLATT SIDA DÄR. Bara mer eller mindre rutig.

  (Och: folk som inte kan bre ett tjockt lager smör även på den platta sidan är ju uppenbarligen inkompetenta. Därav att de brer på buckliga sidan. Deras moment 22.)

 76. Kan vi först enas om att den platta sidan är den sida som varit ned mot bakplåten? Bra, då kan vi också snabbt dra slutsatsen att det mest naturliga vore att bre på ovansida även benämnd ”den buckliga”. Äter ni kanelbullar upp och ned också? Eller hamburgare? Va? Va!

 77. Har alltid brett smör på den platta sidan. Ni som brer på fel sida, hur gör ni med ovandelen på en fralla?

 78. Självklart på rätt sida! Om nån annan gjort mackan åt mig, och brett på fel sida, vägrar jag att äta… !

 79. Platta sidan. Att man kan få mer smör/pålägg på buckliga sidan är inget hållbart argument, man kan bre tjockt på platta sidan oxå. Och ang nyttighet… ta mer smör.
  Don’t blame the butter for what the bread did…. 🙂

 80. Smör? Jag kör utan. Brer leverpastej direkt på brödet…. Och limpskivor har ingen fram eller baksida. SÅ jag vet inte vad jag skal svara.

 81. Självklart platta sidan! Gäller såväl polarkaka som knäckebröd. Framförallt knäckebröd!!!

 82. Självklart ”Bregottar” jag den platta sidan, dvs den rätta sidan! Så gör man även på kex, knäckebröd osv. Blir ju väldigt konstigt att bre på textsidan (ovansidan) på kex eller buckliga sidan (ovansidan eller sidan med frö/strössel eller liknande) på knäckebröd eftersom ovansidan = utsidan och utsidan har man ju som ordet anger, utåt.

 83. Självklart den platta sidan, även om vissa mindre människor i familjen hävdar att smörmängden ökar på den felaktiga sidan och att den därför är rätt. Men de har givetvis fel.

 84. Den buckliga sidan är den sida som låg uppåt på plåten när brödet gräddades. Alltså är det ovansidan. Varför skulle man bre på undersidan? Det är ju faktiskt bara fattigt folk, som inte kan vara så generösa med smöret, som måste bre på den platta sidan. 😉

 85. Jag tycker nog att man kan få göra som man vill i det här fallet. MEN jag kräver konsekvens. Antingen äter man alla platta bakverk med ”plåtsidan” nedåt, eller med ”plåtsidan” uppåt. Detta oavsett om det är polarbröd, knäckebröd, wienerbröd, pizza eller något annat. Någon ordning får det väl ändå vara!

 86. Det beror på vilken dag det är. Den platta sidan är vardagssidan och den buckliga är söndagssidan (dvs på helgen lyxar vi till det med lite mer smör på mackan).

 87. Platta. Men med så mycket smör som du hade spelar det ingen roll. Jag har använt fel sida när jag har behövt lura i mer fett i ett barn.

 88. Mats har rätt, platta sidan är ju undersidan. Har du den platta sidan upp när du äter hamburgare också?

 89. Jag ser att många blandar in knäckebröd i diskussionen. Och det går bra. Men vi måste prata om skånepepparkakor också. Finns de fortfarande? Och de ska givetvis bres med smör på den flata sidan. Precis som polarbröd och knäckebröd.

 90. Oavsett pålägg – den platta sidan! Vänder försiktigt på min man och dotters smörgåsar när de lägger den åt fel håll…

 91. Givetvis på rätt sida, ovansidan. Ingen äter en bulle uppnår, och dessutom fastnar det mer smör på den buckliga sidan …

 92. Att bre mackan på den platta sidan är lika korrekt & självklart som att ha besticklådan sorterad gaffel-kniv-sked. Det finns faktiskt inget annat alternativ…

 93. Platta såklart, annars riskerar ju pålägget att ramla av när man bygger berg av ägg, majo och annat smask.

 94. Hade det varit meningen att man skulle bre på fel sida hade båda sidor varit buckliga. Smöret ska vara på den platta sidan såklart!

 95. Platta sidan. Även om jag skulle vilja prova när ingen ser för att testa hur det är att få smörklumpar med ojämna mellanrum skulle det kännas fel. Som att vara otrogen. Spelar väl ingen roll vilket håll de låg på plåten, bröd som jag skivat brer jag ju knappast på den sidan som var upp i ugnen!

  Fyi, knivar, gafflar och sist skedar.

 96. Platt är glatt, gropigt är sopigt! Team platta sidan for liiiifeeeee! Wöuwöu! Osv.

 97. Härligt att se att fast du var ute och vinglade när det gällde matte så har du full koll på tillämpning av de fysikaliska lagarna (som tex vad gäller friktion)! Också härligt att se att du för en gångs skull har rätt, när du har så fruktansvärt fel om både bestick och var man förvarar choklad. Det finns alltså hopp för dig ur flera aspekter! Detta måste firas med en macka med pålägg på platta sidan. ? (Eftersom din fru gav sig in i diskussionen om din dator och frukostskålen så är jag naturligtvis intresserad av att höra hur hon ställer sig i denna viktiga fråga…)

 98. Jag brer på rätt sida, vilket inte är den platta. De som inte håller med kan ju faktiskt inte sina mackor och borde äta limpa eller dylikt där sidorna är likadana 😛

 99. Men hallå svenska folket, nu blir man ju mörkrädd. Platta sidan är förlorarnas sida, de snåla och omoderna. Välkomna till 2015 och välkomna att välja rätt sida.

 100. Ju mer smör desto bättre! Helst en tjocklek motsvarande den av brödet. #smöretpådengropigasidan

 101. Klart man brer skrovliga. Den samlar upp smör nättre än den platta. Alla vet det. 🙂

 102. INGEN borde få bre på den platta sidan (även kallad fattigmanssidan)! Ska man bre så vill man ha smak av smör, vad är då bättre än att en del av smör fastnar? Ser nu att skeppet kommer att åka näst in till i tomme när dom rättrogna hämtas!, Synd vi inte ses där Fredrik!

 103. Platta sidan såklart, allt annat är sjukt. De ligger ju åt det hållet i påsen när man köper brödet.. Skulle man då vända mackan upp och ner för att det ska bli rätt? Eh.. Nej.

 104. Historiska föreningen SCA har ett helt event som bara går ut på att avgöra denna fråga…med strid förstås. Sök på: Knäckebrödskriget
  🙂

 105. Håller med föregående talare. Och om du blir upprörd av Hålsidorna vet jag inte vad du skulle göra om du träffar på de Reformerta kantbredarna.

 106. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.Anyways, I’m definitely happy I found itand I’ll be bookmarking and checking back frequently!My blog 사설토토사이트

 107. Thanks , I’ve just been searching for information about this topic for quite a while and yours is the best I’ve learned until now. But, what with regard towards the conclusion? Are you presently positive with reference to the availability?

 108. Aw, this was a really nice post. Spending some time and actual effort to produce a good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and never manage to get anything done.

 109. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup.Do you have any methods to prevent hackers?Also visit my blog post … carslot88

 110. constantly i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this time.

 111. This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read article.

 112. Good day! I could have sworn I’ve been tothis blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 113. Generally I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice post.

 114. Thanks for sharing such a pleasant thought, piece of writing is fastidious, thatswhy i have read it entirelyAlso visit my blog post :: low-carb diet

 115. reputable online pharmacies in india: ordering medicine from india trusted india online pharmacies

 116. 📌สมัครฟรี BEO777👉เว็บไม่ผ่านเอเจ้นท์จ่ายชัวร์ล้าน👉เว็บตรง⚽️เว็บใหญ่ ปลอดภัย มั่นคง❤️💵 โอนไว😍 จ่ายจริง ฝาก🏛️ ถอน 💰ระบบออโต้💸ไฮโล⚽️กีฬา♠️บาคาร่า🎮สล็อต👉ไม่ต้องโยกเงินให้เสียเวลา👉ฝาก ถอนภายใน10วินาที

 117. always i used to read smaller content that also clear their motive,and that is also happening with this paragraph which I am reading at this place.

 118. F*ckin? amazing things here. I am very satisfied to peer your post. Thanks so much and i am looking ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 119. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and noweach time a comment is added I get four e-mails with the same comment.Is there any way you can remove me from that service?Thanks!

 120. You can definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 121. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you are a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back down the road.I want to encourage you continue your great posts, have a nice morning!

 122. Heya! I’m at work surfing around your blog from mynew iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blogand look forward to all your posts! Carry on the great work!

 123. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help different customers like its aided me. Good job.

 124. I will immediately grasp your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service.Do you’ve any? Please allow me understand in order that I may justsubscribe. Thanks.

 125. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out much. I am hoping to present one thing back and help others such as you aided me.

 126. I’m not sure where you are getting yourinfo, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.Thanks for great information I was looking for this info for mymission.My blog – daftar Slot Online

 127. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and may come back in the future. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice afternoon!

 128. Who’s calling? zyrtec na recept czy bez His departure was voluntary, sources familiar with the matter said. He had decided as early as Sunday, one source said, because it would be difficult to remain on the board after airing his concerns publicly.

 129. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 130. Hi! I could have sworn Iíve been to your blog before but after going through many of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly delighted I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

 131. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back in the future. I want to encourage that you continue your great job, have a nice holiday weekend!

 132. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank forsome targeted keywords but I’m not seeing very good gains.If you know of any please share. Kudos!

 133. Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to create a really good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get anything done.

 134. I don’t even know how I ended up here, however I thought this put upused to be good. I do not understand who you are but definitelyyou are going to a well-known blogger in the event you aren’t already.Cheers!

 135. Thanks for your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back someday. I want to encourage one to continue your great job, have a nice evening!

 136. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I am going to come back yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 137. Hello There. I discovered your blog using msn. Thisis an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info.Thanks for the post. I will definitely comeback.

 138. I’m now not certain where you’re getting your info, however great topic.I needs to spend a while studying more or figuring out more.Thank you for fantastic information I used to be searching forthis info for my mission.

 139. Great post. I was checking constantly this blog andI’m impressed! Extremely useful info particularlythe last part 🙂 I care for such info much.I was looking for this certain info for a long time. Thank youand good luck.

 140. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 141. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days.

 142. Hello there! This blog post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will send this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 143. Hello my friend! I want to say that this article is awesome, great written and include almost all important infos. I’d like to look more posts like this.

 144. leg cramp remedies iosoftware.com/guarana-seeds-acer/ irritated throat remedies iosoftware.com/xenical-orlistat-acer/ homeopathic remedies earache

 145. I have read so many posts on the topic of the blogger lovers except this post is really a fastidious paragraph, keep it up.

 146. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 147. Oh my goodness! Incredible article dude!Thanks, However I am having problems with your RSS.I don’t understand why I can’t subscribe to it.Is there anybody getting the same RSS issues? Anybody whoknows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 148. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?I’ve been trying for a while but I never seem toget there! Many thanks

 149. Awsome article and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thanks 🙂

 150. I do not even know the way I finished up right here, however I believed this put up used to be good. I don’t know who you’re however certainly you’re going to a famous blogger should you aren’t already. Cheers!

 151. Fantastic post but I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

 152. sukses terus bang, aku hari ini dapet jekpot lagi nih udah wd 10jtamodal depo 500ribu. trik cara bermain dan LINK APP nyaudah di share di YouTube aku

 153. My brother recommended I may like this blog. He used to be totally right.This post truly made my day. You can not believe simply how a lot time I had spent for this info!Thank you!

 154. I will right away grab your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlinkor newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that Imay just subscribe. Thanks.

 155. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

 156. 基本上,藍色的威而鋼是有口皆碑的老藥,而黃色的犀利士則是藥效持久,至於樂威壯因使用劑量較低引起的副作用較少,為了台灣一年銷售額可望達數十億的市場-犀利士

 157. Woww that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clickedsubmiit mmy comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing allthat over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 158. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.I don’t know who you are but definitely you are going to afamous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 159. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will often come back later on. I want to encourage continue your great writing, have a nice day!

 160. I am now not positive the place you are getting your info, but good topic.I must spend some time finding out more or understandingmore. Thank you for great info I used to be looking for this info for my mission.

 161. 😍ฝาก•ถอน ระบบ𝗔𝗨𝗧𝗢💸🤩เว็บมั่นคง ปลอดภัย💰🤡🥳ดูแลตลอด2️⃣4️⃣ชม.💡🥰ฝาก-ถอน 2-3วินาที💷😘เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่น💴🤗รองรับทุกธนาคาร🏧😝ฝาก-ถอนไม่มีขั้นต่ำ⚔️🔥สมัครฟรี คลิกเลย👉👉

 162. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written byhim as nobody else know such detailed about my problem.You are wonderful! Thanks!

 163. Genuinely no matter if someone doesn’t be aware of after that its up to other users that they will help, so here it occurs.

 164. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search EngineOptimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywordsbut I’m not seeing very good gains. If you know of anyplease share. Thank you!

 165. I was suggested this blog via my cousin. I am not certain whether thissubmit is written by him as no one else understand such exact approximately my trouble.You are incredible! Thank you!

 166. cipro sbp ciprofloxacin dose pyelonephritis ciprofloxacin expiration timeciprofloxacin iv dosage ciprofloxacin medication guide cipro generic brand

 167. Hello There. I found your blog using msn. Thisis a really well written article. I will be sure tobookmark it and come back to read more of your useful info.Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 168. I blog frequently and I truly thank you for your information. The article has really peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed as well.

 169. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more on this issue, it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about such topics. To the next! Best wishes!!

 170. Thank you, I have recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you certain concerning the source?

 171. Howdy! Do you know if they make any plugins to assistwith SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very goodresults. If you know of any please share. Manythanks!

 172. When I originally commented I clicked the « Notify me when new comments are added » checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 173. Genuinely no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other users that they will assist, so here it takes place.

 174. As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can be of assistance tome. Thank youCheck out my blog: low-carb diets

 175. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wonderingyour situation; we have created some nice practices and we are looking totrade solutions with others, why not shoot me an email if interested.

 176. I was also born in columnspinfile-address_data.dat-3 random-20-40 years ago. Married in spinfile-months.dat year random-1999-2012. I’m working at the university.

 177. hello!,I love your writing very a lot! share we keep in touch extraapproximately your article on AOL? I need an expert in this house to resolve myproblem. Maybe that’s you! Looking ahead to peer you.

 178. Another service? norvasc reviews „I really wanted her to have a feminine power. She’s not a character that is trying to be a guy. She’s a character that finds her strength in still being loyal, still being an honorable character,” Del Toro said.

 179. I was recommended this blog via my cousin. I am not positivewhether this submit is written by means of him as nobody else know suchdistinct approximately my trouble. You are wonderful! Thanks!

 180. Im no expert, but I imagine you just made a very good point point. You certainly understand what youre talking about, and I can actually get behind that. Thanks for being so upfront and so genuine.

 181. When someone writes an piece of writing he/she maintainsthe image of a user in his/her mind that how a user can understand it.So that’s why this piece of writing is great. Thanks!

 182. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to make a good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 183. Thanks , I have just been looking for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve found out till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning the supply?

 184. An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo matter but generally people do not discuss these subjects. To the next! Kind regards!!

 185. Greetings! Very useful advice in this particular article!It’s the little changes that make the most significant changes.Many thanks for sharing!

 186. Aw, this was an exceptionally nice post. Spending some time and actual effort to create a great articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 187. Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 188. I carry on listening to the newscast talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 189. I blog frequently and I really thank you for your information. This article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 190. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?I’ve been trying for a while but I neverseem to get there! Thanks

 191. Excellent way of explaining, and fastidious pieceof writing to get information about my presentation subject matter, which i am going to present in institution of highereducation.

 192. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 193. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 194. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange strategies with other folks, please shoot me an email if interested.

 195. Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to produce a great article… but what can I say… I hesitate a lot and never seem to get anything done.

 196. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

 197. A fascinating discussion is worth comment. I think that you need to write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally folks don’t speak about these issues. To the next! Kind regards!!

 198. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.I do not know who you are but definitely you’re going to a famousblogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 199. I have read so many articles regarding the blogger lovers but this piece of writing is in fact a fastidious paragraph, keepit up.

 200. This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 201. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.I will make certain to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage one to continue your great job, have a nice afternoon!

 202. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.I’m definitely enjoying your blog and look forwardto new posts.

 203. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its helped me. Good job.

 204. Thank you for the good writeup. It in reality used to be a amusement account it. Look complex to more introduced agreeable from you! By the way, how could we keep up a correspondence?

 205. This is so interesting and also wonderful to read. You will never get burnt out while reading this one. Please continue sharing! Situs Judi Online

 206. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 207. Good way of explaining, and fastidious post to get data concerning my presentation topic, which i am going to present in university.

 208. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

 209. Its wonderful as your other articles : D, regards for putting up. «A lost battle is a battle one thinks one has lost.» by Ferdinand Foch.

 210. บาคาร่าออนไลน์จะต้องยกให้เป็นที่สุดของเกมไพ่ออนไลน์เลยครับ ด้วยเหตุว่าเข้าใจง่ายไม่สลับซับซ้อนที่

 211. I blog often and I truly appreciate your content. This great article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 212. Howdy! This blog post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll send this information to him. Pretty sure he will have a very good read. Thanks for sharing!

 213. Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to make a top notch articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

 214. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 215. What’s Happening i’m new to this, I stumbledupon this I have discovered It positively helpful and it has helped meout loads. I am hoping to give a contribution & helpother users like its helped me. Great job.

 216. I do agree with all of the ideas you’ve offered for your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for beginners. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 217. When someone writes an article he/she maintains the plan of auser in his/her brain that how a user can know it.So that’s why this paragraph is outstdanding. Thanks!

 218. You can definitely see your enthusiasm within the article you write.The world hopes for more passionate writers such asyou who aren’t afraid to mention how they believe.Always follow your heart.Take a look at my blog post – Helaine

 219. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 220. Having read this I thought it was very enlightening.I appreciate you finding the time and effort to put this information together.I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.But so what, it was still worthwhile!

 221. Greetings! Very helpful advice in this particular post!It’s the little changes which will make the most significant changes.Thanks a lot for sharing!

 222. I?m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 223. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!Very useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time.Thank you and good luck.

 224. Абузоустойчивый VPS
  Виртуальные серверы VPS/VDS: Путь к Успешному Бизнесу

  В мире современных технологий и онлайн-бизнеса важно иметь надежную инфраструктуру для развития проектов и обеспечения безопасности данных. В этой статье мы рассмотрим, почему виртуальные серверы VPS/VDS, предлагаемые по стартовой цене всего 13 рублей, являются ключом к успеху в современном бизнесе

 225. I really like your writing style, great info, regards for putting up :D. ”You can complain because roses have thorns, or you can rejoice because thorns have roses.” by Ziggy.

 226. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉

 227. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again very soon!

 228. Super Sweet Crush says:There’s definately a great deal to learn about this issue. I like all of the points you’ve made.Reply 05/27/2020 at 11:40 pm

 229. Tropical North Queensland is as diverse in natural treasures as the cosmopolitan mix of cultures and peoples that call this region home

 230. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 231. Live Bregana Obrezje Border Crossing. Live Bregana ,Croatia, Bregana, (Granicni prijelaz Bregana, 10432). Slovenia, Obrezje, 8261 Jesenice na Dolenjskem. Border Crossing.Bregana – Border Crossing point from the Croatia side..

 232. Your mode of describing all in this piece of writing is truly pleasant, all be capable of simply understandit, Thanks a lot.my blog post; Carb Cycle Keto Review