Min fru och Mats Sundin

IMG_6898

 

Fru: (Med den onödiga tonen) Har du köpt en ny docka, älskling?

Jag: (Sammanbiten på helt normal nivå.) Det är inte en jävl…det är inte…det är en SAMLARFIGUR!

Fru: (Som om det inte spelar någon roll) Vad är skillnaden då, älskling?

Jag: (Kanske lite förnärmad. Men inte onormalt förnärmad. Knappt ens irriterad.) En docka är en leksak. Älskling.

Fru: (Klappar samlarfiguren nedlåtande på huvudet. Missbrukar vokalerna.) Och vad är det hääär då?

Jag: En samlarfigur.

Fru: Vad gör man med den då?

Jag: Man…vad…vad är det för fråga? Det är en samlarfigur!

Fru: Men vad gör man med den?

Jag: Men vadå ”vad gör man”, det är som att fråga ”vad gör man med en väska”?

Fru: Man stoppar saker i den så att man kan transportera dem på ett praktiskt och säkert sätt.

Jag: Va?

Fru: Det är vad man har en väska till. Vad har man dockan till?

Jag: (Möjligtvis lite med mitt ansikte ganska mycket i mina handflator.) Det är inte en docka. Det är en samlarfigur.

(Tystnad. Inte den sorten som känns som när min fru inser att hon har fel och erkänner att hon behandlat mig orättvist och beslutar sig för att lära sig av sina misstag. Mer den andra sortens tystnad.)

Fru: Så vad är en samlardocka då?

Jag: Va?

Fru: Det måste väl finnas samlardockor? Om det finns samlarfigurer? Vad är skillnaden?

Jag: Varför…hur…vad har det med saken att göra?

Fru: (Slår ner blicken. Ser sårad ut.) Men förlåt då. Jag försöker bara förstå dina intressen.

Jag: Men herreg…jag vet inte om det finns samlardockor!

Fru: Han i Heroes då?

Jag: Vem?

Fru: ”The Puppet Master” eller vad han hette, han som kunde kontrolle…

Jag: DET HÄR ÄR INTE EN DOCKA!

Fru: Du behöver inte bli arg.

Jag: Jag är inte arg.

Fru: Du låter lite arg.

Jag: Det är inte…det är en…man samlar, bara! Det är bara en samlarfigur!

Fru: (Med tonen som om hon pratade med mig genom en väldigt tjock glasruta) Men en samling av…vad…älskling?

Jag: Va?

Fru: Varför samlar man på just den här figuren? (Gör jätteonödigt jättedramatiska jättelångsamma  luftcitationstecken, som om hon fångar Pokémons på en jättestor osynlig telefon eller låtsasspacklar en väldigt, väldigt liten sovrumsvägg) Om det nu är en ”samlarfigur”? Vad är det för speciellt med just den här?

Jag: (Tålmodig som en jävla munk.) Det är Mats Sundin.

(Lite mer tryckt tystnad.)

Fru: (Sänker rösten, låter rädd.) Har du…döpt dockan, Fredrik?

Jag: Jag har inte DÖPT doc…jag har för helvete inte…det är en SAMLARFIGUR!

Fru: (Harklar sig. Gnider händerna nervöst runt varandra.) Och den…heter…Mats?

Jag: (Inte alls otrevligt. I alla fall inte mer otrevligt än vad som är rimligt.) Sundin. Mats Sundin.

(Fru ser sig omkring, inte helt olikt sättet man ser sig omkring efter vassa föremål att flytta utom räckhåll för någon.)

Fru:  Och du…vet att dockan heter ”Mats”…för att… (lutar sig fram och klappar mig på armen) …dockan har berättat det för dig?

Jag: Men vafan lägg av nu! Mats Sundin är en av de bästa svenska hockeyspelarna som någonsin spelat i NHL, jag orkar inte, hur kan du inte ha hört talas om Mats Sundin? Du skämtar med mig nu, eller hur?

Fru: (Andas ut på ett otroligt onödigt överdrivet lättat sätt.) Så dockan…pratar inte?

Jag: Nej!!!

(Lång, eftertänksam, obeskrivligt kränkande tystnad.)

Fru: Men…du vet…ÖNSKAR du ibland att docka… (avbryter sig, slår ut med armarna) Förlåt! Förlåt! Önskar du ibland att…(nickar diskret mot Mats Sundin bakom hans rygg och viskar) ”M-a-t-s”…skulle…”prata”?

Jag: (Tar ett väldigt djupt och väldigt vuxet andetag) Jag vet att du bara gör det här för att retas. För att du vill göra mig arg.

(Tystnad. Alla olika sorter.)

Fru: Varför ser Mats ut som att han är kissnödig?

Jag: För att benen är felvridna för att barnen höll på med honom för att de trodde att han var en jävla leksak!

Fru: Så han är inte kissnödig?

Jag: Jag vet att du bara försöker göra mig arg.

Fru: Har du frågat Mats?

Jag: JAG BLIR ÄNDÅ ARG!!!

77 kommentarer

 1. Han ser faktiskt kissnödig ut..

  För övrigt så var det väl faan på tiden att man fick njuta lite av bloggen igen 😉

 2. Your baaack! Hurra! Läser förövrigt ”Mormor hälsar…” för min 4,5-åring nu och det fungerar väldigt bra! Kunde inte hålla mig från att dela favoritboken med honom. Vi gapskrattade båda två när mormor hade kastat ”bajs” och igår när ”sommarlovspolisen” eskorterat dem till BB. Tack för det!

 3. Tack och tack för underhållningen, själv hade jag en ”Mats Sundin”-klausul i mitt första äktenskap, om Mats (som jag fortfarande aldrig träffat) skulle fria, visste maken att han skulle komma tvåa. Fast jag tycker att det är lite läskigt med samlardockor. ?

 4. Trodde aldrig jag skulle få börja dagen med ett gott skratt igen, men nu kom det!! Välkommen tillbaka!

 5. Självklart är det en samlarfigur även om det är fel figur, det ska såklart vara Foppa. Själv fick jag sällskap av Foppa (samlarfiguren) från Malmö upp till Övik för att en vän ville ha den signerad. Sen fick den åka ner till Malmö igen och där står den nog ännu. 🙂

 6. I in addition to my pals were actually viewing the good tricks from the website then before long I got a terrible suspicion I never thanked the web site owner for those strategies. Most of the guys were for that reason stimulated to see all of them and have seriously been loving these things. Appreciation for genuinely considerably kind and then for deciding upon this sort of useful themes millions of individuals are really needing to be aware of. Our honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 7. I抎 have to check with you here. Which isn’t something I often do! I get pleasure from studying a post that will make folks think. Also, thanks for allowing me to remark!

 8. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally terrific chance to read critical reviews from here. It is always very terrific and packed with a lot of fun for me personally and my office acquaintances to search your web site at least three times a week to learn the newest things you have. And of course, we’re at all times satisfied for the outstanding secrets you give. Selected 2 points on this page are clearly the best we have ever had.

 9. Needed to draft you the little word to be able to say thanks once again about the wonderful solutions you have documented on this website. It was wonderfully open-handed with you to make extensively exactly what numerous people might have sold for an electronic book to earn some dough on their own, even more so given that you might well have tried it in the event you decided. Those suggestions likewise worked to be a easy way to realize that some people have similar keenness just like my personal own to know much more in respect of this problem. I am sure there are millions of more pleasant situations up front for individuals who start reading your site.

 10. I as well as my pals ended up checking the excellent secrets and techniques on your site while then came up with a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those techniques. The boys appeared to be certainly happy to see them and now have simply been having fun with those things. We appreciate you actually being so thoughtful and also for choosing variety of fantastic ideas millions of individuals are really desperate to discover. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 11. I must get across my respect for your kindness supporting people that have the need for help with this niche. Your special dedication to passing the solution all over had become particularly good and has frequently permitted ladies just like me to realize their dreams. This important publication indicates this much to me and even further to my colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 12. My wife and i have been so satisfied when Ervin managed to do his survey with the precious recommendations he came across from your web pages. It is now and again perplexing just to be releasing instructions which usually some other people have been trying to sell. We fully understand we have the blog owner to thank because of that. The entire explanations you have made, the straightforward web site navigation, the friendships you can help engender – it’s got most extraordinary, and it’s letting our son in addition to us reason why the matter is entertaining, which is seriously pressing. Thank you for the whole thing!

 13. I would like to point out my affection for your generosity giving support to men who really need guidance on this particular subject. Your special commitment to getting the message all over has been really useful and have in every case enabled individuals just like me to realize their desired goals. Your new useful recommendations signifies a lot to me and extremely more to my peers. Thanks a lot; from everyone of us.

 14. I simply needed to thank you very much again. I do not know what I would’ve gone through without the actual techniques provided by you concerning such subject matter. It previously was a real depressing case for me personally, nevertheless viewing the very specialized avenue you managed that took me to jump over fulfillment. I will be grateful for the service and as well , trust you really know what an amazing job you have been getting into teaching some other people using your website. Most likely you have never met any of us.

 15. I just wanted to post a small note in order to say thanks to you for some of the unique guidelines you are placing on this website. My incredibly long internet lookup has now been compensated with extremely good points to share with my company. I would admit that many of us site visitors are very fortunate to dwell in a remarkable network with so many special professionals with interesting solutions. I feel quite privileged to have discovered your entire website page and look forward to tons of more excellent moments reading here. Thanks once more for all the details.

 16. I would like to voice my admiration for your kindness supporting persons that actually need help with the concern. Your very own commitment to passing the solution up and down became certainly important and has enabled others like me to realize their ambitions. Your own helpful help and advice denotes much a person like me and even further to my office workers. Best wishes; from everyone of us.

 17. I wish to show my appreciation to the writer just for rescuing me from this type of instance. As a result of checking throughout the world-wide-web and getting thoughts which were not productive, I was thinking my entire life was over. Being alive minus the answers to the problems you’ve fixed all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have badly affected my entire career if I had not encountered your website. That know-how and kindness in controlling a lot of stuff was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I can also at this point look forward to my future. Thank you very much for this impressive and amazing help. I will not think twice to suggest your web sites to any person who requires support on this subject matter.

 18. There are some interesting closing dates in this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as nicely

 19. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?

  Thanks!

 20. There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

 21. This is the right weblog for anybody who desires to seek out out about this topic. You understand so much its nearly arduous to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 22. Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get something done.

 23. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant possiblity to discover important secrets from this site. It’s usually so amazing and also stuffed with a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your site nearly thrice a week to find out the latest stuff you have got. And lastly, we are always pleased considering the fabulous strategies served by you. Certain 4 points in this post are honestly the finest I’ve had.

 24. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he actually bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this blog put up!

 25. Good post. I be taught one thing more challenging on totally different blogs everyday. It will at all times be stimulating to learn content from different writers and follow somewhat one thing from their store. I抎 favor to make use of some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

 26. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 27. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

 28. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to seek out someone with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the web, somebody with somewhat originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 29. Nice post. I study something more challenging on totally different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to learn content material from different writers and practice a little bit one thing from their store. I抎 favor to use some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your internet blog. Thanks for sharing.

 30. I am usually to running a blog and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and preserve checking for brand spanking new information.

 31. Spot on with this write-up, I truly assume this website wants much more consideration. I抣l in all probability be once more to learn much more, thanks for that info.

 32. After examine just a few of the weblog posts in your website now, and I truly like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and shall be checking back soon. Pls try my site as properly and let me know what you think.

 33. I抦 impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled across this in my seek for one thing regarding this.

 34. Aw, this was a very nice post. In thought I would like to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get something done.

 35. I found your weblog web site on google and test a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading extra from you in a while!?

 36. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to learn, however I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair should you werent too busy looking for attention.

 37. There are certainly plenty of details like that to take into consideration. That is a nice point to bring up. I supply the ideas above as common inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where a very powerful thing will be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a fair game. Both boys and girls really feel the impact of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 38. An fascinating dialogue is worth comment. I believe that it’s best to write more on this topic, it may not be a taboo topic however usually people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 39. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my option to read, however I truly thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would fix in the event you werent too busy on the lookout for attention.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *