Något om en ganska liten bok

För drygt ett år sedan skrev jag en novell som heter ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre”. Den handlar om en gammal man och hans barnbarn, om en hjärna som sakta förlorar alla minnen och om hur man gör för att orka börja sörja någon som fortfarande är här. Den handlar förmodligen även en hel del om att försöka vara en bra förälder, och om att förälska sig i samma person om och om igen, för det var saker jag tänkte väldigt mycket på just då.

Jag skrev den och la upp den direkt här på bloggen. Det hade en del olika anledningar, men den största var nog att allting som hänt de senaste fyra åren, sedan jag gav ut min första bok, liksom hann ifatt mig förra sommaren. Stressen och pressen blev lite för stor. Mitt privatliv var fantastiskt, min familj och mina få nära vänner lyfte upp mig och höll mig på jorden samtidigt, som de alltid gör. Men jag gick igenom en del stökiga grejer i den här konstiga ”karriären” som jag är så tacksam över men inte alltid riktigt vet hur fan jag ska hantera och bete mig i. Jag hade en del konflikter som bucklade till mig rätt ordentligt, som sabbade mitt självförtroende och tvingade mig att tänka väldigt mycket på vad jag egentligen ville skriva, och hur, och varför. Jag har utmärkta psykologiska och biologiska förutsättningar för att vara en totalt självabsorberad skitstövel, jag vet det, det är en sida av mig som jag måste bli påmind om ganska ofta att försöka kämpa emot. Jag har haft otroligt svårt att hantera den centrifug som bokbranschen kan bli om man inte riktigt är beredd. Jag har haft långa perioder, och har fortfarande, där jag börjar fokusera på helt fel saker. Där jag låter mina paranoida föreställningar om förväntningar och krav göra mig livrädd. Jag har startat bråk i många tomma rum och slagits med gott om väderkvarnar. Jag är den sortens person, tyvärr. Alltid på 11, på ett eller annat sätt.

Så den där novellen blev min present till mig själv. Mitt hobbyprojekt och min kärleksförklaring till det här tangenttryckandet som på något underligt sätt någonstans har blivit mitt jobb. När jag kände mig bränd och slut blev den mitt rehabiliteringsprojekt. Jag lämnade mina barn i skolan, gick runt och tänkte i sex timmar, hämtade barnen, satt och pratade med min fru halva natten i köket när de somnat. Det är så min ångest fungerar. Hon hjälpte mig att lyfta stenar, tills jag kunde gräva mig ut. Och när jag väl satte mig ner och skrev igen så blev det den här novellen. Jag skrev den verkligen bara för att jag…ville. Jag försökte bli bättre på att skriva och jag försökte hitta ett nytt sätt att uttrycka mig på och jag försökte hitta ork att prata om något som var fruktansvärt jobbigt för mig att prata om just då. Jag skrev den för att jag bara hade lust. Det fanns inget förlag, ingen utgivningsplan, ingen marknadsföringsstrategi, inga kontrakt. Jag skickade den till några människor som jag litade på, och samtalen jag hade med dem efteråt hjälpte mig att förstå en hel del om mig själv. En av de där personerna blev, ett halvår senare, min förläggare för min nya roman ”Björnstad”, som kom ut härom veckan. Men jag hade nog aldrig ens skrivit den boken, inte vågat låta den bli så allvarlig och personlig som den blev, om jag inte hade skrivit den här novellen först. Ibland får man ta en del smällar när man öppnar upp sig, men ibland lär man sig så mycket av det att det är värt det ändå.

Jag la upp novellen på bloggen med den totala övertygelsen att väldigt få skulle läsa den. Att den var för konstig och allvarlig och tung. Men jag skrev i alla fall längst ner att om någon tyckte om den och ville betala något för den så fick man gärna skänka ett bidrag till Hjärnfonden.

Nu har det gått ett år, jag har skrivit och gett ut en ny bok, och förra helgen signerade jag den i en affär i Stockholm. En kvinna kom fram då och sa plötsligt som i förbigående att hon mindes novellen, och att hon tyckte om den. Det visade sig att hon arbetar på just Hjärnfonden, och hon berättade att hon kom ihåg att dagarna efter att jag la upp den på bloggen tog de tog emot ”en hög” bidrag som var märkta med mitt namn.

Jag vet inte vad jag svarade. Det knockade mig lite just då. Blev på riktigt, kanske.

Så jag ville bara säga nu till er som var inblandade i de där bidragen att det betydde mycket för mig. Att det fick mig att bli påmind om att jag inte alltid måste leta efter väderkvarnar och tomma rum när jag blir rädd och känner att allt är för stort och för mycket. Att jag inte måste vara en skitstövel hela tiden, att det är en impuls man måste kämpa emot. Det påminde mig också om hur tacksam jag är för att jag får göra det jag gör hela dagarna istället för att ha ett riktigt jobb. Och att jag verkligen, verkligen, verkligen bara håller på med det jag håller på med för att jag då och då hoppas att jag lyckas berätta historier som någon känner något för. Allt annat är en bonus.

I våras råkade någon på ett amerikanskt bokförlag på ett eller annat sätt hitta ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” och frågade om de fick ge ut den i USA. 1 november i år ges den ut där med titeln ”And every morning the way home gets longer and longer”. Det är en väldigt märklig upplevelse. Jag försöker fortfarande vänja mig vid det.

På svenska ligger hela texten däremot fortfarande kvar om man klickar här. Priset för den är fortfarande valfritt. Hjärnfonden har bankgiro 901-1255.

Det var allt.

and-every-morning-the-way-home-gets-longer-and-longer-9781501160486_hr

skarmavbild-2016-09-27-kl-11-14-25

116 kommentarer

 1. Jag läste den nu, av en slump precis, och grät och grät och grät och grät men i princip endast av lättnadskänslor. Tusen tack för att du skrev den, har skrivit ut den på pdf nu och tänker spara den för evigt för jag blev mindre rädd för döden när jag hade läst den.

 2. Fortfarande något av det finaste och sorgligaste, men ändå hoppfulla jag läst. Någonsin! Tacksam att du skrev den och att jag läste den.

 3. ❤️❤️❤️ Tack för att du är du. Du ger ett nedtyngt hjärta en stunds frist av lättnad, glädje och känsla.

 4. Den novellen är en av de bästa jag någonsin läst. Jag minns fortfarande första gången jag läste den, jag grät och grät. Det är en så vacker och målande skildring av en så hemsk sjukdom. Jag förlorade min farmor i alzheimers, så jag antar att det är därför den tog lite extra hårt. Jag har den sparad bland bokmärkena på mobilen, och går fortfarande in och läser om den då och då, fortfarande med tårar i ögonen när jag läser. Jag tycker verkligen du borde ge ut den i bokform här i sverige med. Skulle köpa den utan att tveka.

 5. Kom bara halvvägs sist du publicerade den, sen grät jag för mycket för att kunna läsa klart… men är övertygad om att resten är lika fantastisk och att jag troligtvis kommer gråta några timmar till när jag väl orkar utsätta mig för sorg som är fiktiv utöver den som är på riktigt…

 6. Läste novellen när du publicerade den, blev väldigt tagen, mycket fin. Har nya boken hemma samt kompenserat tidigare slarvat med bidrag till Hjärnfonden idag. Fortsätt med det du är bäst på, skriv!

 7. Min far hade fått sin Alzheimersiagnos bara några månader innan du la upp novellen och jag kämpade fortfarande med att acceptera det. Din text hjälpte mig både till acceptans och till en förståelse för min fars situation, att hjälplöst upptäcka att världen blir enmer och mer märklig och obekant plats. Så, tack Fredrik för att du skrev den!!

 8. Det tog tid att ta sig igenom texten men det berodde mest på att tårarna var i vägen. Otroligt hur du kan sätta ihop ord som får fram känslor och tankar hos mig på bara ett par rader. En känsla av rädsla, sorg, glädje och hopp på en och samma gång. Tankar som öppnar upp dörrar som varit stängda och låsta, som nu står på glänt.Tack Backman. Tack.

  ”Den som skyndar att leva har bråttom att sakna”

 9. Den där texten är kanske något av det mest fantastiska jag någonsin har läst. Tack för att du kan förvandla orden till känslor!

  Jag ska till ”det stora äpplet” i november. Vet du möjligen var man kommer kunna köpa den lilla boken?

 10. Nu har jag läst halva. Jag orkar inte mer just nu, gråter för mycket. Den är så fin och så sann. Jag väljer dock att skänka pengar till cancerfonden istället för hjärnfonden, då jag förlorade min mamma i cancer för tre månader sedan.

 11. Jag behöver bara se titeln så rinner tårarna. Novellen är helt underbar.
  Jag ska läsa Bjönstad när jag har tid förr mig själv. Gissar att den också får tårarna att rinna.
  Hoppas du kan skriva fler böcker och lägga upp fler underbara inlägg på din blogg. Även om det är tunga och svåra stunder.

 12. Läste novellen (grät och snörvlade mig igenom den) för ett år sen och tyckte den var fantastiskt fin och hemsk på samma gång. Minns inte ifall jag gav en gåva till Hjärnfonden då, så gjorde det idag ”för säkerhets skull”. Man kan swisha till 123 901 12 55 om man som jag tycker bankgiro är besvärligt…

 13. Tack för den texten! Läste den, med sorg och glädje, när du hade ut den första gången, ett år efter att min far gått bort. Hans sista år försvann i Alzheimers grå, dimmiga värld. Den igenkänningen!

 14. Eftersom tårarna trillade, igen, bara av att läsa baksidetexten på den amerikanska utgåvan så lär det bli en ny slant till Hjärnfonden…

 15. ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre”, är en fantastisk novell. Jag blev väldigt berörd av den. Jag betalade ingenting då. Inte för att jag inte tyckte att den var värd det utan enbart för att jag inte tyckte mig ha pengar till det just då. Jag lovade mig själv att jag skulle göra en insättning senare. Tyvärr föll det i glömska efter ett tag, så tack för påminnelsen. Nu har även jag lämnat ett bidrag till hjärnfonden. Härligt att de fick så många bidrag i samband med din publicering och vad roligt att den ges ut i USA. Grattis! Nu ser jag fram emot att läsa Björnstad men i väntan på att boken blir inköpt ska jag läsa ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” en gång till.

 16. <3 <3 <3 Jag lämnade ett bidrag då och jag lämnar igen idag… Dina texter berör som alltid och fyller mig med både glädje och sorg! Precis som livet självt…

 17. Hej Fredrik och alla läsare.
  Vi på Hjärnfonden ser era gåvor märkta ”Fredrik Backman” och vi är mycket tacksamma.
  Hjärnforskningen är viktig och era gåvor gör skillnad!

  Tre personer insjuknar i Alzheimers sjukdom varje timme under dygnet. Alzheimers sjukdom går idag inte att bota. Det går dock att lindra symtomen med mediciner som förstärker signalsystem som skadats i hjärnan. Medicineringen kan förbättra koncentrationsförmågan, minnet och språket under en begränsad tid. Forskningen gör dock stora framsteg och det finns hopp om ett vaccin inom en snar framtid.
  Forskningen behöver dock mer pengar.

  Tack Fredrik för att du väcker våra känslor och på så sätt ökar kännedom om denna sjukdom.
  Tack till dig som läser och som tar dig tid att berätta om dina känslor och dina erfarenheter och för att du skänker en gåva till hjärnforskningen. Din gåva gör skillnad!

  M.v.h.
  Tommy och Marie på Hjärnfonden.
  ps. Marie är ”kvinnan från Hjärnfonden” som nämns ovan av Fredrik. ds.

 18. Tack snälla för sin fina text om varför du skrev novellen, och tack för novellen. Den känns!

 19. Tack. Läste den tidigare idag och grät sedan okontrollerat i tre timmar för att den är så fin och för att den är så träffsäker. Tack för att du påminde mig om min farfar och vår relation. Tack för att du fick mig att äntligen ta tag i det och skänka pengar till demensforskningen.

 20. Jag har missat den här. Tills nu.
  Så nu är det min tur att sitta rödgråtna och snorig. Tack..

 21. Jag vill också läsa! Men när jag klickar där texten ska finnas så får jag bara upp ”kunde inte hittas” ?

 22. En underbar novell som jag gärna vill dela med min väninna vars pappa fått diagnosen alzheimer. Finns boken översatt till norska?

 23. Thanks so much for providing individuals with a very pleasant possiblity to read articles and blog posts from here. It really is so great plus stuffed with amusement for me personally and my office mates to visit your website at a minimum 3 times per week to read through the fresh issues you have got. And indeed, I’m just certainly motivated concerning the extraordinary suggestions served by you. Selected 4 tips on this page are rather the finest we’ve ever had.

 24. I wish to show some thanks to this writer for bailing me out of this particular issue. After looking through the world-wide-web and finding tricks which were not pleasant, I figured my life was done. Existing without the presence of answers to the issues you have fixed as a result of your entire short post is a crucial case, and the ones that would have in a wrong way affected my entire career if I had not encountered your blog. Your actual capability and kindness in controlling all things was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a stuff like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks a lot so much for your high quality and results-oriented guide. I will not be reluctant to endorse your site to any person who should have tips on this problem.

 25. I wanted to develop a small word in order to appreciate you for some of the splendid secrets you are showing on this website. My long internet look up has at the end of the day been recognized with good tips to exchange with my contacts. I ’d express that many of us website visitors actually are undoubtedly endowed to live in a perfect place with very many outstanding individuals with very helpful methods. I feel quite grateful to have come across your website page and look forward to plenty of more cool times reading here. Thanks again for everything.

 26. Thanks so much for providing individuals with a very wonderful chance to check tips from this blog. It is usually very kind plus packed with a good time for me personally and my office peers to search your website particularly thrice in one week to see the newest issues you will have. And indeed, I’m just always pleased with all the dazzling strategies served by you. Selected 3 points in this posting are surely the very best we’ve had.

 27. I would like to show appreciation to this writer for bailing me out of this crisis. Because of surfing through the world wide web and coming across tips which are not powerful, I was thinking my life was gone. Being alive minus the solutions to the problems you have fixed all through your entire article content is a serious case, as well as the kind which may have in a negative way affected my career if I hadn’t encountered your web site. Your ability and kindness in handling everything was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I’m able to at this point look ahead to my future. Thanks a lot very much for your expert and effective guide. I won’t hesitate to propose the sites to any person who should have assistance about this issue.

 28. My wife and i were quite fortunate that Louis managed to round up his web research through the entire precious recommendations he gained out of the blog. It’s not at all simplistic to just choose to be giving away concepts which usually other folks have been making money from. We understand we have the writer to thank because of that. All the explanations you made, the easy website navigation, the friendships you help instill – it’s got everything fantastic, and it is helping our son in addition to our family imagine that that idea is pleasurable, which is quite mandatory. Many thanks for the whole thing!

 29. I needed to send you a very little word to thank you so much the moment again for your breathtaking tips you have provided on this website. It is remarkably generous of you in giving easily what exactly a number of people could have distributed as an electronic book to end up making some profit for themselves, and in particular since you could possibly have done it if you ever wanted. Those strategies likewise acted to be the fantastic way to fully grasp that other individuals have similar keenness similar to mine to figure out a great deal more with respect to this matter. I believe there are many more fun situations up front for folks who examine your site.

 30. I as well as my buddies were actually viewing the best helpful hints on your web site and so immediately developed a horrible feeling I had not thanked the web site owner for those strategies. All the women are actually certainly very interested to read through them and have in actuality been enjoying those things. Many thanks for getting really kind and also for deciding on this sort of wonderful resources millions of individuals are really eager to learn about. My sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 31. I intended to put you one very little remark to finally thank you the moment again just for the incredible thoughts you have provided above. This is quite pretty generous with people like you to offer openly what a number of us might have supplied for an e book in making some profit for themselves, and in particular considering the fact that you could possibly have tried it if you desired. Those good tips in addition acted as a fantastic way to be aware that other people have the same zeal similar to my own to find out a little more with respect to this issue. I’m certain there are numerous more pleasurable periods ahead for people who browse through your blog.

 32. My wife and i felt now cheerful that Emmanuel managed to round up his reports from your ideas he was given in your web site. It is now and again perplexing just to find yourself handing out hints which often the others may have been selling. And we all discover we now have the blog owner to be grateful to because of that. The entire explanations you have made, the simple website menu, the relationships you will help to foster – it’s got many extraordinary, and it’s really leading our son and our family do think the issue is brilliant, which is certainly pretty serious. Thank you for everything!

 33. Nice post. I be taught one thing more difficult on different blogs everyday. It can all the time be stimulating to read content from different writers and follow just a little something from their store. I抎 want to use some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l offer you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 34. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks However I’m experiencing challenge with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 35. I am often to blogging and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for brand spanking new information.

 36. Сотрудники казино проверяют возраст пользователя, отсутствие
  у него дублирующих аккаунтов
  и мошеннических намерений.
  Графическая составляющая максимальнопоходит на казино слоты на деньги, чтобы погрузить вас в атмосферу настоящего казино 777 с выводом.
  Многие наши слоты позволяют окунуться в мир увлекательных испытаний и открытий.

  Однако новички часто не решаются погрузиться в манящий их мир ставок и крутящихся барабанов,
  поскольку опасаются проиграться в пух и прах.
  Адам и Ева – это внедрённые в наш мир существа (возможно, вначале всего одна пара!).
  Под информационным табло, за перископом размещена панель со шкалами, имитирующая щит управления подводной лодки.
  В верхней части аттракциона
  спереди размещено информационное табло,
  на котором отображается информация о начале игры, о количестве пусков и попаданий,
  об окончании игры. Поскольку в Японии действует общий запрет на азартные игры, денежных
  призов нет. Согласно действующему законодательству,
  азартные игры доступны только совершеннолетним лицам.

  Согласно заявлениям некоторых профессиональных игроков, их ежемесячный выигрыш достигает 100 тыс.
  34 тыс. профессиональных игроков, прибыль некоторых из
  них достигает 3 тыс. Казино хоть исоздано для зарубежных игроков,
  но мне играть в нем понравилось еще с самого начала.

  Последнее, к тому же, сначала имело форму классической трёхроллерной системы, но в наши
  дни становится всё сложнее за
  счёт массового использования компьютеров и выдаёт игровые события прямо.
  Как альтернатива при некоторых игровых залах создаётся некое подобие
  «банка», где выигранные шарики заносятся на
  счёт игрока и могут быть впоследствии выданы, формально – для продолжения игры.
  ↑1 2 3 4 5 6 «Это был коррумпированный бизнес»: история Музея
  советских игровых автоматов (неопр.).
  ↑ Игорь Карасев. В Петербурге откроется
  музей советских игровых автоматов
  (неопр.).

 37. Hi, I do think this is a gteat site. I stumbledupon it ;
  ) I am going to return yet again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the greatest way to change,may you be rich and continue to help others.

 38. I really love your blog.. Great colors & theme. Did you make
  this web site yourself? Please reply back as
  I’m planning to create my own personal blog and would
  like to find out where you got this from or just what the theme is named.
  Thank you!

 39. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to find any person with some unique thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that’s wanted on the web, somebody with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 40. I抦 impressed, I need to say. Really rarely do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is one thing that not sufficient people are speaking intelligently about. I’m very completely satisfied that I stumbled across this in my seek for something relating to this.

 41. There are some attention-grabbing time limits on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well

 42. I was more than happy to find this web-site.I wished to thanks on your time for this excellent learn!! I positively having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 43. There are some attention-grabbing deadlines in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well

 44. Needed to create you one little bit of note to be able to thank you very much yet again for your lovely views you’ve featured at this time. It’s so pretty generous with you to deliver unhampered all that a number of people might have marketed as an e book to end up making some dough for their own end, principally since you might well have done it if you desired. Those suggestions additionally served as a good way to understand that other people online have a similar keenness like my personal own to see very much more when it comes to this matter. I am sure there are numerous more pleasurable sessions up front for people who looked over your blog.

 45. This web page is known as a stroll-by means of for all of the info you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l undoubtedly discover it.

 46. Онлайн-казино: новый мир азартных развлечений С развитиемтехнологий все больше людей обращаются
  к онлайн-казино в поисках возможности испытать удачу и получить заработок.
  В то время как оффлайн казино существуют не одно столетие и являются местом встречи азартных игроков,
  онлайн-казино предоставляют новые возможности для игры и развлечений прямо
  из дома или смартфона.
  В этой статье мы рассмотрим основные преимущества онлайн-казино по сравнению
  с оффлайн-казино.

 47. Добро пожаловать в казино Слотозал!
  Если вы ищете удивительный мир онлайн-гемблинга, полный волнения и выгодных возможностей, то вы
  попали по адресу. Мы предлагаем широкий выбор отличных игр,
  щедрые бонусы и надежные условия игры.
  В этой статье мы расскажем вам
  о преимуществах игры в казино Слотозал,
  доступных играх и привлекательных бонусах для новых игроков.

 48. After examine just a few of the weblog posts in your web site now, and I really like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and might be checking again soon. Pls take a look at my website as well and let me know what you think.

 49. I am typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your site and maintain checking for new information.

 50. It抯 laborious to seek out educated folks on this matter, but you sound like you realize what you抮e speaking about! Thanks

 51. Игровой автомат или ”однорукий бандит” – это вид игры в казино,
  в которой используются барабаны
  с различными символами. Игроки делают ставки и вращают барабаны, надеясь совместить символы на одной линии выплат, чтобы получить выплату.

  С другой стороны, многие слот-игры также включают бонусные раунды и другие специальные функции.
  Интернет-слоты предлагаются во многих онлайн-казино, что позволяет игрокам наслаждаться
  игрой, не выходя из дома.

 52. That is the suitable blog for anybody who wants to seek out out about this topic. You understand a lot its virtually hard to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 53. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you develop into experience, would you mind updating your blog with more details? It’s highly useful for me. Massive thumb up for this blog put up!

 54. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I am experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 55. I’m typically to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 56. It抯 exhausting to find knowledgeable individuals on this matter, but you sound like you recognize what you抮e speaking about! Thanks

 57. I抦 impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I am very blissful that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.

 58. This web site is really a stroll-by for the entire info you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l undoubtedly discover it.

 59. That is the right weblog for anyone who desires to seek out out about this topic. You understand a lot its almost hard to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 60. Can I just say what a aid to find somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know how one can carry an issue to mild and make it important. More folks need to learn this and understand this aspect of the story. I cant believe youre not more standard since you undoubtedly have the gift.

 61. I was more than happy to find this web-site.I wanted to thanks in your time for this glorious learn!! I positively enjoying every little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 62. I am usually to running a blog and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and preserve checking for brand spanking new information.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *