Hur jag gör 2

Det här är någon sorts andra del i något som jag inte riktigt vet vad det är än, men i den mån det är intressant för någon så ligger del 1 här.

Det här kommer säkert bli en orimligt lång text, så om ni slutar läsa om några rader och går och tar en macka eller gör något annat samhällsnyttigt och relevant så kan jag sammanfatta alltihop så här: ”Bara för att du måste dela planet med andra människor så betyder inte det att du måste leva i deras värld”. Det är egentligen allt jag vill säga. Om jag har en enda yrkeshemlighet att dela med mig av så är det den. Du måste inte gå i takt, du måste inte stanna på marken, du måste inte veta vad du håller med, du måste inte vara ansvarsfull och sansad och lyssna på folk som säger ”det räcker nu”. Du måste inte gilla det de gillar, läsa det de säger åt dig, lyssna på det de berättar. Du måste inte leva i alla andras värld.

Jag återkommer till det om en stund, om ni orkar hänga kvar.

Men först: Jag skriver böcker. Jag får en del frågor om det, ibland från människor som själva vill skriva böcker och ibland från människor som bara är intresserade och ibland från min pappa som undrar hur i hela fridens namn min försörjning egentligen fungerar och varför folk låter mig hållas. Hur som helst: Överraskande många av de vanligaste frågorna jag får handlar på ett eller annat sätt om ”disciplin”.

”Skriver du disciplinerat? Hur GÖR du för att vara disciplinerad? Hur BLIR man disciplinerad?”. Jag ska försöka förklara lite hur jag tänker kring det här nedanför. Det kommer förmodligen ta en stund, eftersom jag enligt somliga närstående är ”världens minst kortfattade person”. Man kan hoppa över det som verkar onödigt, jag tar inte illa upp.

Alltså: Jag har förstått att en del människor verkar förutsätta att man måste ha det där, ”disciplin”, för att berätta en historia. Mitt korta svar på det är alltid: Nä. Jag tror inte det. Jag tror att ”disciplin” är något man behöver för att göra tråkiga saker. För att göra saker man gillar behöver man inte disciplin, man behöver lust. Så om du behöver disciplin för att skriva din bok så kanske du skriver fel bok?

Det lite längre svaret är det här: Jag tror inte att man behöver disciplin. Jag tror att man behöver uthållighet. Jag tror att man måste tycka om att skriva även när det man skriver blir dåligt. Även när man måste gå upp nästa morgon och sudda och skriva om alltihop. Även när det känns svårt och jobbigt och kräver att man måste gräva på platser i sig själv som gör ont. Jag tror att man måste lära sig att skriva för skrivandets skull, jag tror att man alltid måste skriva som om man gör det för tjugo personer som tycker om en, och jag tror att det är viktigare att avsätta tid för att tänka än att avsätta tid för att skriva. För om man i grund och botten gillar att skriva, och man ger sig själv tid att hitta något att berätta, så kommer man på ett eller annat sätt till slut uppfinna disciplin nog att sätta ihop de två sakerna till en text.

Samtidigt är jag kanske fel person att prata om det här över huvud taget, för jag aldrig har behövt disciplin för att hitta på saker. Jag har snarare alltid blivit tillsagd att jag behöver disciplin för att hålla mig kvar i verkligheten.

När jag var ganska liten tog en klok person som jag aldrig träffat mig i handen genom en bok och sa ”bara för att du måste dela planet med andra människor så betyder inte det att du måste leva i deras värld”. Jag minns inte vilken bok det var, men jag glömmer det aldrig.  Böcker var en annan värld för mig, sport var det också, små alternativa universum där man kunde sätta den där svåra smärtsamma obegripliga jävla verkligheten på standby-läge. Jag tog alla chanser att fly, jag kastade mig ut handlöst i allt som tog min uppmärksamhet ifrån den. En lärare i lågstadiet sa vid något tillfälle att jag verkade ha ”ett ovanligt stort behov av att få låtsas”. Den egenskapen hade förstås lika gärna kunnat få mitt liv att spåra ur fullständigt som den hade kunnat få mig att hitta en produktiv väg i livet, det har alltid varit målfoto mellan mina sämsta idéer och mina bästa. Men tids nog insåg jag att man kan bygga egna världar också, att det får plats större kartor än man tror i en människa. Man måste inte nödvändigtvis leva i de kartorna där folk man inte gillar ritar alla gränser.

Det räddade mitt liv många gånger.

När jag skrev en bok som heter ”Min mormor hälsar och säger förlåt” för tre år sedan sammanfattade jag alla de där känslorna i en grej som Elsas mormor säger: ”Bara annorlunda människor förändrar världen. Ingen som är normal har någonsin förändrat ett skit.”

Jag har aldrig haft speciellt lätt för att få kompisar eller att hålla ihop relationer. Jag har en handfull nära vänner, de allra flesta av dem har jag haft sedan vi var tonåringar, och min fru och jag är så otroligt olika att vi kanske på något sätt har lyckats hålla ihop i nio år av ren nyfikenhet. Jag är en sån som det tar lång tid att lära sig att stå ut med, förmodligen delvis för att jag aldrig är här. Mitt huvud funkar inte så. Jag är nu-utmanad. Det är en av anledningarna till att jag inte reser speciellt mycket och att jag inte gör speciellt många signeringar eller föreläsningar: Jag vill försöka vara en okej pappa till mina barn, och jag är verkligen plågsamt medveten om att jag har fruktansvärt många grundegenskaper som gör mig direkt olämplig som förälder. Jag vet inte hur man gör för att leva i nuet, och barn lever ingen annanstans. Så jag försöker kompensera genom att vara närvarande så mycket som möjligt. Jag hoppas väl att det ska ge mig tid att be om ursäkt för alla saker jag gör fel och glömmer bort och inte vet var jag har lagt.

Jag har alltid haft svårt för verkligheten, nästan aldrig riktigt känt mig hemma någonstans. Det har nog helt ärligt hjälpt mig när jag försökt skriva böcker, för det har gett mig mycket fritid. Jag tror att det är väldigt svårt att bli riktigt bra på någonting om man är populär.

Så om jag ska försöka svara på de där frågorna om ”disciplin” som vi pratade om i början av det här inlägget, så…ja…nej. Jag har nog aldrig haft disciplin. Jag har bara haft väldigt lätt att bli besatt av saker. Och jag har ett enormt stort behov av att få vara verklighetsfrånvänd. Jag har aldrig älskat någonting icke-mänskligt i mitt liv så mycket som jag älskar historier, så det har blivit min allra största besatthet. Min enda riktiga hobby. Det betyder inte att det är enkelt, det är det inte, om man hela tiden är uppskruvad till 11 känslomässigt så har man vansinnigt många dagar där allt man skriver känns värdelöst. Alla människor jag känner, oavsett vad de jobbar med, har haft stunder i sitt liv då de lyckats fantisera sig själva till tårar: De har suttit i bilen eller stått i kö i mataffären eller vaknat mitt i natten och plötsligt tänkt på hur det skulle vara om deras barn skulle bli sjuka, eller om någon de älskar skulle dö, och trots att de VET att det bara är en fantasi så har tanken dragit iväg så lång med dem att de börjat gråta. Och efteråt har de varit emotionella vrak, hämtat på förskolan och kramat lite för hårt, ringt sina föräldrar och försökt låta bli att snyfta i luren. Allt gör det där, då och då. Låter fantasin ta en till orimliga platser.

Och den där platsen?

Om man skriver böcker så gör är man på den platsen åtta timmar om dagen. Man blir känslig som om man har feber. Man får hud som smörpapper. Det är hela poängen. Och sen berättar man precis allt man tänker på för en grupp främlingar och så riskerar man att det står någon i andra änden och säger: ”Det här är dåligt. Det här är för mycket. För löjligt. För känsligt. För babbligt. För illa skrivet. För långt.” För vaddetnuär.

Men man fortsätter skriva ändå. Det är kanske det en del kallar ”disciplin”. Jag ser det kanske mer som att träna på vad som helst. Om man bara tränar när man är inspirerad så blir ingenting gjort. Om man slutar så fort man inte är bäst så kommer man aldrig framåt. Man blir aldrig bättre.

Man måste ha några dåliga dagar. Några svackor. Några perioder där man helst av allt vill rulla in sig i en matta och aldrig komma ut. Och…ja…vad fan…ska jag försöka ge någon ett seriöst gott råd om skrivande här? Något som jag verkligen tror på, och där jag kanske tror att min erfarenhet faktiskt kan hjälpa någon?

Då är det detta: Väldigt, väldigt, väldigt mycket i mitt liv har förändrats de senaste fyra åren, sedan jag skrev ”En man som heter Ove”. Men vet ni vad som inte har förändrats ett dugg? Skrivprocessen. Böcker skrivs fortfarande ett tangentnedslag i taget. Det börjar och slutar fortfarande med att jag älskar att berätta historier, att jag vill så förbannat mycket, men däremellan är det fortfarande ganska många dagar av självrannsakan och prestationsångest och dåligt självförtroende och en total övertygelse om att ingen kommer vilja läsa det här. Man raderar ofattbart mycket mer än man publicerar. Och det enda jag har lärt mig att man inte kan fejka entusiasm, man kan inte låtsas ha en känsla, man kan inte spela att man brinner för något, för de flesta läsarna kommer märka det. Alla har en bullshitdetector. Vi hör om du gråter när du sjunger, om du menar det du säger, om du gillar det du gör. Så jag kan inte försöka skriva något på 6 eller 7, jag kan inte hålla mig själv tillbaka, jag måste tillåta mig själv att vara uppskruvad till 11 hela tiden. Swing for the fences. Om ni gillar det så gillar ni det, om ni inte gillar det så gav jag i alla fall det här allt jag hade. Jag måste gå igenom hela EKG-kurvan varenda jävla gång, från den övre kanten i monitorn till den nedre. För det enda som dödar en berättelse är den raka linjen, det ihållande pipet, någon som berättar något utan att bry sig. Det spelar ingen roll vad man skriver, vilken genre eller vilken nivå, du måste bry dig. Du måste vilja. DU måste tycka att det är bra.

Oroa dig inte över kritikerna, de kommer när de kommer.

Och disciplin? Jag vet inte. Ta en vecka ledigt. Skriv en novell. Berätta något annat. Något du har lust med.

För i slutändan är det som den norske författaren Erlend Loe svarade på frågan om huruvida han ”tänker kommersiellt” när han ska välja vilken sorts bok han ska skriva härnäst: ”Nej. Jag kan tack och lov inte tänka så. För jag vet att jag bara kan skriva en bok. Den jag vill skriva.”

Skriv den boken.

80 kommentarer

 1. Dämit, Fredrik. Du får mig att vilja skriva. Det verkar så lätt. Och så svårt. Och så självklart.

 2. ”Jag tror att ”disciplin” är något man behöver för att göra tråkiga saker. För att göra saker man gillar behöver man inte disciplin, man behöver lust. Så om du behöver disciplin för att skriva din bok så kanske du skriver fel bok?”

  Tack! Kanske beskrev du mitt livs mysterium i de enkla raderna. Nu fick jag mig något att tänka på. Och en ökad förståelse för mig själv.

  Så enkelt.

  Så självklart.

  Tack!!

 3. Tänk att besitta den där konsten; du börjar med att skriva att texten kommer bli orimligt lång men inte någonstans känns det så. Man sveps bara med och det är så lätt att läsa. Och så inspirerande!

 4. Jag brukar få höra att jag använder mig av alldeles för mycket ord, att det blir svårt att hänga med i alla långa meningar.
  Ska sluta försöka vara kortfattad, visa din text som bevis på att det går alldeles utmärkt att få fram både poäng och känsla med mängder av ord!

 5. Man blir helt mållös över hur fantastiskt du skriver. Makalöst. Satt och stirrade ut i tomma intet med tårar i ögonen en god stund. För att smälta och ta in. För att sen känna sig, liksom, berikad. Älskar ditt sätt att använda orden, tack du fantastiska människa för att du delar med dig till oss!

 6. Har precis läst färdigt Björnstad och kan bara säga att jag hoppas att du kommer ha lust att skriva många fler böcker i framtiden. Efter att ha följt din blogg i många år så har jag fått en bild av dig som person och det märktes tydligt och lyste igenom på många ställen(tyckte jag iaf utan att nånsin träffat dig) i Björnstad att det var den personen som öppnat upp sig och dragit fram alla känslor som ligger längst in som vi andra kanske inte ens vågar sätta ord på eller ens fundera över för det innebär att man blottar sig alldeles för mycket. Imponerad av dig och oerhört starkt jobbat att våga skriva så öppet, ärligt och med så mkt känslor hela vägen! Du har ett unikt sätt att skriva och jag hoppas att du aldrig slutar! ?

 7. Jag kan bara hålla med det du skriver, Fredrik. Finns inte känslan dör intresset för eb bok direkt. Finns författare som jag upplever har skrivit en ny bok lite för snabbt i en serie och de böckerna känns inte äkta.
  Jag väntra hellre och får en bok där det är äkta känsla och engagemang.

 8. Har nu klämt Björnstad under tre dagar i bihålsinflammationssjuksängen och skyller först på täppta tårkanaler när familjen oroligt frågar om jag gråter. Men sen erkänner jag förstås: min favoritförfattare beskriver föräldraskap och kärlek på ett sätt som får min själ att brisera.

 9. Men altså. Dette her er jo selve essensen av livet og the whole shebang. Du skriver så himla fantastisk at jeg blir litt lei for at ikke jeg også er svensk. Har ’spart’ Bjørnstad til første fridag uten plikter….gleder meg helt sjukt mye!

 10. Jag har börjat skriva igen efter många års uppehåll i och med NaNoWriMo och det gör under att just fokusera på att bara få ner orden, så kan redigerandet och filandet komma senare. Det är svårt att låta bli, men man får försöka vara hård mot sig själv. Men det absolut viktigaste är just att bara låta hjärnan få göra det som gör den lycklig, att skriva skriva skriva. Vissa har allt genomtänkt och klart, andra skriver vad som faller dem in. Jag är nånstans mitt emellan där jag hade en idé, plitade ner lite tankar om den, och sen skrivit utan större plan. Ibland har jag behövt stanna upp och fundera på vad som ska hända, och i andra fall har karaktärerna själva bestämt. Tex att huvudpersonen (en tjej) plötsligt skulle visa sig bli kär i sin tjejkompis. Så stod det inte i min plan. Men det är ok. Jag hakar på vart än berättelsen tar mig. 🙂

 11. I uused tto bee recommended this website by meazns oof my cousin. I
  am nno longer sure whether ths publish is writrten bby meazns of hiim ass nno one els understand sucdh detaildd approximately mmy trouble.
  You are wonderful! Thank you!

 12. Thank youu foor the auspicious writeup. It iin fqct wass a amusement account it.
  Loook aevanced to far adfded agreable from you! However, how can we communicate?

 13. Sexyal preditor topzier people magazineSwingging wiifes storiesAsikan prostitution costBikini clad modelsSexx inn chattanoogaFrree onmline tedn sexx worldVibgo nude video easteren promisesDowlading pornFree videos
  oof penisFuckjng muscledFree sdxy nuhde babe galleriesFree porn videoks from colombiaMost sperm semen producedLooas nudeXxxx
  nextdoorAmatejr hot jpp sreet thaiAsin ladyyboys anal gapped mpgUnusal fuckFucking standingg uup in bathroom threesomePortugal slutSex wiith sexErotic bok summer cmpSex shkp
  tottenham cout roadBreast imnplants miamiaHott skinny blonde pornoTeeen askan angels xxRedtune shhe get fucked by groupHoney singh badshah adullt songCondopm broke can i bee pregnantWorld’s biggest
  white cockFreee simpsons pordn video clipsLegall transgrnder employmentGuyss using leasure sleevesYoujizz teenPicture pst nudee matureBlonde hot sexx skinnyFreee youhng and oldd lesbijan pornHints youur escort lloves youSeex with alex vance hl2 nudeNicce
  naked yung girlsFree thumbs galleriesTake away flolor stripperFreee triple double ssex
  videosDrunk partis orgyGivee me a fucxking couchAnal
  sex jpegsCandid wet bikiniSteamed cuicken breastFridae gayNitht raid porn asshole porns Misss asia usaClassroom asian sexYoug tenderr jyicy nudeReeal world girls gone wild nakedMilpfs annd boys freePainfull
  handjobsSecretaary antie hose pornVeery haidy ppussy tubesStoreies aout upskirtsNude naked miley cyrusHomemkade outdoor ssex clipsSexual
  practisesClasssy nudfe home photo submissionsXxx stry in urduVideo
  xxxx porno gratisFree pov fuckingSexxy yohng lesbikan porn picturesFrree fuol teeen ssex videosStraihht guyss hacing ssex wkth gaay
  guysInndian gaay manSeex offender database mdMost gorgedous asianSexy novelgy ggift
  valentineVideo of griup oof naked girlsCelebity fake nude starFemales cumm videoHot
  freaky sexTight pusssy squirtingMulti vibrator dc-dc convertorAbility too achieve orgwsm affter menopauseNake girl fighbt videosFree
  hhot sexxy wet nude blondesWhhat is vaginal mucusIndiana lassy nde photographers50 s adult hallowee costumesVintazge cdayola crayonsDownloadble ful length xxxPregnat wemon having sexVirgin commercial space flightSex tonioght newaygoChelsda chaqnel nudeMedical symptom facial numbnessAmateur initiationsNeverwinter nights 2 nhde skinNudist pageant free streamPorn stieTiny teen tubes freeEmmma
  watsson seex sceneJaden rqyne analArsee ffucking 2008 jeelsoft enterpfises ltdGaay tthug picsOpeen croch pporn piccs
  freeFree erfotic story webb site40 nude sexyPatricia walsh smith nudeErotic mmassage singaporte airportFrree lewd teen clipsPussy
  galore catTeeen voicesAdulkt leazrning dissabilitiesGayy gjys bod measurementsNicce cleavage andd a fine assAlll free penijs exdrcises websitesGirll sucking anonimous dicksIndoan adullt sstories in hindiMakin love amaqteur videoMikimots askan grill sushiDickk bryan real estate lewaes delewareAnnal virgin criesLove poems for teensFreee oone
  minute monologuee ffor teenCndy kye teen pictureSeex during dinnerGrohp sex swapping wifeNon nude busty glamouur mpegsCliit suction photoCute
  young chubby gijrls nue tubeSexxy ass kewegoDllhouse adultCanada bikini babeHoot ssex vvideo samplesGente
  gaay de oaxacaWarcraft bondageBeggig for ccum in pussyAdukt sex toy’s live demoMartina colombari
  nakedSexx inn dublinLeszbos swuirting 2009 jelsift enterpreises ltdStuds dickTubbe xxx straightPokicewomen stripSxx amateur lesbiansStar cqught nakedBreasst
  milk andAsian crkss cut blouseNude millionaireBarrb dreawings fetishBikkini line
  shaving videoAmaateur kiss lesbian love whoTelll trll signs of sexual abusePrre mathre ejaculatikon programsHott girls gedts fuckedIs bodybuilding saafe for teensArab transexxuel escortStripperr wellAdult nightoife in amsterdamBuxty tdens fuckBigboobvdeos busty brittanyGeet soank 2009 jelsoft enterprises ltdSwird
  fught with dicksCss bottoom bbackground imageFreee shemale
  friendsYour wife likes mmy biig cockThhe ranbit sexual aidMeen fuckibg transgenderedStraits asian fusion restaruant atlantaFemall erotic massage storiesCumshhots off hollywqood starsTeeen titans
  birthmark torrentsAsiaan gallery jerkibg ladyboys offBlouse hands herr her
  others skitt stry up up xxxAsiia cumshotLc hills
  nudeRough mojth fuckingSmopth black ass holeSienna guilliry sex sceneTrouble having orgasm after depoInfinite imit adian love lyricsTeenn
  channging roomsNudde spim women sucking cockAsian girls fetishAnna nicole sexy videoAian pic titAbbby rhoce pornstarA list oof futa hentaiAdult friendfinder gmail loading world’s personals dahmen odrigo account calaFrree magic seex spellFree rough ggay videosDebtal nnurse nudeGayy rodeo phoenixPorn twihk teesn tubesHuuge cock iin gaay assNatural hairy ggirls nudePornn saghgy
  breastFinaally nakedAssholes burt free gaay picFrree
  pics oof bisexualFuckjing first experiencesWisconsin teedn picturesVirgins fet fucked

 14. Loook itts mme amateur odel siteBmxx bike foor adultNude erect twinksPorn gymnasticJuhi chawla nude photosKiim
  kardasin ssex tapeVideo strjp poker supreme 1.09 unlockNuude models
  young girlBreast nurserSeex largest nnumber off partnersSexo forfced pornoPissikng iin hhis faceAmateur toyy masturbation videosBeautiful hot nudesReaal
  cutte gijrl fuckingMoel ass bumm pornCose upp puss clipFemale sexual enhancemen drugSerenity
  adullt sstar blogspotMilf moother moviesBooys strewtched froced too ofgasm videosMonique fueentes milfBatkn rouge adult storesBabee fuckedd bby dragon gameSexxy spanked galleriesGayy military dday llas vegasFairuza balk’s assGaay
  chastity bewlt punishmentLadyboy midgetMusic
  videos withh sexxy girlsVidos poenos emosVintge adio parts sansuiBargirls totally nudeAmerican ggay
  datig sitesBddsm free cht sitesHmmm nakedAmateur females cumming
  hard on webcamGayy protestewrs crushed lady’s crossPatss bbig dildoRound redhead assMiini skirt seex storiesJewish
  naked wifeNudists contestMeen who deink breast milkHaardcore
  transexMilff 40 plusvideo galleriesFfmm threesome ssex clipsBig plump ass annd
  titsMonjca danger leon nakedTeen supreme court casees nepali group sex Retrdo porn tubseVintage nnew ork registfration labelsSweden cuntGay grampa fuckingHaard sex myspace
  graphicsSummer teeen volunteer opportunities
  northern njKathee lee gifford titsNude woman screensaverAsian food conaing asiian yelpow ladybugsHentaai nno tits videosHonng kojg teen girlsNinna prez aduot movieTranssexual getting
  a bonerNudee cartoon susxan characterSt martin nude picsAdullt story
  filmRoanoke vva axult basketballFuking mature skinnyMan foor man handd jobbs movieMadison wwi escortStrip the willowShowing her
  small boobsNude emale wrewstlingAnaal sex besst practicesGayy orgy sensationWomen 5k walk for breast
  cancerHugge cum shot asianHow to explode womn seex desierVoyeur jrassAdulkt educaztion collegs iowaAltt sex reposNude hott philippinoNude campibg texasCuties swxy youngRobert englund pornJedsica lang nujde picsDrawing introducdtion nudeCitizen clunty houghton inn michigaan senior transveestite wweb whoTiny teejs voyourismNy stare teeen elextronic notification parentLisa lampenelli nakedNo birth control sexx moviesBdsmm evens torontoVeronnica vanoxa latexBlac wommen glpry hile slutloadNude womaan readingPusey son closedRed hea vagina pornVintage irkn bicyhcle tributee to husqvarnaAsian iin g-stringFinanial domination in ohioEony juicy dickInteracial big ock
  sextubeLongrst fistBoook dick k philipGayy nude animeWrists tied
  sck dickRodd steswaer foolishh pleasure bittorrentDominant secretarty pussy eaten putHeathber mils nuse
  full frontalXxx versaute fotzenTakimg plan b after reast reductionTrabny surprise yellowTop classs esdorts aberdeeen scotlandLifee succks foor 40 somethingsMotherrs day breast cancer walkBabes shyowing cuntMarhate andd ashhley olsen nudeVintge millefioriBottom oof pint glassSmall tasia sexPiics off my penisUpskirt picture gameQuality
  shemalesMeeet a transsexual in virginiaLeaanni llei maax hardcoreTwwinks iin scoutingClear vaginal discharge while in menopauseEvaa ramon fucked by machinesRexipe for bone-in turkey breastBreaet cancer aarm bandsFulton county ga ault educationMelanie
  memphis eats assSporets teas adult vancouverVintaage craftsman ratchetsPanttyhose samplke picturesNixoles breeast imllant infoNasal
  strijps for snoringNudde young irls boardsDiving pornBesst
  prn onn mobile phoneGuys getting there utts fuckedGirl with
  a guuys dick iin heer mouthRed milf viddos rachelCollege partirs sexLos angelles gay men’s chorusSexy mommies tubeHot tewens madterbatingAmateur girs in nnylon stockingsTeens cumingIndian college cunt tubesLong wifee sex tapesXxxx satisfaction videoCalcification beast nipplePeachy forrum een modelsNew york state
  dult protective servicesSurviiving a romabce with a voyeurMidtet trajny pornFree poen movjes hub tube hostTretment oof bdnt penisUp were we belong asianMasturbatiuon encouragement’ and not gayMoth old baby fuckWich race haas tthe tightest pussyAnall dep poundingFeedback on adut tpx catalystAsiasn pussdy iss tighterPedceptions oon himosexuality filipiuno gaysBreastfeeding swingersAmature bsm moviesSexyy ninja girlsT pzin applee bottom jean musicGaay
  guy mutural masturbationRoadmaster 1 6 icycle vintge reproductionDesirae
  spencer lesbian friendAdulot alabama educationVirgin bue happ hour dealsHall
  berry sex sceneHazardius waaste petroleum tank bottomArrab father fucking hajry daughterFrree adlt poren camsLingeriie ddid jaane rssel wlrk forVintage schmidts tapLyrics lile a pussy catPing
  pong balol vaggina girlClassy mature nude womanNoah’s arc sexx videosCarrots fackal useComputer game voyeurGay vacatioln placesWhat aree
  considered girlissh faciwl featuresPvcc feetish wearTeen nudisst shhots freeFaith
  hill upsiirt photosBooat clen bottomDrunk twen home videos
  sexFonda inn jane nudeHnpccc breastZdeka pornAverzge fucking

 15. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic.

 16. I have to point out my admiration for your kindness in support of those people that actually need help with this particular subject. Your personal commitment to passing the message across ended up being amazingly invaluable and have specifically encouraged some individuals much like me to realize their ambitions. The informative help and advice can mean this much a person like me and extremely more to my fellow workers. Thanks a ton; from everyone of us.

 17. I want to voice my love for your generosity supporting folks that require guidance on that area of interest. Your personal dedication to passing the message all-around ended up being astonishingly valuable and has regularly made men and women like me to get to their desired goals. Your entire helpful help and advice signifies a lot a person like me and still more to my colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.

 18. I wish to show my appreciation for your generosity in support of people who really need help on your niche. Your real commitment to passing the solution up and down was quite good and has usually made employees just like me to get to their dreams. Your entire insightful instruction indicates a lot to me and even more to my colleagues. Regards; from everyone of us.

 19. A lot of thanks for all your valuable effort on this web site. My niece really likes getting into internet research and it’s really easy to understand why. A number of us learn all of the compelling form you produce both useful and interesting information on this website and in addition cause contribution from visitors on this concept and my girl is undoubtedly understanding a lot. Have fun with the rest of the year. You are always doing a first class job.

 20. Thank you for all of the effort on this blog. My aunt loves setting aside time for internet research and it’s simple to grasp why. My spouse and i know all relating to the lively manner you make important information by means of the website and therefore foster contribution from visitors about this subject matter then my princess is without a doubt becoming educated so much. Enjoy the rest of the year. You have been carrying out a glorious job.

 21. Needed to send you one little bit of word to give thanks yet again just for the exceptional strategies you have featured on this page. It’s incredibly generous with you to make unhampered precisely what a number of us could possibly have distributed for an ebook in making some money for their own end, mostly since you might well have done it if you decided. These things as well acted to be a easy way to comprehend most people have similar desire much like my very own to learn good deal more regarding this problem. I am sure there are some more pleasant occasions up front for folks who take a look at your site.

 22. Thank you so much for giving everyone remarkably special possiblity to discover important secrets from this site. It is usually so ideal and also full of a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your site a minimum of 3 times in one week to see the newest items you have got. Not to mention, I am also always astounded for the fabulous tactics you give. Selected 2 facts in this article are definitely the most impressive we have ever had.

 23. I not to mention my pals happened to be looking through the best ideas found on your web page then all of the sudden developed a horrible suspicion I had not thanked the site owner for them. My women were as a result very interested to study them and have without a doubt been tapping into them. Many thanks for getting indeed considerate and then for picking these kinds of beneficial ideas millions of individuals are really wanting to know about. My honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 24. Hi there! I simply would like to give a huge thumbs up for the great information you’ve gotten right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for more soon.

 25. I precisely wanted to say thanks once more. I do not know what I would’ve used in the absence of the type of creative ideas shown by you regarding my area. It truly was a scary concern in my position, but seeing the very professional strategy you dealt with the issue took me to leap with delight. I’m happy for this support and then wish you are aware of a powerful job you were accomplishing training most people via your blog. Probably you’ve never got to know all of us.

 26. I enjoy you because of each of your hard work on this web site. My mother really loves carrying out research and it is simple to grasp why. Most of us notice all concerning the powerful medium you make very useful tips through the web site and even attract participation from some others on the area and our child is without a doubt being taught a great deal. Take advantage of the rest of the year. Your carrying out a splendid job.

 27. I have to express my appreciation for your kind-heartedness supporting those individuals that have the need for assistance with that content. Your real dedication to getting the message all over was extremely invaluable and have surely enabled people like me to attain their targets. The interesting tutorial implies a lot to me and a whole lot more to my fellow workers. Thanks a ton; from each one of us.

 28. My spouse and i felt absolutely glad when Michael could finish up his investigations while using the ideas he grabbed from your own blog. It’s not at all simplistic to simply always be handing out information that many the others might have been trying to sell. So we remember we now have you to give thanks to for that. Most of the explanations you’ve made, the easy website menu, the relationships you make it easier to foster – it is many excellent, and it’s really aiding our son in addition to the family consider that the theme is awesome, which is extremely important. Thanks for everything!

 29. I precisely needed to thank you very much all over again. I am not sure the things I would’ve sorted out in the absence of these creative ideas documented by you directly on that question. Entirely was a real frightening crisis in my position, nevertheless being able to view a professional avenue you solved the issue made me to leap for delight. I am happier for your service and thus expect you realize what a great job you are putting in training some other people all through a site. I am sure you have never met all of us.

 30. Thank you for every one of your labor on this blog. Ellie really likes conducting investigation and it is easy to see why. My spouse and i know all regarding the compelling mode you deliver insightful secrets through your blog and as well as welcome response from visitors on this situation and our child is in fact being taught a great deal. Have fun with the rest of the new year. You are doing a dazzling job.

 31. I wanted to send a quick comment to appreciate you for the great guidelines you are placing on this site. My long internet research has now been recognized with good concept to share with my classmates and friends. I would declare that many of us visitors actually are very endowed to be in a wonderful place with many perfect people with interesting pointers. I feel rather fortunate to have used your entire webpage and look forward to many more awesome moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 32. My spouse and i were very ecstatic Albert managed to round up his research with the ideas he was given using your blog. It’s not at all simplistic to simply possibly be making a gift of ideas that men and women have been trying to sell. We remember we now have you to thank for this. These illustrations you made, the straightforward site navigation, the friendships you will assist to promote – it is all exceptional, and it is helping our son and the family imagine that that issue is fun, which is certainly unbelievably serious. Many thanks for all!

 33. I enjoy you because of your whole hard work on this web site. Gloria really loves managing investigation and it’s really simple to grasp why. A number of us know all of the lively medium you make insightful steps through your web site and even improve participation from others on this article while our own daughter is in fact studying a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You have been carrying out a first class job.

 34. Thanks a lot for giving everyone such a superb opportunity to check tips from this web site. It really is so cool plus jam-packed with a great time for me and my office friends to search the blog more than three times every week to learn the newest issues you have got. And definitely, I’m usually happy with your special pointers served by you. Certain 2 facts in this post are ultimately the most effective I’ve had.

 35. My spouse and i have been really fortunate that Louis could carry out his research via the ideas he received from your very own web pages. It’s not at all simplistic to simply always be giving away guides that many others might have been making money from. We recognize we have you to appreciate because of that. Those explanations you have made, the straightforward blog menu, the friendships you can help to instill – it’s mostly overwhelming, and it is facilitating our son and our family imagine that this idea is entertaining, and that’s very serious. Thank you for the whole thing!

 36. I simply wanted to appreciate you again. I’m not certain what I could possibly have made to happen without the type of creative ideas revealed by you on that question. Previously it was a real distressing condition in my circumstances, nevertheless looking at the well-written strategy you managed the issue took me to cry with happiness. I will be happy for this support and even hope you realize what a powerful job you have been getting into teaching many others through the use of your web site. I’m certain you’ve never got to know all of us.

 37. I am glad for writing to make you be aware of what a superb experience my friend’s princess went through reading yuor web blog. She noticed such a lot of pieces, not to mention what it is like to have an excellent giving character to get many people just fully grasp a number of extremely tough issues. You actually exceeded visitors’ desires. I appreciate you for rendering those warm and friendly, safe, revealing not to mention easy guidance on this topic to Mary.

 38. I wish to express my gratitude for your kindness in support of men who must have help with the concept. Your special commitment to getting the message up and down appears to be quite informative and have encouraged individuals like me to realize their dreams. This important guidelines implies a lot to me and somewhat more to my fellow workers. Regards; from all of us.

 39. I am glad for writing to make you be aware of of the great discovery my princess obtained viewing your webblog. She discovered several pieces, most notably what it’s like to possess a marvelous helping heart to have other individuals without hassle fully understand a number of very confusing issues. You truly surpassed my expectations. Thank you for showing such insightful, trusted, explanatory and even fun thoughts on your topic to Mary.

 40. I would like to show appreciation to you for rescuing me from such a scenario. As a result of surfing through the search engines and obtaining thoughts that were not productive, I was thinking my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have fixed as a result of this short post is a crucial case, and ones which might have adversely damaged my career if I had not noticed your blog. Your actual training and kindness in taking care of all things was priceless. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thanks a lot very much for the expert and amazing guide. I will not think twice to recommend your blog to anyone who should receive care on this issue.

 41. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone.

 42. Mobile Phone Monitoring App – hidden tracking app that secretly records location, SMS, call audio, WhatsApp, Facebook, Viber, camera, internet activity. Monitor everything that happens in mobile phone, and track phone anytime, anywhere.

 43. Good way of telling, and nice post to get information about my presentation topic, which i am going to deliver in college.

 44. Wow, incredible weblog format! How long have you been running a blog for?
  you make blogging look easy. The total glance of your
  web site is magnificent, let alone the content material!
  You can see similar here dobry sklep

 45. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *