Sebastian och trollet

Det här är en kort historia som jag skrev under december 2017. Den handlar om att ha ont. Texten ligger här tills vidare, eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den än. Om någon läser den och tycker om något med den får ni gärna skänka vad ni tycker att det är värt till valfri välgörenhet. BRIS har till exempel Swish 9015041, och Suicide Zero har 9003989.

 

 

 

SEBASTIAN OCH TROLLET
En liten berättelse om hur det känns

Sebastian bor i en bubbla av glas. Det är ett problem, förstås, det är alla på utsidan överens om. Glasbubblor är mycket opraktiska till exempel i klassrum och på födelsedagskalas. Till en början tyckte alla att glaset var problemet, men när han bott därinne tillräckligt länge beslutades det istället att det var Sebastian som var problemet. De på utsidan säger att man inte kan få ögonkontakt med honom, att han tycks ”frånvarande”, som om där han var vore mindre värt än där de är.
”Vill du inte gå ut i friska luften och sparka boll? Vore inte det kul?” undrade de när han var liten och deras röster ännu hördes ända in. Han kunde inte förklara då att han inte tyckte att det verkade kul att ha kul. Att han inte blev glad av att bli glad. Han kan inte minnas när någon av dem senast sa något skojigt och han skrattade. Kanske har han aldrig gjort det, och i så fall har de väl rätt, de som skakat på sina huvuden så länge han kan minnas och sagt ”det är något fel på honom” till Sebastians föräldrar.
Han satt nära glaset då, läste orden på deras läppar. De hade rätt. Det är meningen att en människa ska tycka att det är kul att ha kul, annars är det något som är trasigt som inte ska vara trasigt. Något som inte är trasigt inuti barn som inte är konstiga. I flera år kom och gick det olika vuxna utanför bubblan, några knackade försiktigt på glaset, några bankade argt när han inte svarade. Några frågade honom hur han ”kände sig”. Han ville svara att det känns som att ingenting känns, men ändå gör det ont. Några sa att Sebastian ”lider av depression”, men de sa det som om de mest var de som led. Sebastian själv sa ingenting, och nu hör han ingen alls där utifrån längre. Han vet inte om det beror på att de gav upp eller på att glaset bara blivit tjockare.
När bubblan ännu hade små öppningar högst upp släppte de ner små piller, de sa att pillerna skulle göra glaset tunnare men han tror att de kanske har missförstått. Han är inte säker på att de vet så mycket om glas som de påstår. Pillerna fastnade och blockerade de sista öppningarna. Nu är det bara Sebastian härinne.

Han kan inte sova på nätterna. Ibland kan inte hans föräldrar det heller. Han ser deras tårar rinna sakta nerför glaset på utsidan då, de låter som regn mot bubblans tak. Sebastian vet att hans föräldrar önskar att något hemskt hade hänt honom. För då skulle det finnas en anledning för honom att ha ont. Då skulle han gå att begripa, kanske till och med laga. Men Sebastians mörker är inte bara en lampknapp som någon har glömt att trycka på, inte bara ett piller som han inte vill äta. Hans mörker är en tyngd och en trötthet som drar skelettet i bröstkorgen inåt och neråt tills han inte kan andas. Och nu har bubblan blivit större, eller så har Sebastian blivit mindre. Kanske gör ångesten det med oss, krymper oss. Han somnar ibland på eftermiddagarna, av utmattning, inte av trötthet. Sover med grunda andetag och djupa mardrömmar, bara några minuter åt gången. Tills han en kväll vaknar med päls i ögonen.

Det sitter ett troll i hans bubbla.

Sebastian vet att det är ett troll eftersom han frågar trollet:
”Vad är du?”
Och trollet svarar:
”Ett troll.”
Då vet man. Men Sebastian frågar lik förbaskat:
”Vadå troll?”
Trollet är upptaget, det skriver mycket koncentrerat någonting på små vita lappar med en fin blå penna. Fler och fler och fler vita lappar, som läggs i olika stora högar överallt, tills trollet slutligen tittar upp på Sebastian och svarar:
”Vanliga sortens troll”, säger det, eftersom det är det. Inget speciellt för att vara troll. Men speciellt att det är ett troll, förstås, det är trots allt inte så ofta man ser troll i vare sig bubblor eller någon annanstans.
”Vad skriver du på lapparna?” frågar Sebastian.
”Ditt namn”, svarar trollet.
”Varför det?”
”För att du inte ska glömma bort att du är någon.”
Sebastian vet inte vad han ska svara på det. Så han säger:
”Fin penna.”
”Det är den vackraste penna jag vet, jag har den alltid med mig för jag vill att de ska veta att jag älskar dem”, säger trollet.
”Vilka då?”
”Bokstäverna.”
Sebastians fingertoppar rör vid bubblans glas.
”Hur kom du in hit?” undrar han.
”Jag kom inte in, jag kom ut”, svarar trollet och sträcker sömnigt på sig.
”Från vad?”
”Från dig. Genom en av sprickorna.”
”Har jag spruckit?”
Trollet himlar med ögonen, vevar missnöjt med tassen mot bubblans väggar, sparkar irriterat på en tröskel. Sebastian visste inte ens att det fanns trösklar härinne.
”Det här bygget håller inte längre, förstår du, Sebastian. Glaset har blivit för tjockt, och allt som finns härinne gör för ont. Till sist finns ingen luft kvar och då måste något spricka. Antingen bubblan eller du.”
Sebastians fingrar trevar över magen. Halsen. Ansiktet. Små, små sprickor, överallt. De gör inte ont. Sebastian tänker att han kanske har glömt hur man gör, hur man har ont på platser där alla andra har ont, på alla normala sätt. Bränna-sig-på-kastrullen-sätt. Slå-stortån-i-byrån-sätt. Nu har han bara ont på konstiga sätt. Sätt-som-inte-lämnar-ärr-sätt. Sätt-som-inte-syns-på-röntgenbilder-sätt.
”Hur fick du plats inuti mig?” frågar han trollet.
”Åh, det var inte svårt alls. Jag har sovit i ditt hjärta i hundratusen år. Troll blir väldigt små när vi sover. Som ballonger, ballonger blir också små när de sover.”
”Och när de går sönder”, påpekar Sebastian.
Trollet nickar betänksamt som om detta är mycket, mycket sant. Undrar sedan:
”Finns det frukost?”
Sebastian skakar på huvudet. Han äter inte så mycket längre, alla oroar sig över det, som om det var maten som var problemet och inte problemet som var problemet. Det är lättare att oroa sig över mat, förstås, man får förstå att de på utsidan håller sig till den sortens oro som de behärskar. Trollet ser mycket besviket ut.
”Man hinner bli rätt hungrig på hundratusen år. Frukost hade varit trevligt.”
”Jag är ledsen”, säger Sebastian.
Trollet nickar med hans sorg i sina ögon.
”Jag vet, Sebastian. Jag vet hur ledsen du är.”
Sebastian sträcker ut handen. Trollet är mjukt, pälsen tjock.
”Du är inte från min fantasi. Min fantasi är inte så här bra.”
Trollet bugar sig djupt.
”Tack.”
”Vad vill du mig?” frågar Sebastian.
”Vad vill du dig själv?” frågar trollet.
”Jag vill att det ska sluta göra ont”, viskar Sebastian.
”Vilket då?” frågar trollet.
”Det borde du veta, om du varit inuti mig. Allting. Jag vill att allting ska sluta göra ont”, ber Sebastian.
Trollet ljuger inte för honom då. Sebastian tycker mycket om trollet för det.
”Jag kan inte lära dig hur det slutar göra ont, Sebastian.”
”Vad kan du lära mig då?” andas Sebastian tillbaka.
”Hur man slåss.”
”Mot vad?”
”Mot alla som kommer inatt.”
”Vilka?”
”Dina mardrömmar. Dina svagheter. Dina otillräckligheter. Dina monster.”

Och på natten kommer de. Allihop.

Sebastian ser dem vid bubblans horisont. De väntar bara ett ögonblick, för att han ska hinna bli skräckslagen. De älskar när han blir det. Och sedan kommer de. Alla som gör ont, all namnlös skräck, allt Sebastian någonsin varit rädd för. Alla monster under alla sängar och alla varelser från alla de mörkaste rummen i hans huvud. De rider rakt emot pojken och trollet nu: All ångest som får plats i ett barn. Barn har alltid så mycket mer plats inom sig än vuxna orkar minnas.
Sebastian vänder sig för att springa, men han står vid ett stup, hundratusen meter högt. Marken skakar, om några sekunder är de här, alla hans innersta demoner. Han känner deras skuggor och hur kallt det blir i dem, han fryser på insidan som man gör då bitar av hud hamnat utanför ett täcke tidigt en morgon i november, precis efter att vintern brottat sig in i hösten och just innan elementen hunnit justeras därefter. Sebastian snurrar runt vid klippkanten med handflatorna öppna, som om han söker värme, och plötsligt känner han den faktiskt. Den kommer nerifrån. Om han hoppar nu kommer han landa i en säng, mjuk och trygg och full av filtar i precis lagom dimension för att dra över en medelstor pojkes huvud. Han ser det härifrån. Demonerna väser och fräser så nära stupet att trollet måste skrika för att Sebastian ska höra:
”De vill att du gör det!”
”Gör vad?” vrålar Sebastian, lutad över kanten.
Han undrar så innerligt om det verkligen kan vara värre där nere än här uppe.
”De vill att du ska hoppa, Sebastian!” skriker trollet.

Och Sebastian hoppar nästan. För han vet hur skönt det hade varit på vägen ner, och sedan kanske det inte gör ont längre? Där nere i slutet av fallet kanske det kommer kännas som att det aldrig har gjort ont alls?
Men trollet håller i Sebastians hand. Dess tass är också mjuk. Det kan inte vara fantasi för så bra fantasi har inte Sebastian, han vet ju i stort sett ingenting alls om tassar, tänker han. Så han står kvar. Och allt som gör ont rusar rakt igenom honom, ner i avgrunden, skrattande och ylande.
”De kan inte göra dig illa, inte egentligen, så de måste få dig att göra illa dig själv”, viskar trollet.

Sebastian står andfådd vid kanten.
”Är du säker på det?” undrar han.
”Är du säker på att det inte finns frukost?” undrar trollet.
”Vad menar du?”
”Jag menar att ibland är man säker på något, men det betyder inte att man inte kan ha fel. Man kan till exempel se en ballong och vara säker på att någon tappat den, men i själva verket kanske den har rymt.”
Sebastian får ont strax bakom ögonen.
”Menar du att du…är säker eller inte säker?”
Trollet kliar sig på olika platser i pälsen.
”Jag menar bara att frukost hade varit trevligt.”
Sebastian ber om ursäkt, trollet nickar besviket. Allt blir tyst. Sedan rör sig Sebastians fötter, utan hans inblandning. Bubblan börjar gunga, först nästan inte alls men nästan genast helt och hållet. Sebastian blundar och sätter handflatorna på sina knän, för något annat än honom själv finns inte att hålla i här inne. Han vill kräkas, men trollet lägger sin tass på hans nacke, och en lång stund känns det som om Sebastian lyfter och svävar då. ”Akta”, viskar trollet, men Sebastian reagerar inte förrän trollet skriker ”AKTA!”. Sedan får Sebastian plötsligt vatten i näsan. Sedan i ögonen. Han fäktar vilt med armarna, känner kläderna bli blöta och skorna fyllas av vassa klor, något drar honom neråt i djupet som om han drunknar. HAN DRUNKNAR!
”Knuffade du…din jävla idiot…knuffade du ner mig…mig i havet?” skriker han panikslaget till trollet, knappt med näsan ovanför vattenytan nu.
”Nej, det här är inte ett…hav, det är ett…regn”, flämtar trollet.
De kippar båda efter luft. Himlen försvinner bortom väldiga vågor som slår och jagar dem med flit, gör dem illa bara för att de kan. Trollets päls blir mörk och tung och sugs ner i djupet, Sebastian sträcker ut sin hand och får tag i dess tass, en storm utan slut piskar in över dem.
”Var kom regnet ifrån?” hojtar Sebastian i trollets öra, eller åtminstone där han tror att troll har öron.
”Det är tårar!”, skriker trollet tillbaka, där trollet tror att Sebastian har öron.
”Vems?”
”Dina! Alla du hållit inom dig! Jag sa ju det, jag SA ju det!!!”
”VAD!?”
”ATT ANTINGEN KOMMER BUBBLAN GÅ SÖNDER! ELLER DU!”

Sebastian försvinner under ytan, bara några ögonblick eller möjligen ett helt liv, innan han kämpar sig upp igen. En flock väldiga grå fåglar svävar över dem. Då och då dyker de ner mot vattnet och nafsar efter Sebastians tröjkrage. Han skyddar sig med armen, deras vassa näbbar skär långa, djupa blödande sår i honom.
”Försöker de…ta mig?” vrålar Sebastian med regnet och vinden dunkande och dånande över kinderna.
”Nej, de försöker…skrämma dig!”, vrålar trollet tillbaka medan en av fåglarna lyfter igen med näbben full av päls.
”Varför?”
”För att de vill att du ska sluta simma.”

Sebastian griper trollets päls hårt, blundar hårdare, han vet inte vem som håller vem flytande till sist. De slungas genom vattenmassor, ner i mörker, in i en vägg. De landar i en fruktansvärd tystnad, omöjlig att våga lita på. Men till sist öppnar Sebastian ögonen igen och inser att de båda två ligger hostande och frustande i sanden på en strand. Solen torkar sakta päls och hud.
”Var är vi?” undrar Sebastian.
”På botten” viskar trollet.
”Botten av vad?”
”Dig.”

Sebastian sätter sig upp. Han har sand innanför kläderna, på alla platser där man inte vill ha sand och faktiskt några platser där Sebastian kan tänka sig att sanden vill vara på lika lite som Sebastian vill att den ska vara där. Den är varm när han lyfter den i sina handflator, rinner runt mellan hans fingrar tills den hittar en väg mellan dem. Sebastian ser på sina knogar, fulla av sprickor som inte gör ont, och det regnar inte längre. Kanske regnar det inte på botten, kanske vilar solen alltid på dig här, aldrig för mycket eller för lite. Runt hela stranden finns höga, släta klippor, omöjliga att klättra uppför. Det här är ett paradis, längst ner i ett hål. Längs en av väggarna hänger ett rep, precis bredvid dess ände brinner en lägereld. Sebastian öppnar försiktigt handflatorna mot de små studsande lågorna för att känna värmen. Vinden kittlar hans öra.
”Gör det”, ropar vinden. ”Gör det!”
Sebastian kliar sig i örat, tittar förvånat på trollet. Trollet pekar ledsamt på elden.
”Alla väntar på att du ska göra det, Sebastian.”
”Vad?”
”Bestämma dig för att det är lättare att stanna här nere. Och elda upp repet.”
Sebastian blinkar som om ögonfransarna fastnar i hjärtat och måste slitas loss från det varje gång ögonen ska öppnas.
”Jag kan inte leva på utsidan av bubblan”, får han fram till sist.
”Du kan inte leva härinne heller”, svarar trollet.
Orden skallrar när svaret faller från Sebastians läppar, gråten drar honom ner på knä:
”Jag vill inte att det ska göra ont längre. Har alla andra så här ont?”
”Jag vet inte”, erkänner trollet.
”Varför har jag ont när inget hänt? Jag skrattar aldrig! Alla normala skrattar!”
Trollets tassar masserar pälsen där trollet förmodligen har tinningar.
”Det kanske är ditt skratt som är trasigt. Inte du. Någon kanske hade sönder det. En gång hade någon sönder min favoritfrukosttallrik. Jag är fortfarande lite upprörd över det, ska du veta.”
”Hur lagar man skratt?” viskar Sebastian.
”Vet inte”, medger trollet.
”Tänk om det är mig det är fel på ändå?”
Trollet ser ut att ta detta under djupt övervägande.
”Kanske är fel på felet?”
”Va?”
”Ballongen kanske inte ens är en ballong. Du behöver kanske inte vara glad. Du behöver bara vara.”
”Vara vad?”
Trollet skriver något i sanden. Långsamt och omsorgsfullt, med sina vackraste bokstäver. Sedan lovar det:
”Bara det.”
Trollet torkar pojkens ögon. Pojken frågar:
”Vad ska vi göra nu?”
”Sova”, föreslår trollet.
”Varför?” undrar pojken.
”För att ibland när man vaknar så finns det frukost.”

Trollet lägger sin tass under Sebastians kind. Sebastian kryper ihop i den och somnar. Av trötthet, inte av utmattning. Trollet sover runt honom, pojkens tårar gungar sakta som kristaller i pälsen. När de vaknar har lägerelden brunnit ut. Sebastian blinkar mot himlen.
”Vad tänker du på?” frågar trollet.
”Jag tänker på att ballongen kanske varken tappades eller rymde. Det kanske var någon som släppte den”, viskar pojken.
”Varför skulle någon släppa en ballong?” undrar trollet.
”För att någon ville att den skulle vara lycklig.”
Trollet nickar tacksamt, som om denna nya tanke är en liten present. Sebastian sträcker sig försiktigt framåt och rör vid repet.
”Vad finns däruppe?” frågar han och pekar mot toppen av klipporna, där repet sitter fast.
”Ett liv. Hundratusen år av allt det bästa och allt det värsta”, viskar trollet.
”Och mittemellan det?”
Trollet ler, nästan lyckligt.
”Åh, ja! DET, ja! Allt det mittemellan. Det får du välja själv. Det bästa och det värsta i livet bara händer oss, men det mittemellan…det är det som får oss att fortsätta.”
Sebastians andetag studsar runt i hans hals.
”Följer du med mig?”
”Ja. Vi följer med dig, allihop.”
Sebastians ansikte skrynklas ihop som förvånad tvätt.
”Vilka ’vi’?”
”Vi”, upprepar trollet.
När Sebastian blickar över stranden ser han hundratusen troll.
”Vilka är det där?”
Trollet kramar Sebastian tills Sebastian bara kramar luften. De andra trollen går mot honom och försvinner, ett efter ett, allihop in i samma spricka. Men de ropar inifrån:
”Vi är rösterna i ditt huvud som säger åt dig att inte göra det, Sebastian. När de andra säger ’hoppa’, ’sluta simma’ och ’sätt eld på repet’. Vi är de som ber dig att låta bli.”

Sebastian ser på sina händer. En av sprickorna stängs. Sedan en till. Han håller de osynliga ärren mot sin kind och undrar hur man gör för att leva med dem utan att leva i dem. Sedan sluter han ögonen igen, sover hela natten där i sanden.
Han drömmer. Inte att han springer, som han brukar. Inte att han faller eller drunknar. Han drömmer att han klättrar nu, uppför ett rep, till toppen av en klippa. När han vaknar är han ensam bredvid hålet. Han släpper repet, det faller länge mot botten, landar med en mjuk duns. I sanden långt där nere kan pojken ännu läsa det som trollet skrev när det sa ”bara vara” och pojken frågade ”vara vad?”.

”Sebastian”, står det. Bara det.

Han sitter kvar med fötterna dinglande över kanten och väntar på ljudet av regn mot bubblans tak. Men inget kommer, och långt borta ser han något annat, något han glömt hur det ser ut. Ett streck i himlen, uppifrån och ner. Sebastian måste lägga huvudet på sned så att nacken låter som bubbelplast innan han slutligen förstår vad det är.

En spricka i glaset. Bara en enda. Han kan precis få ut handen genom den. Hans mamma rör hans fingertoppar på andra sidan. Han hör henne vråla hans namn in i bubblan, och han viskar:
”Du måste inte skrika, mamma…jag…hör dig.”
”Sebastian…”, viskar hon då som bara den som gett ett barn dess namn kan viska det.
”Ja, mamma”, svarar han.
”Vad kan jag göra för dig?” snyftar hon.
Sebastian funderar länge innan han till sist svarar:
”Frukost. Jag skulle vilja ha…frukost.”

När hans mamma viskar att hon älskar honom faller snö från himlen. Men när den landar inuti bubblan är det inte frusna flingor, det är nyfälld päls, små fjun av ludd som lägger sig till rätta mjukt och svalt på Sebastians hud. Det är fortfarande tidigt, kanske har han inte ord för det här än, men tids nog kanske han kan berätta om det. En dag när någon säger något och han kanske skrattar för första gången. Eller när han skrattar som om det vore första gången, om och om igen. Skrattar som om någon för väldigt längesedan hittat skrattet sönderslaget på marken i en skog efter en storm, och tagit hem det och tagit hand om det, tills skrattet var starkt nog att bli utsläppt i det vilda igen. Och då lyfter det från hustaken, rakt upp mot himlen, som om någon släppt en ballong för att göra den lycklig. Om hundratusen år, kanske.

Han blinkar mot ljuset när soluppgången försiktigt drar i molnen tills natten släpper. Det ligger en lapp i hans ficka. Han kommer hitta den snart.

”Hoppa inte”, står det skrivet där, med någons vackraste bokstäver.

”hoppa inte

snälla sebastian

hoppa inte

för vi vill så gärna veta

vem du kan bli

om du inte gör det.”

 

 

Bara det.

8 729 kommentarer

 1. Hur psykisk ohälsa känns är svårt att sätta ord på men du lyckades bra med detta. Tack för en fin, sorglig och träffande text ♡

 2. Den första text jag läst som verkligen kan beskriva det. Tack. Och tack igen för alla tårar.

 3. Så fantastiskt! Tack för alla vackra ord!
  Ett riktigt gott 2018 önskar jag dig & de dina

 4. Fredrik, du skriver alltid om kärlek i ljuset och i mörkret där vi människor befinner oss. Tack för att mörkret fick ord och kärlek!

 5. Älskar ditt språk sedan jag läste första krönikorna för många år sedan. Fastnade och älskade genast Ove-boken och alla de andra. Du beskriver människor och känslor som ingen annan. Älskar Det! Tack, Tack, tack för dina ord ?

 6. Vilken helt fantastisk text och jag som lärare på högstadiet skulle så gärna vilja använda den i undervisningen med mina elever om det är okej? En text som verkligen kommer kunna fånga dem och skapa förståelse, diskussioner och gemenskap!

 7. Tårarna rinner..ett fantastisk sätt att få ord på det som gör så ont inuti men inte går att ta på..en skillsmässa gör så här ont. Men jag kommer att överleva jag tar repet!
  Tack❤️

 8. Tack Fredrik för att du sätter ord på det allt för många känner! Det ökar inte bara förståelsen men gör det lättare för anhöriga att våga prata, att våga fråga. Jag arbetar i psykiatrin och om det är ok kommer jag låna din text till ett par av mina patienter. Stödjer regelbundet (H)järnkoll och Suicide Zero. All kärlek till dig.

 9. Tack för hur du använder dina ord. Älskar din känsla för språket och det spröda mänskliga, och blir gång på gång imponerad av ditt civilkurage. Tack för att du delar med dig. Var rädd om dig och familjen. ❤️

 10. WOW. Du har en så fantastisk gåva att sätta ord på sådant som en annan trodde det var nästan omöjligt att sätta ord på. Dina ord berör och jag hoppas du ska orka fortsätta länge till. Ta hand om dig och din familj.

 11. Känslan i det du skriver går inte att beskriva på ett mer lämpligt sätt. Du gör det så bra! Sluta aldrig skriva! Tack ☺

 12. Å så vackert! Du har ett sällsamt språk som jag bara älskar. Ditt språk glider rakt in i mig som om det gled på en motorväg. Bara rakt in! ❤️

 13. Alltså Fredrik ?
  Återigen får du mig att fulgråta så det står härliga till. Tack!

 14. Underbart! Fantastisk gåva du har – att kunna känna in och förstå från insidan och beskriva det med både allvar, humor, kärlek och medkänsla – som vinner! Osho!?

 15. Tack för en underbar text. Tårarna rinner. Du har satt ord på vart min son (10 år) befinner sig. Jag hoppas att han snart hittar sitt troll och jag hoppas att denna text kan hjälpa honom på traven.
  Swishar Bris. Tack!

 16. Jag berättar rätt ofta om hur länge jag följt dig. Hur du alltid lyckas beröra mig med dina texter. Hur du skriver om det tramsiga – men också om det djupaste viktiga. På ett sätt som går rakt in i mitt hjärta och får mig att vilja ROPA ut att det här måste ALLA läsa! Nu har du gjort det igen. Tack!!

 17. Altså. Igjen og igjen lykkes du beskrive det vanskelige (svåra),det vakre, det stygge, det gode, det sårbare, det menneskelige LIVET på en så ufattelig vakker og enkel måte. Godt nyttår til deg, din familie, Sebastian og alle trollene.

 18. Återigen underbara ord skrivet precis med huvudet på spiken…. tänk om min vän hunnit läsa den innan julafton… då kanske hon hade varit med oss idag…. Älskar dina böcker och lusläser din blogg… Gott Nytt År och jag hoppas att du återhämtar dig och orkar med livet igen ?

 19. Mycket fin text! All mobbning skapade min bubbla. Har Aspergers syndrom. Innan jag började i skolan var jag glad. Min mamma frågade mig vart hennes glada lilla flicka tog vägen. Hon dog med mobbningen, svarade jag. Än idag kämpar jag med att komma ut ur bubblan………. Är 43 år.

 20. Fantastiskt text som grep mitt hjärta och som fick mig att förstå hur det är .

 21. Jag kan inte lova att jag aldrig kommer att klaga på din inaktivitet igen.

  När du är bra är du bra, när du är helt #$@! fantastisk är du fantastisk.

  (Jag uppfann ett nytt mantra nånstans i höjd med Ove. ”Jävla Backman”. Lather, rinse,repeat. Kom till användning här :-))

 22. Fantastisk och träffande text! Den här måste du göra något av så att den når långt och fler kan läsa den.. Den beskriver så väl hur det kan kännas och ger hopp om en ljusare framtid.. ❤️
  Kanske ett samarbete med ”Aldrig ensam” ”Mind” och barnpsykiatrin?
  Heja dig Fredrik! ❤️

 23. Tack för en underbar, träffande, smärtsam sorglig och vacker berättelse. ?❤️? Tack, Tack, T A C K!!! Från en som förlorade sin mamma till rösterna som bad henne hoppa, och som själv kämpat med att inte lyssna på dem det senare året.

 24. Vilken underbar berättelse.Igen!
  Tack för novellen Ditt Livs Affär! Har den signerade boken och lyssnade på din uppläsning på Storytel. Du är helt fenomenal! Swish till Sucisidal Zero!

 25. Den här texten var den absolut bästa och finaste jag läst. Jag kommer aldrig att glömma den. Den berörde långt, långt in ❤????

 26. Jag fick efterlysa min dotter på 13år i söndags natt. Polisen hittade henne efter flera timmar. Hon är helt vilse och instängd i sin bubbla. Hon kämpar med att hitta sig själv och att acceptera att hon är lite annorlunda.
  Din text berör mig in i hjärtat eftersom jag själv levt i den i många långa år. Nu sitter jag utanför dotterns skal och kan bara vänta. Jag smeker hennes bubbla och håller om henne när jag får. Jag lovar henne att jag finns här och att hon en dag kommer hitta sin väg ut.
  Hon ska få din text av dig och jag hoppas hon finner tröst och styrka i den

 27. Jag högläste den här för pojkvännen som satt och grät för att den var så fin och träffande. Sen läste vi ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” och grät båda två. Tack ♡

 28. Vad fint Fredrik, jag swishar Min Stora Dag då jag är volontär och vet att dem gör ett fantastiskt jobb för sjuka barn. Blandannat med psykisk ohälsa.

 29. Stort tack för att du hittar orden på sånt som är svårt att förmedla! Har precis kommit ut från ur en tjock stålbubbla så grät en skvätt. Swischar Mind.

 30. Tack Fredrik för denna vackra nära berättelse. Tack för att du ger ord åt det som personen känner inne i kroppen, och inte det som de andra som är utanför känner. Det behövs fler berättelser om hur det känns inuti.

 31. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 32. يعمل مصنع إيليت بايب Elite Pipe في العراق كمحفز لتطوير البنية التحتية ، حيث يزود السوق بأنابيب البولي إيثيلين عالي الكثافة وأنابيب uPVC والتجهيزات التي تساهم في نمو ونجاح مختلف القطاعات.

 33. مع مجموعة واسعة من التركيبات ، بما في ذلك الأكواع ، المحملات ، الوصلات ، وأكثر من ذلك ، يقدم مصنع إيليت بايب Elite Pipe حلولًا شاملة لأنظمة وتركيبات الأنابيب المختلفة.

 34. I recently tried CBD gummies since the original [url=https://www.cornbreadhemp.com/products/full-spectrum-cbd-gummies]organic cbd gummies[/url] circumstance and they exceeded my expectations. The taste was entertaining, and they helped me unwind and relax. My appetite noticeably decreased, and I felt a discrimination of all-inclusive well-being. These gummies are for the time being a fundamental in my self-care routine. Well propose in place of a natural and soothing experience.

 35. I recently embarked on a gad about to grow autoflower weed seeds representing the win initially in good time, and it was an incredibly [url=https://trilogeneseeds.com/collections/cheap-cannabis-seeds]buy cheap marijuana seeds[/url] satisfying experience. As a beginner, I was initially apprehensive, but the alter turned discernible to be surprisingly straightforward. Primary off, the germination phase was smooth sailing. The seeds sprouted despatch, and their vigor was impressive. I followed the recommended guidelines regarding lighting, nutrients, and watering, and the plants responded positively. Harmonious of the biggest advantages of autoflowering strains is their know-how to automatically conversion from vegetative proliferation to flowering, regardless of mild cycle.

 36. I recently embarked on a journey to grow autoflower weed seeds recompense the win initially time, and it was an incredibly enriched experience. As a beginner, I was initially apprehensive, but the prepare https://trilogeneseeds.com/collections/cheap-cannabis-seeds turned out to be surprisingly straightforward. First on holiday, the germination aspect was velvety sailing. The seeds sprouted quickly, and their vigor was impressive. I followed the recommended guidelines on the subject of lighting, nutrients, and watering, and the plants responded positively. One of the biggest advantages of autoflowering strains is their ability to automatically transition from vegetative enlargement to flowering, regardless of scintillation cycle.

 37. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 38. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Bless you

 39. Just want to say your article is as astonishing. The clearness on your put up is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine together with your permission let me to take hold of your feed to stay up to date with drawing close post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 40. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 41. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We could have a hyperlink change contract between us!

 42. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 43. Thank you, I have recently been searching for info about this subject for a while and yours is the best I’ve came upon so far. But, what about the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

 44. Thanks for some other informative web site. Where else could I get that type of information written in such an ideal approach? I’ve a venture that I am simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

 45. I was just searching for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 46. There are some fascinating deadlines on this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well

 47. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 48. I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 49. A person essentially assist to make significantly posts I might state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular post extraordinary. Wonderful job!

 50. Unquestionably consider that that you said. Your favourite reason seemed to be at the internet the simplest factor to be mindful of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other people consider concerns that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 51. I think this is among the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 52. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 53. I beloved as much as you’ll receive performed proper here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an edginess over that you would like be handing over the following. unwell undoubtedly come more formerly again since exactly the similar just about a lot often inside of case you shield this hike.

 54. F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to see your post. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 55. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 56. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 57. Hi there, I found your site by the use of Google at the same time as looking for a comparable matter, your web site got here up, it appears to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 58. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to find somebody with some unique thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that’s needed on the web, someone with a bit originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 59. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! ”If you bungle raising your children, I don’t think whatever else you do matters.” by Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis.

 60. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 61. Hello very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m satisfied to find so many useful information right here in the submit, we need work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 62. I¦ll right away clutch your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 63. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you

 64. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 65. I just could not depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 66. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great written and come with approximately all significant infos. I would like to peer more posts like this .

 67. Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i came to “go back the prefer”.I am attempting to to find things to enhance my site!I guess its good enough to make use of a few of your ideas!!

 68. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 69. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 70. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 71. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 72. As I web site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 73. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 74. Hi there very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to seek out so many helpful info right here in the put up, we’d like work out more techniques in this regard, thank you for sharing.

 75. I?¦m no longer sure where you are getting your info, but good topic. I must spend a while learning more or working out more. Thank you for great info I used to be searching for this information for my mission.

 76. I am often to running a blog and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your site and hold checking for new information.

 77. I’d need to examine with you here. Which isn’t something I normally do! I take pleasure in reading a put up that can make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 78. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 79. The crux of your writing while appearing reasonable initially, did not really work perfectly with me after some time. Someplace within the paragraphs you were able to make me a believer unfortunately only for a short while. I nevertheless have a problem with your leaps in assumptions and one might do nicely to help fill in those gaps. In the event that you actually can accomplish that, I will surely be amazed.

 80. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My website covers a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 81. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 82. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 83. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 84. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 85. I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 86. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Great job.

 87. Awesome blog you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of group where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

 88. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 89. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 90. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 91. I like the valuable information you supply in your articles. I’ll bookmark your weblog and check once more right here frequently. I am moderately sure I’ll learn plenty of new stuff proper right here! Good luck for the following!

 92. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 93. Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all significant infos. I would like to see more posts like this.

 94. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 95. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 96. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 97. Hello There. I found your blog the use of msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 98. Wonderful web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your effort!

 99. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 100. I was just looking for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 101. What i do not understood is if truth be told how you’re no longer really a lot more well-favored than you might be right now. You are very intelligent. You know thus considerably on the subject of this topic, produced me in my opinion consider it from so many varied angles. Its like men and women are not interested until it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. Always take care of it up!

 102. you are actually a just right webmaster. The website loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic task in this subject!

 103. of course like your web site but you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality however I’ll definitely come back again.

 104. Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 105. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 106. whoah this weblog is fantastic i really like studying your articles. Keep up the great paintings! You recognize, many individuals are hunting round for this information, you can aid them greatly.

 107. Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 108. naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come again again.

 109. I am currently writing a paper and a bug appeared in the paper. I found what I wanted from your article. Thank you very much. Your article gave me a lot of inspiration. But hope you can explain your point in more detail because I have some questions, thank you. 20bet

 110. I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the terrific works guys I’ve included you guys to our blogroll.

 111. Thank you for every other great article. The place else could anyone get that kind of info in such an ideal means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 112. I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility problems? A handful of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 113. I?¦ll immediately seize your rss as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 114. Hey There. I found your blog using msn. That is a very neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read extra of your helpful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 115. Недавно мне срочно понадобилось 5 000 рублей на неотложные нужды. Друзья посоветовали мне поискать информацию в интернете. Набрав в Яндексе запрос, я наткнулся на yelbox.ru. Там было много информации о том, как брать [url=https://yelbox.ru/]займ на карту[/url] , и список надежных МФО. Я узнал, что можно взять займ без процентов!

 116. Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 117. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 118. Hello, Neat post. There’s an issue with your website in web explorer, may check this?K IE nonetheless is the market chief and a big element of people will omit your magnificent writing due to this problem.

 119. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 120. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 121. В одну из ночей мне срочно потребовались деньги. Я знал, что могу рассчитывать на портал wikzaim. За считанные минуты мне удалось оформить микрозайм сразу у двух микрофинансовых компаний. Это быстро и удобно, что важно в ситуациях, когда каждая минута на счету.

 122. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

 123. Мечтаете об идеальном отпуске на Черноморском побережье? Туапсе – великолепный выбор, а мы знаем, как сделать ваш отдых неповторимым! Благодаря богатому опыту и профессионализму, мы подберем отель, который превзойдет все ваши ожидания.

  Позвольте себе роскошь наслаждаться каждым моментом отдыха, погружаясь в атмосферу комфорта и уюта. Ваши пожелания – наш приоритет. Хотите просыпаться под шум моря или предпочитаете тишину горных склонов? Мы найдем идеальный вариант для вас.

  Каждый отель в Туапсе, предложенный нами, гарантирует высокий стандарт обслуживания, чистоту, удобство и комфорт. Мы верим, что отдых должен быть настоящим наслаждением, и готовы предложить вам лучшее!

 124. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 125. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are hunting around for this info, you can help them greatly.

 126. Искал в Яндексе казино на деньги и сразу же наткнулся на caso-slots.com. Сайт предлагает обширный выбор казино с игровыми автоматами, бонусы на депозит и статьи с советами по игре, что помогает мне разобраться, как увеличить свои шансы на выигрыш.

 127. Greetings! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to mention keep up the great work!

 128. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 129. Use the 1xBet promo code for registration : VIP888, and you will receive a €/$130 exclusive bonus on your first deposit. Before registering, you should familiarize yourself with the rules of the promotion.

 130. Hi, Neat post. There is an issue together with your site in web explorer, would test this?K IE nonetheless is the marketplace chief and a big part of people will pass over your great writing due to this problem.

 131. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 132. Hello, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, could check this?K IE nonetheless is the market chief and a huge component to other folks will pass over your excellent writing due to this problem.

 133. Rattling good information can be found on blog. ”Often the test of courage is not to die but to live.” by Conte Vittorio Alfieri.

 134. Just wish to say your article is as surprising. The clarity to your submit is simply spectacular and that i could suppose you’re knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thank you one million and please continue the rewarding work.

 135. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 136. you are in reality a good webmaster. The website loading pace is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent activity in this subject!

 137. Pretty component to content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds or even I fulfillment you get entry to persistently rapidly.

 138. Dead indited content, appreciate it for entropy. ”In the fight between you and the world, back the world.” by Frank Zappa.

 139. Whats up very nice website!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to search out numerous useful information here within the put up, we need develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 140. I discovered your blog site on google and test a few of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying more from you later on!…

 141. Hello There. I discovered your blog the use of msn. That is an extremely smartly written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info. Thank you for the post. I’ll certainly return.

 142. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 143. Thank you for another informative blog. Where else could I get that type of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 144. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 145. fantastic issues altogether, you simply won a new reader. What might you suggest about your post that you just made some days ago? Any certain?

 146. voluptate suscipit quisquam voluptatem praesentium. nemo dolor ab voluptatibus aperiam quisquam id dolorem. provident porro modi sed harum consequatur architecto autem numquam quas non aut. saepe ipsa voluptatibus aliquam ipsum dolores quia similique ipsam consequatur facilis rerum. et quod esse ut quisquam praesentium distinctio.

 147. Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 148. I do enjoy the manner in which you have presented this specific concern plus it does offer us a lot of fodder for thought. However, through just what I have observed, I basically trust as the actual commentary stack on that people remain on issue and in no way start upon a tirade associated with some other news du jour. All the same, thank you for this outstanding point and even though I do not go along with the idea in totality, I respect the standpoint.

 149. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 150. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.

 151. Hey There. I found your weblog the usage of msn. This is a very smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 152. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 153. There are some interesting time limits in this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 154. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 155. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 156. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 157. What i don’t understood is in reality how you are now not actually a lot more well-favored than you may be now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly relating to this topic, produced me individually consider it from so many numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. Always handle it up!

 158. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 159. Hej, Jag hatade den här novellen. Den var as dålig. För komplicerad och den är inte catchig alls. Gör bättre nästa gång!

 160. Thanks a lot. I value this!
  oxford essay writing service [url=https://essayservicehelp.com/]free essay writing service online[/url] writing a scholarship essay

 161. Hi there to all for the reason that I am genuinely keen of reading this website s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 162. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 163. Really many of excellent info!
  essay writing services reviews blog [url=https://topswritingservices.com/#]do my essay[/url] will writing service huddersfield

 164. Every weekend i used to visit this site, as i want enjoyment, for the reason that this this web page conations actually fastidious funny data too.

 165. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 166. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 167. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

 168. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a terrific website.

 169. I needed to send you this little remark in order to give thanks over again just for the spectacular tricks you have shown on this page. This is particularly generous of people like you to offer unhampered all that a number of people would have made available for an electronic book to generate some money for themselves, especially now that you might have done it if you ever desired. The thoughts as well acted as a easy way to comprehend other individuals have the same dream the same as my own to see more in respect of this matter. I’m sure there are many more enjoyable sessions ahead for folks who start reading your website.

 170. Абузоустойчивый VPS
  Виртуальные серверы VPS/VDS: Путь к Успешному Бизнесу

  В мире современных технологий и онлайн-бизнеса важно иметь надежную инфраструктуру для развития проектов и обеспечения безопасности данных. В этой статье мы рассмотрим, почему виртуальные серверы VPS/VDS, предлагаемые по стартовой цене всего 13 рублей, являются ключом к успеху в современном бизнесе

 171. F*ckin¦ tremendous issues here. I am very happy to see your article. Thanks so much and i am having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 172. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & help different users like its helped me. Great job.

 173. You are my breathing in, I have few web logs and infrequently run out from post :). ”Follow your inclinations with due regard to the policeman round the corner.” by W. Somerset Maugham.

 174. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 175. obviously like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality however I’ll certainly come again again.

 176. I was suggested this website via my cousin. I’m now not sure whether this submit is written by means of him as no one else recognize such special about my problem. You are wonderful! Thanks!

 177. Terrific information. Regards.
  red dog casino no deposit bonus existing players [url=https://red-dogcasino.online/#]red dog casino no deposit bonus codes[/url] cryptocasino

 178. Terrific forum posts, Thanks a lot!
  red dog casino no deposit bonus 2023 [url=https://reddog-casino.site/#]european roulette free[/url] free chip no deposit bonus

 179. You said it nicely.!
  free live blackjack [url=https://red-dogcasino.website/#]red dog casino 100 free chip[/url] play free slots

 180. VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 181. https://medium.com/@KaleVincen67565/vdsina-с-высокоскоростным-интернетом-на-ubuntu-linux-9f5e96bb0806
  VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 182. You actually expressed it effectively.
  online slots free no download [url=https://reddog-casinos.website/#]red dog casino australia login[/url] red dog free chip 2023

 183. Our partners have opened a new site vipeth.site I personally supervise the work of employees. In honor of the new year we are giving new users a registration bonus with promo code: NEWUSER24. It gives +70% on the first deposit. Soon we will introduce new artificial intelligence for better work.

 184. cheapest sildenafil australia [url=http://sildenafil.win/#]sildenafil citrate 50mg[/url] price of sildenafil tablets

 185. Buy Vardenafil 20mg [url=https://levitra.icu/#]Levitra tablet price[/url] Buy Vardenafil online

 186. You actually revealed it exceptionally well.
  is the bc lions game on tv tonight [url=https://bc-game-casino.online/#]bc crash game[/url] bc game tickets

 187. Hey very nice site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I’m glad to find a lot of useful info here in the publish, we’d like work out more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 188. best pills for ed [url=http://edpills.monster/#]best drug for ed[/url] erectile dysfunction pills

 189. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 190. Cheers, I like it!
  clemson bc game on tv [url=https://bcgamecasino.pw/#]bc clemson game[/url] bc game зеркало

 191. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a
  25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad
  is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but
  I had to share it with someone!

 192. cure ed [url=https://edpills.monster/#]ed meds online without doctor prescription[/url] ed medications list

 193. zestril 25 mg [url=http://lisinopril.auction/#]Lisinopril 10 mg Tablet buy online[/url] lisinopril price 10 mg

 194. Nice blog right here! Additionally your website quite a bit up very fast!
  What host are you the usage of? Can I get your affiliate
  link in your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

 195. buy generic ciprofloxacin [url=https://ciprofloxacin.men/#]buy cipro[/url] cipro for sale

 196. azithromycin amoxicillin [url=https://amoxicillin.best/#]buy amoxil[/url] amoxicillin where to get

 197. zithromax drug [url=http://azithromycin.bar/#]zithromax z-pak[/url] generic zithromax india

 198. We stumbled over here coming from a different web address and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page again.

 199. Many thanks, A lot of forum posts.
  1win андроид [url=https://1winvhod.online/#]1win условия бонуса[/url] 1win депозит

 200. buy generic ciprofloxacin [url=https://ciprofloxacin.men/#]antibiotics cipro[/url] cipro for sale

 201. Appreciate it! Ample posts.
  1win мобильное приложение скачать бесплатно на андроид [url=https://1winvhod.online/#]1win кз[/url] сайт 1win

 202. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That could be a great level to bring up. I supply the thoughts above as common inspiration however clearly there are questions like the one you bring up the place the most important factor will be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am certain that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the affect of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 203. I have read so many content concerning the blogger lovers however this paragraph
  is in fact a pleasant paragraph, keep it up.

 204. pharmacy website india [url=https://indiapharmacy.site/#]reputable indian pharmacies[/url] indianpharmacy com

 205. Regards! Lots of knowledge!
  1win букмекерская контора официальный сайт зеркало где [url=https://1winvhod.online/#]1win[/url] 1win промокод на фрибет

 206. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a liittle research on this.
  Annd he actually ordered me lunch simply because I stumbled upon it for
  him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time too
  discuss this subject heere on yopur blog.

  Check out my web blog; http://www.wpgio.com

 207. Truly loads of helpful facts.
  1win казино официальный сайт [url=https://1winvhod.online/#]lucky jet 1win стратегия[/url] casino 1win

 208. online prescriptions [url=http://buydrugsonline.top/#]buy prescription drugs online[/url] list of aarp approved pharmacies

 209. Quietum Plus is a 100% natural supplement designed to address ear ringing and other hearing issues. This formula uses only the best in class and natural ingredients to achieve desired results.

 210. PuraVive is a natural supplement that supports weight loss naturally. The supplement is created using the secrets of weight loss straight from Hollywood.

 211. You suggested it exceptionally well.
  1win букмекерская зеркало 1win casino скачать 1win официальный сайт https://1winvhod.online/ 1win бонусы казино как использовать [url=https://1winvhod.online/#]1win войти зеркало[/url] 1win зеркало сегодня прямо сейчас

 212. Very interesting information!Perfect just what I was looking for! ”Water is the most neglected nutrient in your diet but one of the most vital.” by Kelly Barton.

 213. I do trust all of the ideas you have offered in your post. They’re very convincing and can definitely work. Still, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 214. FitSpresso is a special supplement that makes it easier for you to lose weight. It has natural ingredients that help your body burn fat better.

 215. I’ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 216. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was entirely right. This put up truly made my day. You can not believe simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 217. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and
  i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me
  mad so any help is very much appreciated.

 218. Wonderful posts. Thanks a lot.
  кейсы 1win [url=https://1winoficialnyj.online/#]1win lucky jet[/url] официальный сайт букмекерской конторы 1win

 219. NeuroPure is a breakthrough dietary formula designed to alleviate neuropathy, a condition that affects a significant number of individuals with diabetes.

 220. Nicely put, Thanks a lot.
  1win отзывы игроков [url=https://1winoficialnyj.site/#]1win ставки на спорт[/url] 1win приложение

 221. Prostadine works really well because it’s made from natural things. The people who made it spent a lot of time choosing these natural things to help your mind work better without any bad effects.

 222. Amazing content, Cheers!
  1win csgo [url=https://1winoficialnyj.website/#]1win зеркало скачать[/url] 1win партнер

 223. Alpha Tonic daily testosterone booster for energy and performance. Convenient powder form ensures easy blending into drinks for optimal absorption.

 224. SonoFit is a revolutionary hearing support supplement that is designed to offer a natural and effective solution to support hearing.

 225. SonoVive™ is a 100% natural hearing supplement by Sam Olsen made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing.

 226. This is nicely expressed! .
  1win регистрация и верификация [url=https://1winregistracija.online/#]lucky jet 1win скачать[/url] 1win зеркало рабочее

 227. acquisto farmaci con ricetta [url=http://tadalafilit.store/#]Farmacie che vendono Cialis senza ricetta[/url] farmaci senza ricetta elenco

 228. farmacia online migliore [url=http://farmaciait.pro/#]farmacia online migliore[/url] farmacia online piГ№ conveniente

 229. You explained that exceptionally well.
  ваучер 1win промокод [url=https://1winvhod.online/#]1win букмекерская[/url] 1win app store

 230. b52
  Tiêu đề: ”B52 Club – Trải nghiệm Game Đánh Bài Trực Tuyến Tuyệt Vời”

  B52 Club là một cổng game phổ biến trong cộng đồng trực tuyến, đưa người chơi vào thế giới hấp dẫn với nhiều yếu tố quan trọng đã giúp trò chơi trở nên nổi tiếng và thu hút đông đảo người tham gia.

  1. Bảo mật và An toàn
  B52 Club đặt sự bảo mật và an toàn lên hàng đầu. Trang web đảm bảo bảo vệ thông tin người dùng, tiền tệ và dữ liệu cá nhân bằng cách sử dụng biện pháp bảo mật mạnh mẽ. Chứng chỉ SSL đảm bảo việc mã hóa thông tin, cùng với việc được cấp phép bởi các tổ chức uy tín, tạo nên một môi trường chơi game đáng tin cậy.

  2. Đa dạng về Trò chơi
  B52 Play nổi tiếng với sự đa dạng trong danh mục trò chơi. Người chơi có thể thưởng thức nhiều trò chơi đánh bài phổ biến như baccarat, blackjack, poker, và nhiều trò chơi đánh bài cá nhân khác. Điều này tạo ra sự đa dạng và hứng thú cho mọi người chơi.

  3. Hỗ trợ Khách hàng Chuyên Nghiệp
  B52 Club tự hào với đội ngũ hỗ trợ khách hàng chuyên nghiệp, tận tâm và hiệu quả. Người chơi có thể liên hệ thông qua các kênh như chat trực tuyến, email, điện thoại, hoặc mạng xã hội. Vấn đề kỹ thuật, tài khoản hay bất kỳ thắc mắc nào đều được giải quyết nhanh chóng.

  4. Phương Thức Thanh Toán An Toàn
  B52 Club cung cấp nhiều phương thức thanh toán để đảm bảo người chơi có thể dễ dàng nạp và rút tiền một cách an toàn và thuận tiện. Quy trình thanh toán được thiết kế để mang lại trải nghiệm đơn giản và hiệu quả cho người chơi.

  5. Chính Sách Thưởng và Ưu Đãi Hấp Dẫn
  Khi đánh giá một cổng game B52, chính sách thưởng và ưu đãi luôn được chú ý. B52 Club không chỉ mang đến những chính sách thưởng hấp dẫn mà còn cam kết đối xử công bằng và minh bạch đối với người chơi. Điều này giúp thu hút và giữ chân người chơi trên thương trường game đánh bài trực tuyến.

  Hướng Dẫn Tải và Cài Đặt
  Để tham gia vào B52 Club, người chơi có thể tải file APK cho hệ điều hành Android hoặc iOS theo hướng dẫn chi tiết trên trang web. Quy trình đơn giản và thuận tiện giúp người chơi nhanh chóng trải nghiệm trò chơi.

  Với những ưu điểm vượt trội như vậy, B52 Club không chỉ là nơi giải trí tuyệt vời mà còn là điểm đến lý tưởng cho những người yêu thích thách thức và may mắn.

 231. farmacie on line spedizione gratuita [url=https://avanafilit.icu/#]avanafil spedra[/url] farmacia online migliore

 232. My brother suggested I may like this web site. He used to be entirely right. This submit actually made my day. You can not imagine simply how so much time I had spent for this info! Thanks!

 233. magnificent put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 234. Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all important infos. I would like to look more posts like this.

 235. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
  I will try to get the hang of it!

 236. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 237. I seriously love your site.. Great colors & theme.
  Did you create this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own site and want to find out
  where you got this from or exactly what the
  theme is called. Thanks!

 238. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness for your publish is just cool and i can suppose you are knowledgeable in this subject. Well with your permission let me to snatch your feed to stay updated with approaching post. Thank you 1,000,000 and please continue the gratifying work.

 239. acquistare farmaci senza ricetta [url=https://avanafilit.icu/#]avanafil spedra[/url] farmacia online piГ№ conveniente

 240. Aizen Power is a cutting-edge male enhancement formula that improves erections and performance. The supplement contains only natural ingredients derived from organic plants.

 241. Arteris Plus is a revolutionary supplement designed to support individuals struggling with high blood pressure, also known as the silent killer.

 242. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I really hope to see the same high-grade blog posts by you in the future as
  well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now
  😉

 243. viagra naturale [url=http://sildenafilit.bid/#]siti sicuri per comprare viagra online[/url] viagra generico recensioni

 244. comprare farmaci online all’estero [url=http://tadalafilit.store/#]Cialis senza ricetta[/url] farmacie on line spedizione gratuita

 245. farmacias online baratas [url=http://vardenafilo.icu/#]vardenafilo[/url] farmacia barata

 246. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 247. Pingback: psykholog
 248. farmacia barata [url=http://vardenafilo.icu/#]Levitra Bayer[/url] farmacia online envГ­o gratis

 249. farmacias online baratas [url=https://tadalafilo.pro/#]Precio Cialis 20 Mg[/url] farmacias online seguras

 250. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web site.

 251. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 252. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 253. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 254. Pingback: batmanapollo.ru
 255. farmacia envГ­os internacionales [url=https://farmacia.best/#]farmacia online barata[/url] farmacia barata

 256. farmacia online 24 horas [url=http://tadalafilo.pro/#]Cialis precio[/url] farmacia online 24 horas

 257. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 258. I am extremely impressed together with your writing talents as smartly as with the structure for your weblog. Is that this a paid subject or did you customize it your self? Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one nowadays..

 259. farmacia online internacional [url=https://farmacia.best/#]farmacia online 24 horas[/url] farmacias online seguras en espaГ±a

 260. you are in reality a excellent webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a great activity in this topic!

 261. Great goods from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve obtained right here, really like what you’re saying and the best way wherein you say it. You make it enjoyable and you continue to care for to stay it wise. I can’t wait to read much more from you. That is actually a wonderful website.

 262. After research a number of of the blog posts in your website now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will probably be checking again soon. Pls try my web site as nicely and let me know what you think.

 263. п»їfarmacia online [url=http://kamagraes.site/#]comprar kamagra en espana[/url] farmacias online seguras

 264. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 265. Hey! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 266. Pharmacie en ligne fiable [url=http://cialissansordonnance.pro/#]cialis prix[/url] Pharmacies en ligne certifiГ©es

 267. I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you could have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is one thing that not sufficient people are talking intelligently about. I’m very happy that I stumbled throughout this in my seek for one thing relating to this.

 268. Viagra homme prix en pharmacie [url=http://viagrasansordonnance.store/#]Viagra sans ordonnance 24h[/url] Viagra homme prix en pharmacie sans ordonnance

 269. ศาสตร์แห่งกลิ่นเกี่ยวข้องกับการกำหนดสูตรและการทดสอบน้ำหอมเพื่อให้แน่ใจว่าได้กลิ่นและคุณภาพตามที่ต้องการ[5] ก่อนอื่นนักปรุงน้ำหอมจะต้องเลือกกลิ่นและส่วนผสมที่จะทำให้เกิดกลิ่นและโครงสร้างหลัก จากนั้น แนวคิดเรื่องน้ำหอมก็ได้รับการพัฒนา และผู้ปรุงน้ำหอมก็เริ่มทดลองส่วนผสมต่างๆ เพื่อให้ได้กลิ่นหอมตามที่ต้องการ เมื่อน้ำหอมได้รับการผสมสูตรแล้ว จะเข้าสู่กระบวนการทดสอบอันเข้มงวดเพื่อระบุลักษณะกลิ่น อายุยืนยาว และความน่าดึงดูดโดยรวม[6] บริษัทน้ำหอมใช้วิธีการต่างๆ มากมายในการทดสอบกลิ่น รวมถึงการประเมินทางประสาทสัมผัสโดยผู้ทดสอบน้ำหอมหรือ ”จมูก” ตลอดจนการทดสอบทางวิทยาศาสตร์โดยใช้แก๊สโครมาโตกราฟีและแมสสเปกโตรเมทรี[7] ศาสตร์แห่งกลิ่นเป็นส่วนสำคัญของการผลิตน้ำหอม เพื่อให้มั่นใจว่าน้ำหอมแต่ละกลิ่นตรงตามมาตรฐานคุณภาพและประสิทธิภาพสูงสุด[8]

 270. п»їpharmacie en ligne [url=http://kamagrafr.icu/#]achat kamagra[/url] Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

 271. Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra en ligne[/url] Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

 272. Are you seeking a solution to manage your anxiety? Dealing with stress and anxiety can be challenging, but with the right approach, it’s entirely manageable. Whether you’re facing everyday anxieties or seeking long-term relief, our product could be the answer you’re looking for. Learn how [url=https://get-xanax.com/]Xanax: Proven Stress Reducer[/url] can assist you in achieving mental calmness. Begin your journey towards a stress-free life today and experience the extraordinary benefits for yourself!

 273. online apotheke gГјnstig [url=https://potenzmittel.men/#]potenzmittel manner[/url] online apotheke gГјnstig

 274. Viagra Apotheke rezeptpflichtig [url=https://viagrakaufen.store/#]viagra kaufen[/url] Sildenafil Schweiz rezeptfrei kaufen

 275. In search of a peaceful life? Xanax could be your solution. Discover how [url=https://xanaxtips.com/]Xanax: Stop Your Anxiety Now[/url] can aid in managing your anxiety. Start your journey towards peace today!

 276. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 277. Thanks for the good writeup. It actually was once a entertainment account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we keep in touch?

 278. versandapotheke versandkostenfrei [url=http://kamagrakaufen.top/#]kamagra online bestellen[/url] gГјnstige online apotheke

 279. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 280. online apotheke preisvergleich [url=http://cialiskaufen.pro/#]Cialis Generika 20mg preisvergleich[/url] online apotheke gГјnstig

 281. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 282. Sildenafil rezeptfrei in welchem Land [url=https://viagrakaufen.store/#]Viagra Generika 100mg rezeptfrei[/url] Viagra Generika kaufen Deutschland

 283. Hey I am so thrilled I found your blog, I really found you by
  error, while I was searching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and a all round exciting
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all
  at the moment but I have book-marked it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the great work.

 284. Whats up very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m glad to search out numerous helpful information here in the put up, we want develop more techniques on this regard, thank you for sharing.

 285. I have been browsing online more than 3 hours lately, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you did, the net might be a lot more useful than ever before. ”Dignity is not negotiable. Dignity is the honor of the family.” by Vartan Gregorian.

 286. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 287. great points altogether, you simply gained a logo new reader.
  What could you suggest about your publish that you made some days ago?
  Any positive?

 288. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 289. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 290. Simply want to say your article is as astounding. The
  clarity in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a
  million and please carry on the enjoyable work.

 291. Great web site. Lots of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 292. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 293. purple pharmacy mexico price list [url=https://mexicanpharmacy.cheap/#]mexico pharmacies prescription drugs[/url] medication from mexico pharmacy

 294. Asking questions are really pleasant thing if you are not understanding anything entirely,
  however this post offers good understanding even.

 295. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 296. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be precisely what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write about here. Again, awesome website!

 297. buying prescription drugs in mexico online [url=http://mexicanpharmacy.cheap/#]mexico drug stores pharmacies[/url] buying prescription drugs in mexico

 298. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thank you

 299. Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

 300. mexico drug stores pharmacies [url=https://mexicanpharmacy.cheap/#]mexico pharmacies prescription drugs[/url] buying prescription drugs in mexico online

 301. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

 302. Struggling with anxiety? Xanax might be the solution you need. Explore [url=https://get-xanax.com/]Get True Relief with Our Xanax[/url] and see how it can change your life. Start your path to a stress-free future now.

 303. mexico drug stores pharmacies [url=http://mexicanpharmacy.cheap/#]buying from online mexican pharmacy[/url] best online pharmacies in mexico

 304. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you turn into expertise, would you mind updating your weblog with extra particulars? It is extremely helpful for me. Big thumb up for this blog put up!