Jag dömer inte folk.

Jag dömer åtminstone inte folk som läser den här bloggen.

Jag dömer åtminstone inte ungefär hälften av er, som brer smör på den platta sidan.

Men ni andra har faktiskt haft 48 timmar på er att rannsaka era hjärtan, ångra er och ansluta er till ljusets, godhetens och rättvisans sida. Om ni fortfarande väljer att vandra längs den gropiga och buckliga undersidans väg (som alla RIMLIGA MÄNNISKOR VET ATT MAN HAR NERÅT FÖR ATT DET BLIR FRIKTION MOT HANDFLATAN DÅ SÅ ATT DEN INTE GLIDER AV NÄR  MAN TITTAR PÅ AMERIKANSK FOTBOLL MEDAN MAN ÄTER OCH INTE ÄR HELT FOKUSERAD till exempel) så kan bara Gud döma er. Och vi andra. Vi kan också döma er. Eftersom vi har rätt.

Men bara för att vi ska kunna ha en uppfattning om hur många av er som lever i synd, låt oss ta en snabb undersökning i kommentarsfältet:

Brer ni smöret på den platta sidan eller har ni fel?

201 kommentarer

 1. Annelie: Du har fel. Det är ett vanligt misstag hos folk som tror att de har rätt.

 2. Emma: När rymdskeppet kommer för att hämta de rättrogna från jorden kommer du få åka med.

 3. Om man inte skulle kunna breda smöret på den platta sidan, skulle det inte finnas någon platt sida, dumsnutar!

 4. Platta sidan alla gånger!!!
  Brer man på ”fel” sida blir d ju en massa smörklumpar i håligheterna.

 5. Lena Katarina: Jag dömer ingen. Men det är inte naturligt, det där andra.

 6. Man har smör på den platta sidan såklart! Folk som har smör på fel sida är samma sorts barbarer som har kniv gaffel sked.

 7. Såklart man brer på den platta sidan, det blir ju sjukt mycket mer smör om man brer den andra! Om man nu ska tänka lite nyttigt ibland 😉

 8. Varför skulle jag bre på undersidan? Jag skiter i amerikansk fotboll och vill ha en snygg macka med rätt sida upp. Dessutom får jag mer leverpastej och Philadelphiaost och sånt när nagghålen är uppåt 🙂

 9. Erika: Nu ger du ju den andra sidan argument. Är du en av dem eller? FÖRSÖKER DU INFILTRERA LJUSETS OCH GODHETENS SIDA ELLER!!!???

 10. Smör är gott om man som du brer på fel sida får man inte med lika mycket smör. Hela charmen med den sortens bröd är de goda smörklumparna.

  Utmanar dig att testa!

  Sluta banta, ”smör byggde den här kroppen”. 😉

 11. Man brer naturligtvis på den platta sidan, det förstår väl vilken civiliserad människa som helst, förutom min man när han äter knäckebröd.. Urk!

 12. Platta sidan såklart! Hur kan man ens få för sig att breda någonting alls på någonting som inte är platt?! Obegripligt!

 13. platta sidan ner, smör på den buckliga. Det är ju det enda rimliga alternativet.

 14. Jag brer sällan smör, men desto oftare leverpastej. Två mackor varje morgon.

  Eller brer och brer. Jag skär en cirka 1,5-2 centimeter tjock skiva av Pastejkökets bredbara leverpastej och smetar hjälpligt ut den på en knäckemacka (Havreknäcke).

  Det spelar då inte så stor roll vilken sida man lägger pastejen på.

  Det viktigaste är att den inte är konvex (då går den av) utan konkav, så att den del man brer hela tiden ligger mot underlaget (köksbänken).

  Så det beror lite på, kan man säga.

  (Det kanske ni inte visste, men knäckemackor är sällan helt raka, utan ofta milt böjda. Åt olika håll olika gånger, dessutom.)

 15. Platta sidan FTW!! Sambon brer på FEL sida, det har irriterat mig i alla snart 11 åren.. Nu pågår det ett tyst krig för att inte barnen ska ta efter den där terroristen…

 16. Makten scmakten! Smör på buckliga sidan, och besticken i kniv-gaffel-sked-ordning! Nån jäkla ordning måste det ju vara!

 17. Naturligtvis på den platta !
  Har aldrig ens kommit på tanken att inte göra det !
  Hälsningar Skåneland

 18. Självklart brer en smör på den platta sidan! Både sambon och dottern brer på fel sida, jag känner mig som den enda vettiga i min familj!

 19. Smör på ovansidan, förstås. Den som inte är platt. Lika naturligt som gaffel-kniv-sked!

  (Visste du förresten att det finns ett ”event” inom historiskt återskapande som kallas ”knäcke” eftersom de delar upp de två motståndarsidorna efter vilken sida folk brer sina knäckemackor?

 20. Det är så skönt när jag har hittat dig och insett att det är inte jag som har fel som min man ständigt försöker hävda, självklart brer man på den platta sida, precis lika självklart som att man har gaffel, kniv, sked i bestickslådan!

 21. Platta sidan förstås! Min man kallar den andra för bjudsidan. Betyder det att jag är snål?

 22. Sjukt många terrorister på din sida, Fredrik!
  Klart man brer på platta sidan. Sen kan man med fördel vika mackan på mitten och doppa den i oboy. Med rätt teknik får man upp lite oboy i groparna.

 23. På ovansidan såklart! Förstår du (och alla andra felvridna i detta kommentarsfält) hur mkt gött ni missar som kommer med extra på mackan i hålen utan att folk kommenterar nåt. Så otaktiskt av er…

 24. Som en äkta smålänning brer jag smöret på den platta sidan och det ska vara SMÖR. Har dock inte tagit efter morföräldrarnas vana med smörhund.

 25. SJÄLVKLART brer jag på rätt sida av mackan, allt annat är ju fel sida, och så kan vi inte ha det!

 26. Jag har alltid brett på rätt sida och det har alltid känts fel. Nu vet jag varför! Tack Fredrik!

 27. Alltså den platta sidan ligger ju nedåt på plåten när kakan gräddas. Jag vill inte vara den i alla fall som rubbar den balansen. Visst, vill du vara sån så varsågod. Men kom inte och peka på mig när helvetet fryser över, igen!

 28. Platta! Glad över mitt tidiga val nu när jag är omringad av stenhårt Bregott som är omöjligt att bre. Hua!

 29. På den platta sidan. Åf kårs.

  True friends don’t judge each other.

  They judge other people. Together.

  =D

 30. Platta sidan så klart, man är väl en modern människa. Den gropiga sidan var förr till för fattigt folk som bredde gammal ärtsoppa på mackan.

 31. På Death Star cantina serveras endast penna arribiatti samt mackor bredda på platta sidan.

 32. Alltså, det där med förr handlar om knäckebröd, men principen gäller ju alla mackor.

 33. Alltså. Polarbröd och likartat krafs brer jag på platta sidan för att… öh, jag blev förledd av dåliga kamrater. Knäckemackor breds på hålsidan, alldeles särskilt om man skippar smöret och bara brer på sjukt mycket kaviar. Hålsidan är den enda rätta på knäckemackor.

 34. Men självklart har man inte pålägget på undersidan! Har Fredrik smör på undersidan av kex också?

 35. Platta sidan. På knäckebrödet jag äter är den knöliga sidan full med linfrön och de fastnar på smörkniven, så om jag brer på den sidan tror jag att smörasken är full med skalbaggar sedan…

 36. Såklart brer man på den platta sidan vilket då alltså blir ovansidan. Inte brer man på den rundade delen om man äter skalken på brödet heller!? Nej, platt ska det vara!
  Däremot kan jag tycka att en viss bloggskrivare skulle uppskatta fenomenet att det fastnar extra mycket pålägg mellan hålen på den feliga sidan…

 37. Platta sidan mot det platta underlaget, smöret på ovansidan. SÅ KLART!!

  (Och eftersom det är min födelsedag har jag rätt. I dag och alla andra dagar)

 38. Om man är på finbesök så på den platta sidan. Absolut. Men om man är hemma …… Det får ju plats mer smör på den andra sidan.
  Ville oxå säga att jag läst alla dina böcker och älskar dem alla. Tack för dom. Hoppas på fler.

 39. Självklart brer jag på den buckliga sidan vilket känns rätt för mig, det blir ju så lite smör om man brer på undersidan.

 40. Man brer på den platta sidan, givetvis. Den yngre generationen har däremot inte kört sig att veta hut, och de har inte heller blivit utskällda för dubbelsovling, så de brer på den knöggliga sidan. Små gölliga barbarer är di.

 41. Platta sidan. Visste inte ens att det fanns något annat alternativ förrän för 2 år sedan då någon började prata om att jag bredde på fel sida. Vadå fel? Man brer väl alltid på rätt sida!

 42. Som ansvarsfull mamma till tvillingflickor så ser jag det dom en av mina stora uppgifter i barnuppfostran att lära dem vilken sida som ska vara upp. Och rätt svar på det är självfallet den platta sidan!!!

 43. Platta sidan! Självklart!
  Och alla ni som hävdar att den buckliga är ovansidan och att man därför ska bre på den, brer ni smör på ovansidan av en frallas överdel också? För det borde ju vara samma…

 44. Platta sidan givetvis om man inte är extra sugen på smör och dessutom har en god stark ost att tillgå, då är den gropiga sidan helt OK.

 45. MAN ÄTER INTE MACKA UNDER NFL!!!
  Man äter nachos, buffalo wings, chilli cheese, hambugare, cole slaw och chips.
  Och dricker öl…..

 46. Groparna är till för att hålla smöret på plats, eller baconosten om man använder sån.

 47. Självklart den platta sidan!
  Har man Bregott hemma (som självklart är det bästa smöret! Ska vi ens behöva ta den diskussionen!?) så måste man bre på den platta sidan. Om smöret är lite för hårt och man försöker bre på sidan där det är hål så går smörgåsen sönder. Och det vill man ju inte. Man vill äta en hel smörgås, inte en i massa småbitar.

  Platt sida.
  Alltid: gaffel, kniv, sked.
  Och alltid Bregott.

 48. Buckliga sidan så klart, ser alldeles fel ut annars som när någon brer rån på sidan med stora fyrkanter (som går snett). Det är fel, det syns ju!

 49. Va, kan man bre på den buckliga sidan? Oj, tänk vad mycket smör man skulle kunna få på då. Men man är ju ingen barbar så självklart brer man på platta sidan?

 50. Knäckebröd äts på samma sätt som pizza. Dvs rätt rätsida upp. Vem äter pizza med rätt sida åt fel håll? Och hamburgare med för den delen.
  Allt annat är ju ren galenskap!

 51. Det beror på! Är det smör så den platta tråkiga sidan där det inte fastnar så mycket. Men är det typ Nutella så på den gropiga så det blir så mycket Nutella som möjligt på mackan.

 52. Fredrik: En liten ställning, kanske 3 cm hög, 5 cm bred som smörkniven vilar på mellan bredningarna för att inte smutsa ner i smörasken, ofta skulpturerad som en hund (tax).Och självklart har man tagit EXAKT så mycket smör som behövs, så det inte är något begagnat smör kvar på smörkniven.

  Google is your friend 😉

 53. Buckliga sidan såklart. Tyvärr är resten av familjen emot mig och brer på den platta sidan. Jag har uppenbarligen misslyckats med uppfostran av mina ungar…

 54. …fast det är klart; om man skall bre smör på Pågen-skorpor så är den platta och buckliga sidan samma sida.
  Vilket team tillhör man då? Koalitionssmörarna?

 55. Platta sidan naturligtvis! Försöker intensivt få alla ungar på mitt jobb (förskola) att fatta det också. Redan där är några ute och cyklar och försöker lära sig bre på den buckliga sidan, men INTE vid mitt bord! ?

 56. Nutella på bucklig sidan eftersom mackan alltid landar på platta sidan när man tappar den.

 57. Jag brer på den knöggliga sidan, för att det är godare så. Jobbar på fritids till vardags och om något barn klagar på att jag brer på fel sida så får hen ber mackan själv! Jag planerar att omvända hela årskursen till Team Ovansidan innan ungarna börjar fyran.

 58. Då jag gillar mycket smör brer jag på *fel* sida när barnen inte ser annars är det ju givetvis den platta jag lär de så klart (mest ekonomiskt)

 59. Jag brukar tycka du är fyndig, klok och fullständigt logisk…oftast. Nu har jag tappat tron lite.
  Om man brer smör på undersidan blir ju köksbordet hur kletigt som helst! Helt klart en terror-handling. Och helt ologiskt!

 60. Platta sidan såvida den inte ska ha ett (eller flera) lager ost på och doppas i varm choklad DÅ ska det vara mycket smör och ”fel” sida…

 61. Förstår inte varför denna undersökning behövs när det enda logiska är den platta sidan.

 62. Jag brer på den platta sidan och det är det mest logiskt sett ur en fysisk synvinkel. Enkelt förklarat så är den ickeplatta sidan konvex i formen. Den är alltså bullig upptill. Handflatan är konkav alltså har den en grop. Passar utmärkt ihop. Gör man tvärtom. D.v.s försöker bre på ovansidan trycker du en slät sida mot en konkav grop och riskerar bryta mackan på mitten.

 63. Ovansidan såklart! Och det är inte den platta, som givetvis måste ligga mot underlaget. Man kan ju inte bre på baksidan, det ser ju helt avigt ut.

 64. Buckliga så klart! Den platta är undersidan och där fastnar det för lite smör… Och det blir kladdigt på bordet.

 65. Man brer på den platta sidan.
  Här är varför.
  Den platta sidan har alltid lite mer mjöl pga att smöret/pålägget ska fästa bättre. Vilket resulterar i att påläggen inte fastnar i gommen och man njuter av påläggens fulla smak, då smak är ett av våra viktigaste sinnen.
  Om man gör tvärtom så det första man lägger på tungan är en mjölig sida och har därmed förstört hela sin smakupplevelse eller åtminstone hämmat den för det är vad mjöl gör, binder ihop och tar bort smak.

 66. Platta sidan, givetvis. Då syns bara de ”fina” sidorna när man brett två stycken och lägger ihop dem till en dubbelmacka, enligt samma devis som man lägger sylten på ”fulsidan” på pannkakor (plättar heter det visst här i skåne) så att den fina sidan syns när man vikt/rullat ihop den.

  Frågor på det?

  Inte det, nej. Tänkte väl det.

 67. Självklart så brer man smör på den buckliga sidan, hur ska man annars få till ett perfekt shuffleboard kast till grabbarna på andra sidan matbordet? Ska mina pojkar inte kunna få sina mackor serverade med stil längre? Platta sidan ner för bäst glid, punkt…….

 68. Du som verkar förstå att njuta av det goda i livet Fredrik, borde kliva över till den smörrikare, gottigare sidan av mackan. Vi kommer inte att döma utan välkomna dig till vår värld. Jag har tagit med mig seden ända till New York

 69. Den platta sidan är ju undersidan. Det vet ju alla. Och man kan inte bre på den sidan som ska vara på bordet (bordet blir kladdigt då). Så jag brer på den rätta sidan – aka ovansidan eller också känt som den gropiga sidan. Som man ska göra för att inte terroristerna ska vinna.

 70. Alla intelligenta varelser brer såklart på den buckliga, dvs ovansidan. För att då blir det mer smör på mackan och för att i civiliserade länder brer vi faktiskt inte smör på undersidan.
  #sådeså

 71. Platta sidan är ju undersidan. Varför vända på brödet? Man äter ju t ex inte ett wienerbröd med undersidan upp. Eller????

 72. Det är ju HELT orimligt att smöra på den buckliga sidan! Man skulle ju inte smöra ovanpå en fralla?! Platta, såklart!

 73. Alltså platta sidan såklart. Och det här med fattigmanssidan? Jag vet inte jag, min morfar brer på rätt sida men tumtjockt.

 74. Ärlighet varar längst, så här kommer svaret som delar agnarna från betet 😉 Gropiga sidan, undersidan, buckliga sidan, kärt barn har många namn, likt smörgåsen du fått oss att begrunda över! Din sida känns så medel. Så lagom. Det har aldrig varit min grej riktigt 🙂 Allt gott till dig & de dina!

 75. Givetvis den platta sidan. Däremot har jag problem med smörgåsrån eftersom det INTE FINNS NÅGON PLATT SIDA DÄR. Bara mer eller mindre rutig.

  (Och: folk som inte kan bre ett tjockt lager smör även på den platta sidan är ju uppenbarligen inkompetenta. Därav att de brer på buckliga sidan. Deras moment 22.)

 76. Kan vi först enas om att den platta sidan är den sida som varit ned mot bakplåten? Bra, då kan vi också snabbt dra slutsatsen att det mest naturliga vore att bre på ovansida även benämnd ”den buckliga”. Äter ni kanelbullar upp och ned också? Eller hamburgare? Va? Va!

 77. Har alltid brett smör på den platta sidan. Ni som brer på fel sida, hur gör ni med ovandelen på en fralla?

 78. Självklart på rätt sida! Om nån annan gjort mackan åt mig, och brett på fel sida, vägrar jag att äta… !

 79. Platta sidan. Att man kan få mer smör/pålägg på buckliga sidan är inget hållbart argument, man kan bre tjockt på platta sidan oxå. Och ang nyttighet… ta mer smör.
  Don’t blame the butter for what the bread did…. 🙂

 80. Smör? Jag kör utan. Brer leverpastej direkt på brödet…. Och limpskivor har ingen fram eller baksida. SÅ jag vet inte vad jag skal svara.

 81. Självklart platta sidan! Gäller såväl polarkaka som knäckebröd. Framförallt knäckebröd!!!

 82. Självklart ”Bregottar” jag den platta sidan, dvs den rätta sidan! Så gör man även på kex, knäckebröd osv. Blir ju väldigt konstigt att bre på textsidan (ovansidan) på kex eller buckliga sidan (ovansidan eller sidan med frö/strössel eller liknande) på knäckebröd eftersom ovansidan = utsidan och utsidan har man ju som ordet anger, utåt.

 83. Självklart den platta sidan, även om vissa mindre människor i familjen hävdar att smörmängden ökar på den felaktiga sidan och att den därför är rätt. Men de har givetvis fel.

 84. Den buckliga sidan är den sida som låg uppåt på plåten när brödet gräddades. Alltså är det ovansidan. Varför skulle man bre på undersidan? Det är ju faktiskt bara fattigt folk, som inte kan vara så generösa med smöret, som måste bre på den platta sidan. 😉

 85. Jag tycker nog att man kan få göra som man vill i det här fallet. MEN jag kräver konsekvens. Antingen äter man alla platta bakverk med ”plåtsidan” nedåt, eller med ”plåtsidan” uppåt. Detta oavsett om det är polarbröd, knäckebröd, wienerbröd, pizza eller något annat. Någon ordning får det väl ändå vara!

 86. Det beror på vilken dag det är. Den platta sidan är vardagssidan och den buckliga är söndagssidan (dvs på helgen lyxar vi till det med lite mer smör på mackan).

 87. Platta. Men med så mycket smör som du hade spelar det ingen roll. Jag har använt fel sida när jag har behövt lura i mer fett i ett barn.

 88. Mats har rätt, platta sidan är ju undersidan. Har du den platta sidan upp när du äter hamburgare också?

 89. Jag ser att många blandar in knäckebröd i diskussionen. Och det går bra. Men vi måste prata om skånepepparkakor också. Finns de fortfarande? Och de ska givetvis bres med smör på den flata sidan. Precis som polarbröd och knäckebröd.

 90. Oavsett pålägg – den platta sidan! Vänder försiktigt på min man och dotters smörgåsar när de lägger den åt fel håll…

 91. Givetvis på rätt sida, ovansidan. Ingen äter en bulle uppnår, och dessutom fastnar det mer smör på den buckliga sidan …

 92. Att bre mackan på den platta sidan är lika korrekt & självklart som att ha besticklådan sorterad gaffel-kniv-sked. Det finns faktiskt inget annat alternativ…

 93. Platta såklart, annars riskerar ju pålägget att ramla av när man bygger berg av ägg, majo och annat smask.

 94. Hade det varit meningen att man skulle bre på fel sida hade båda sidor varit buckliga. Smöret ska vara på den platta sidan såklart!

 95. Platta sidan. Även om jag skulle vilja prova när ingen ser för att testa hur det är att få smörklumpar med ojämna mellanrum skulle det kännas fel. Som att vara otrogen. Spelar väl ingen roll vilket håll de låg på plåten, bröd som jag skivat brer jag ju knappast på den sidan som var upp i ugnen!

  Fyi, knivar, gafflar och sist skedar.

 96. Platt är glatt, gropigt är sopigt! Team platta sidan for liiiifeeeee! Wöuwöu! Osv.

 97. Härligt att se att fast du var ute och vinglade när det gällde matte så har du full koll på tillämpning av de fysikaliska lagarna (som tex vad gäller friktion)! Också härligt att se att du för en gångs skull har rätt, när du har så fruktansvärt fel om både bestick och var man förvarar choklad. Det finns alltså hopp för dig ur flera aspekter! Detta måste firas med en macka med pålägg på platta sidan. ? (Eftersom din fru gav sig in i diskussionen om din dator och frukostskålen så är jag naturligtvis intresserad av att höra hur hon ställer sig i denna viktiga fråga…)

 98. Jag brer på rätt sida, vilket inte är den platta. De som inte håller med kan ju faktiskt inte sina mackor och borde äta limpa eller dylikt där sidorna är likadana 😛

 99. Men hallå svenska folket, nu blir man ju mörkrädd. Platta sidan är förlorarnas sida, de snåla och omoderna. Välkomna till 2015 och välkomna att välja rätt sida.

 100. Ju mer smör desto bättre! Helst en tjocklek motsvarande den av brödet. #smöretpådengropigasidan

 101. Klart man brer skrovliga. Den samlar upp smör nättre än den platta. Alla vet det. 🙂

 102. INGEN borde få bre på den platta sidan (även kallad fattigmanssidan)! Ska man bre så vill man ha smak av smör, vad är då bättre än att en del av smör fastnar? Ser nu att skeppet kommer att åka näst in till i tomme när dom rättrogna hämtas!, Synd vi inte ses där Fredrik!

 103. Platta sidan såklart, allt annat är sjukt. De ligger ju åt det hållet i påsen när man köper brödet.. Skulle man då vända mackan upp och ner för att det ska bli rätt? Eh.. Nej.

 104. Historiska föreningen SCA har ett helt event som bara går ut på att avgöra denna fråga…med strid förstås. Sök på: Knäckebrödskriget
  🙂

 105. Håller med föregående talare. Och om du blir upprörd av Hålsidorna vet jag inte vad du skulle göra om du träffar på de Reformerta kantbredarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *