Let them have cake

Vi var på en restaurang, min fru och jag och några av våra vänner som inte har känt oss tillräckligt länge för att ha lärt sig att tacka nej till sånt. Och en person i sällskapet började prata om hur det skulle vara att ha en egen restaurang, och så började alla diskutera vad för slags restaurang de skulle vilja öppna i så fall och vad för slags mat de skulle servera. Och efter en stund frågade en av dem mig: ”Vad skulle DU servera för slags mat om du hade en egen restaurang Fredrik, har du någonsin funderat över det?”.

Och då sa min fru ”men herregud”. Och jag sa ”jag HAR faktiskt funderat en del…”. Och då sa min fru ”jag behöver mer vin, alla kommer behöva mer vin, finns det mer vin?”. Och sen berättade jag om grejerna som jag har tänkt på, och som jag ofta saknar på restauranger vi är på. Jag tänker mig att det skulle vara ett tapaskoncept, med olika smårätter. Här är några av dem:

* ”Kall potatis med smör”. Som har stått i kylskåpet i tre dagar och som serveras i en plastlåda ovanpå en bit diskbänk.
* ”Bröd och sås”. Det är bröd och sås. Fast utan de dömande blickarna.
*”Någon annans pommes frites”. Det är som vanliga pommes frites, fast när du beställer dem så serveras de till personen som sitter bredvid dig, och på din plats ställer servitören en sallad, så att du kan säga ”jag ska bara smaka” och ”min läkare har sagt att jag ska äta mer sallad” och ”varför beställde du ingen dip?” varje gång du äter av pommes fritesen.
* ”En tallrik smält ost”. Ja.
* ”Lufftorkade ostbågar”. Som har legat framme i fyra dagar i en stor skål bredvid en varm tv.
* ”Bara en sked Nutella”. Det är en hel burk Nutella som serveras med fyrtio skedar. Och varje gång du har slickat av en sked kommer en servitör och tar bort den, så när du är färdig ser det ut som att du bara har ätit en sked Nutella.
* ”Minihamburgare”. Fast det är en normalstor hamburgare som serveras på en JÄTTESTOR tallrik. Så att man blir positivt överraskad.
* ”Tacodumplings”. För det borde finnas.
* ”Din frus salladsrester”. Det är en tallrik sån där sallad som tror att den är nåt som min fru beställer, fast där någon har ätit upp all sallad och sånt och bara lämnat rödlöken, getosten och krutongerna i en hög i ena hörnet ihopkladdat i dressingrester.
* ”Med bacon”. Det är som att beställa vad som helst ”med bacon”, fast utan det där man måste beställa först. Bara bacon. På en tallrik.
* ”Potatismos som Gud avsåg”. Serveras i en skål djup som en episk dikt med ketchup och rostad lök på. Om man vill kan man även få ostmackor bredvid och någons mamma som står bakom och frågar ”ska du inte äta något till?”.
* ”Blandläsk”. Tre valfria sorters läsk som fanns i såna där glasflaskor som ens föräldrar köpte i back när man var liten. Blandat i samma glas. Köket rekommenderar hallonsoda blandat med Zingo blandat med gammaldags sockerdricka men det gör man som man vill.
* ”Bara de brända chipsen”. En påse chips. Alla är brända och extra salta.
* ”En skål glasyr”. Glasyr, fast utan allt som brukar vara i vägen under den.
* ”En skål frityr”. Som glasyr, fast frityr.
* ”Barnens godis”. Olika sorters godis som man får äta jättesnabbt ur ett skåp inne i köket medan ens familj tror att man är på toaletten.

Och nu muttrar min fru att hon ”inte vet vad som är värst: Att Fredrik lägger så här mycket tid på att tänka på sånt här eller att den där restaurangen förmodligen hade varit fullsatt varenda kväll”.

42 kommentarer

 1. Jag beställer en tallrik smältost med och barnens godis till efterrätt. Har du hemkörning på din restaurang?

 2. Självklart förväntar vi oss samtliga för-ätarkreationer i både för-ätar- och huvudrättportioner, beroende på hur hungrig man är. Annars känns det som stället där man vill vara, där ingen dömer ens såsvanor och där ”extra ost” ingår som standard och ”riktig extra ost” är en hel västerbotten med en kniv med texten ”Vi föstår” ingraverat i bladet.

 3. Jag tar förgivet att det serveras förätarkorv, så jag beställer en sån, med bacon, en tallrik smält ost och lufttorkade ostbågar. Hemkörning tack!

 4. Genial meny!
  Dock motsäger jag mig termen ”lufttorkade” ostbågar. Efter fyra (aldrig tre, aldrig fem) dagar är de ju segare/mjukare än nyöppnade. De tar alltså åt sig av luftfuktigheten så den korrekta vardagstermen är ”luftade” men det är också okej att säga ”ätklara”.

 5. @ostoman
  Håller med angående att ”lufttorkade” är fel uttryck, de borde helt enkelt bara heta ”perfekta”

 6. Hej! Fantastisk meny -skulle lätt bara en stammis! Såg ”en man som heter Ove” på bio idag, publiken applåderade efteråt!! Den var fantastisk även om jag tycker att en massa fint från boken utelämnades…exempelvis var det för litet tal om radiatorer! Men nog om det nu! Ser så fram mot en ny bok från dig, du är bäst!

 7. Mina drömmars restaurang i ett enda blogginlägg! Jag beställer ”Potatismos som Gud avsåg”, ”En tallrik smält ost”, ”Bara en sked Nutella” och en ”Blandläsk”, tack! Och ”Lufttorkade ostKROKAR” att ha på hemresan!

 8. Jag vill ha minihamburgare, med bacon, någon annans pommes, brända chips, en tallrik smältost och glasyr till efterrätt tack.

 9. @Survivor

  Inte vara orolig, det finns nog så det räcker till alla. ?

  Själv skulle jag vilja boka en av de där sängplatserna och en ”Kall potatis med smör” så är jag tyst sen. ?

 10. I går var vi och såg ”En man som heter Ove”. Det var knökfullt i salongen och de hade satt in extrastolar längst bak. Så hade det varit ända sedan Ove släpptes?. Förutom Rolf Lassgård var det minst 200 andra Ove där och kollade. Filmen var så klart jättebra och jag tänkte på herr och fru Backman när jag såg de nya grannarna. Men inget slår boken?

 11. Har inte tänkt på det förut, men det är verkligen något alldeles speciellt med Någon annans pommes frites. Intressant observation!
  För övrigt är Potatismos som Gud avsåg verkligen en förträfflig rätt som borde få flytta ut från ensamhushållens kök och få en hedersplats på en restaurangmeny.

 12. Skrattade så jag började grina. Försökte läsa högt för maken men han hörde inget pga falsettröst och snor.

 13. Jag såg En man som heter Ove idag och det är nog den första filmen jag nånsin sett som faktiskt var lika bra som boken 😀 Fantastiska skådespelare dessutom! Jag hoppas verkligen att fler böcker du skrivit kommer bli film.

 14. Kanske ”bulle i bulle” också?
  (Men inga djäkla ”munkar” som inte är nå munkar och inga ”gräddbullar” som inte är vad de heter)

 15. Jag ryser lite inombords samtidigt som jag ler som en galning. Om samhället var lite mer anpassat till vad vi alla tyckte om så skulle kanske de strama svenska sociala koderna bli lite mer fria. Eller vad sägs? Mer lufttorkade ostkrokar (INTE bågar) åt folket!

 16. Haha! Den där skålen med glasyr ordnade min mormor till mig en gång när jag var liten. Glasyr har aldrig varit så äckligt under en så lång tid som efter den upplevelsen. Nu går det mer än bra igen, dock ej skålvis…

 17. Jag saknar möjligen deg och smeter av olika slag i menyförslaget ovan 🙂 Pepparkaksdeg är godare än pepparkakor. Smördeg. Bulldeg. Sockerkakssmet. Kladdkakesmet…

 18. Tips för dryckesmenyn: Den avslagna läsken kvar i en flaska morgonen efter en hemmafest, och den sista, kalla slatten te i en tekopp, med tillval av lite extra honung så den blir supersöt 😉

 19. Om du någonsin tänker öppna den där krogen, ring min man! Han skulle komplettera dig perfekt! Och jag kan ha min akutmottagning vägg i vägg för ev magsjuka…
  Anna

 20. Mördeg som dessert! Utmärkt förslag från @twfrisk! Skålar som det blandats sockerkaksmet och där det finns lite på kanterna. Slickepott som äktenskap.

 21. Autokorrekt ställer till det.
  Skålar där man blandat sockerkaksmet i och ätredskap på slickepotten. Inte äktenskap!!

 22. @Joni Han hintade ju här om sistens att det är en ny bok på gång. Kan bero på det.

  Eller så har han bara hällt öl i laptopen igen. Eller spelat för mycket vinterkräksjukeroulette. ?

 23. Anser nog ändå att ”potatismos som Gud avsåg” borde inkludera jalapenos, finhackad gul lök, cheddarost (i och ovanpå sedan gratinerat!) och bacon. Alltid med bacon.

 24. Ett stort GRATTIS till dig som skrivit en fantastisk bok som sedan blev en fantastisk film med den fantastiske Rolf Lassgård som Ove! <3

 25. Bästa Fredrik! Jag var på bio och såg En man som heter Ove igår. Givetvis kan en film aldrig mäta sig med boken, men jag tyckte ändå att Hannes Holm hade lyckats fånga känslostämningen på ett bra sätt. Jag satt då och fulgrät på samma sätt som jag gjorde när jag läste boken 😀 Har du sett filmen? Det skulle vara roligt att höra vad du tyckte om den i så fall?

 26. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *