Kort grej, några timmar senare.

Ett varmt, varmt tack till personalen på Akademibokhandeln på Odenplan för att ni lyssnade så tålmodigt när jag dök upp imorse med en lite märklig idé, och för att ni resten av dagen ömt och entusiastiskt tog emot barn och föräldrar och mor- och farföräldrar och alla andra som kom in för att hämta böcker men förmodligen lika ofta bara för att prata lite. Ni var så mycket mer än en bokhandel idag, ni var en liten landningsplats för oss allihop. Tack också till alla er kunder som dök upp, och ni som skrev små lappar och hälsningar och lämnade bakom disken, det betydde verkligen otroligt mycket för mig och min familj att vi fick vara med om det. Framför allt vill jag säga till kvinnan som kom in och berättade för personalen att du inte hade tänkt gå ut på stan alls idag, men ångrade dig när du läste om det här på Facebook och tog med dig ditt barnbarn ner för att hämta en Astrid Lindgren-bok: Det betydde mer för mig än några topplistor eller galor någonsin gjort. Du skrev till mig och tackade, men det är verkligen jag som ska tacka dig. Om en dryg vecka har jag bott i Stockholm i exakt tio år, jag blev kär här och gifte mig här och har blivit pappa till två barn här och har fått en hel märklig karriär här, men idag var första gången som jag verkligen kände mig som en stockholmare. Det är en stor liten sak att få uppleva. Och nej, för att vara helt ärlig så var varken jag eller butiken riktigt förberedda på hur stort det här skulle bli, framför allt var ingen beredd på all uppmärksamhet som plötsligt kom från olika medier, så vi behöver nog ett par dagar nu att andas och bottna i allting innan vi kan göra något liknande igen. Jag tror att alla som har träffat mig vet att jag är närmast obegripligt virrig och dålig på att organisera saker, men jag hoppas kunna använda alla fina reaktioner som in idag till att försöka hitta kloka människor i bokbranschen som kan hjälpa till att ta den här idén vidare på något sätt. Förhoppningsvis kan vi göra om det på något vis lite längre fram, jag hojtar på Instagram och Facebook och min blogg då, precis som imorse. Så…ja. Just nu vill jag verkligen bara säga att det här, idag, var ett privilegium. För hela min familj. Tack.

32 kommentarer

 1. Det du gjort är helt fantastiskt! Du har ett stort hjärta och nu får du mig att gråta igen. Jag sitter i en liten stad, men har syskon med familjer i Stockholmsområdet. Klart att man påverkas. Kramar alla som drabbats!

 2. Du är fantastisk. Det blev ingen bok för oss i dag, vi vågade oss inte in på stan. Men i morgon ska jag berätta för min son om din goda gärning. Och så ska vi läsa en extra favoritbok här hemma, kanske någon av Jan Lööf, allt blir lite bättre med hjälp av Jan Lööf.

 3. Så stolt över alla som hjälptes åt i Stockholm ! Så stolt över dig som är så bra på att skriva och trösta och som bjuder barnen på böcker ! ?

 4. Kanske inte rätt ställe att säga det här, men har precis läst ut Björnstad. Fan Backman! Nu sitter man som en urvriden disktrasa igen. Lika som efter Ove. Vet inte om jag vågar läsa nästa bok. (Klart jag gör) . Glad påsk iallafall.

 5. Och så jävla fin du är Fredrik. Igen, detta initiativ får mig nästan att börja grina. Har inte vågat börja på Björnstad ännu, måste samla lite mod och kraft innan jag vågar ta del av något som jag vet kommer går rakt in i hjärtat med allt som det innebär.

  Såg att du ska sommarprata, stort grattis!

 6. Dottern spelar hockey. Älskade Björnstad och ser fram emot del 2. Hon fyller 13 den 17/8. Hur stor är chansen att hon kan få den i födelsedagspresent ? Hinner vi köpa den ?

 7. Tack Fredrik för ditt sommarprat. Jag fick gåshud och fällde faktist lite oskyldiga ,men väldigt synbara tårar. Nu ska jag sätta mig ner och skriva någonting. Tack för ordet ! Du är grym som människa, och på det du gör!

 8. Är det någon här som kommer ihåg den gamla goda tiden då Backman hade en blogg? ?

 9. En fråga angående din bok ”En man som heter Ove”:
  Har du sett filmen ”Gran Torino” med Clint Eastwood?

 10. Isidor- Jag har för mig att jag har hört talas om det. Det verkar som om herren ifråga skriver på andra ställen numera. Djupt saknad här är han iallafall.

 11. För att inte framstå som en massiv gnällspik vill jag bara påpeka lite stillsamt att nu är det sex månader sedan du skrev något här. I ärlighetens namn saknar jag den gamla Cafetiden. Gissar att nästa vafan kommer nio månader efter din nästa post 🙂

 12. Vill inte heller vara gnällig på något vis, men med det sagt— vart f-n har du tagit vägen, Backman? Förstår att skriva bok tar tid men ett inlägg då och då skulle uppskattas.

 13. Hej!
  En liten solskenshistoria kommer här. ?
  Jag är svensklärare på teknikprogrammet ett litet gymnasium ute på vischan, och i höstas köpte jag in Björnstad i klassuppsättning, och tvingade mina teknistkillar att läsa den.
  Inte så mycket mer med det, vi läste och pratade bok, och de vädrade fördomar om homosexuella, våldtäkter osv. Bra samtal, men inte exceptionellt.

  Till i förrgår när verkstadsläraren kommer och säger att grabbarna har ändrat språkbruket mot varandra i verkstaden(!!). ”Efter den där tjocka boken började de tänka på vad de sa och hur, det blev rejält annorlunda”

  Så, björnstad kan få 16-åriga homofober att bli lite mer än de var innan.
  God jul 🙂

 14. I found your article to be very thought-provoking and challenging. I didn’t agree with everything you said, but I appreciate the opportunity to think about these issues in a new way.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *