Kort grej

Jag inser att det här är en liten och banal sak i det stora sammanhanget den här helgen, men om någon av er är i centrala Stockholm idag så kan ni gå in på Akademibokhandeln Odenplan och köpa valfri barnbok, så betalar jag den. Mitt i allt som hände igår blev jag påmind om att jag och många andra föräldrar tittade på varandra och undrade: ”Hur förklarar vi det här för ungarna?”. Jag vet ju inte. Jag har ingen aning. Men när jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker. När min farfar dog när jag var 6 läste mamma Bröderna Lejonhjärta, och det gav mig ett sätt att prata med min farmor om döden. Nu läser mamma Bröderna Lejonhjärta för mina egna barn, och jag läser Harry Potter med dem, och det hjälper oss att prata om andra saker. Det förändrar inte världen, jag vet det, men det är kanske…något. Så personalen i kassan på Odenplans Akademibokhandel har mitt kort idag, om man väljer en barnbok och visar det här inlägget så betalas den. Jag förstår givetvis att Odenplan inte är det första stället alla åker till idag, men eftersom bokhandeln där håller öppet och eftersom jag har mitt kontor i närheten känns det naturligt att börja där. Vi ser hur det går.

EDIT: Hej igen. Alltså…det kom verkligen överväldigande mängder svar på det här, och många mejl plötsligt med frågor om hur man kan ”bidra till projektet”. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, för det här var en ganska liten idé, men om någon av er bor i andra delar av landet och vill göra något liknande kan ni kanske gå in på närmaste bokhandel och fråga om ni kanske kan köpa presentkort eller något liknande. Det måste nog organiseras litet och lokalt för att bli effektivt. Jag vet inte. Jag hade ingen stor plan för det här, helt uppriktigt, så jag tror att ni kommer ha bättre idéer för hur det kan tas vidare än jag har.

 

13 kommentarer

 1. Jag är på vippen att ropa till han som kanske hör mig borta i vardagsrummet att ”Fredrik Backman slutar fasen aldrig att förvåna”.
  Just då slog det mig att jag vänder mig till dig för tröst. Jag vänder mig till dig för förklaringar på saker som ter sig oförklarliga och jag vänder mig till dig för att återfå hoppet!
  Under gårdagskvällen gick jag in på flera av dina kanaler, eftersom jag vet att det kommer kloka tankar här så småningom. Jag vet att det antingen kommer ord som träffar mig rakt i hjärtat och som förklarar hur även jag känner, eller så kommer det bevis på att det goda i mänskligheten finns kvar och inte kommer vika ner sig.
  Jag är på vippen att ropa att ”Fredrik Backman slutar fasen aldrig att förvåna”, men fastnar på vägen. För det är just det du gjort – slutat att förvåna! Jag är inte ett dugg förvånad över att du gör det här.

  Fan, vilken fin människa du är!

 2. Heders Backman! Du har ett gott hjärta. Aldrig att dessa fegisar ska få skrämma oss. Det här är vårt land. Här bor kärleken.

 3. När jag läste detta, kom tårarna som inte kommit enda fram, sedan igår. Du skriver att det är en banal sak, Fredrik, men jag tycker att det var en fin tanke o du verkställde den. Förmodligen ligger många barn trygga o lyssnar på en ny bok, tack vare just dig!

  ❤️

 4. Hej! Skulle bara vilja gratulera till din nominering på Goodreads choice awards. Lite sent kanske… men jag är förvånad att du inte vann. Mvh Emmelie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *