God förmiddag. God nyår.

Jaha, joho, minsann. Bloggen tog jullov, vilket väl eventuellt inte påverkade någons vardag  betänkligt eftersom både ni och jag och alla andra förhoppningsvis varit upptagna med att äta ost, så som Gud avsåg. Och så här blir det ju ibland nu, när bloggen bor ensam och inte på en stor sajt med redaktörer och direktörer och olika sorters män med dyra tröjor och ”strateg” i arbetsbeskrivningen som ringer och hotar att control+alt+deleta mina knäskålar IRL om jag inte uppdaterar regelbundet. Ibland tar bloggen ledigt medan jag skriver mer dumheter på annat håll. Just precis nu skriver jag en ny bok och ett par andra grejer och ett eller annat brev till utvecklarna av John Madden Football angående den horribla övervärderingen av somliga av Philadelphia Eagles wide recievers. Vi får se hur det artar sig.

Men skit i det.

Nytt år, nya möjligheter. Till att börja med har min familj och jag spelat vinterkräksjukeroulette i fyra olika hushåll i tre olika städer under julhelgen. Reglerna för detta är förstås enkla: Man låter en förkyld tvååring slicka på en gaffel och stoppa tillbaka den i besticklådan. Och sen dukar man. Förra vintern vann jag fyra gånger men i år har mitt immunförsvar gått fullständigt William Wallace, och jag vill givetvis inte jinxa det så här nära skolstarten men det finns förutsättningar för att detta blir mitt första jullov efter fortplantningen som jag inte får varken vinterkräksjuka, influensa eller någon form av ögonskada som kräver sjukhusvård. En så kallad ”småbarnsförälderns perfect game”.

Angående julen var det som vanligt: Min fru lagade all mat, planerade alla julklappar, köpte alla julklappar, slog in alla julklappar, såg till att tomten dök upp i säsongslämplig klädsel, bjöd in alla gäster och…ja. Resten. Medan jag gjorde is och laddade alla iPads. Jag tänker inte stå här och säga att vi ”delade” på ansvaret men jag tänker faktiskt inte heller stå här och acceptera att jag ”inte hjälpte till”. iPads laddar liksom inte sig själva. Eller det gör de visserligen men någon ska sätta i sladden och när man har flera gäster med separata enheter och ett begränsat antal vägguttag så kräver det ta mig fan en logistik som skulle stressa skiten ur de där börsmäklarna som står och vrålar ”sälj! SÄLJ! KÖP!” på film.

Om det inte vore för min planering så hade vi antingen haft ojämnt laddade Apple-produkter eller en släckt julgran. Men som vanligt håller alla bara på om att ”vad god MATEN var och vad FINT du har gjort det” till min fru och själv går man här som julens osjungna hjälte .

Vad mer? Tja. Min dotter får ju säga vad hon vill men leksaker nuförtiden har för fan förpackningar med säkerhetssystem som skulle få nationella insatsstyrkan att ringa sin fackrepresentant. Det är fan små plastkrokar och skruvar och spännband och skit runt varenda jävla dockfot som ska skäras och bändas och klippas bort och om man ska göra det samtidigt som en tvååring står och vrålar ”EEELSAAA!!!” i örat på en så blir man kanske lite…stressad. Och dessutom var det dålig belysning. Men när Rachel i Vänner hade den här frisyren så ville miljoner kvinnor över hela världen också ha den så jag fattar inte hur jag kan ha ”förstört julen” bara för att Elsa också har den nu. Öppna förpackningen själv då nästa gång.

Och jag har inte ätit mina barns godis. Om ni hör det så är det en lögn. Godis är naturens eget godis och naturen tillhör alla. Vi har faktiskt allemansrätt i det här landet och den är ett del av vårt nationella kulturarv som vi ska värna och vara stolta över. Någon måste stå upp för de viktiga svenska traditionerna. Godis wants to be free. Je ne regrette rien.

Och…ja. Slutligen?

Vi firade nyår hos min bästa vän i Skåne och jag drack två och en halv Black Christmas och var uppe till halv två och behövde defibrillator för att komma upp i tid till frukosten dagen efter, men om jag bara får sova ut ordentligt inatt så kommer jag vakna som en ny man imorgon bitti.

Nu står min fru här bakom mig och muttrar ”får man välja vilken man?”.

 

89 kommentarer

 1. Kommer det Lego-En-man-som-heter-Ove inom kort eller ska man gå all in på Lego Star Wars? Jag vill gärna ha Lego-Ove, Lego-SAAB och Lego-Katten.
  För övrigt ansluter jag mig helhjärtat till Beach tvåtusenmåndag.

 2. NY BOK! Underbart! Läst ut GWs senaste under julen och ska ha barn i april så tror du att du är klar till säg juni (jag förstår att april är lite tight fast jag fyller jämt och så men juni funkar bra för logistiken)? Vill också tacka (som alla andra) för Ove. Boken har gjort att jag förstår min man mycket bättre då han är just en typiskt Ove. Så tack!

 3. Väckas med defillibrator. *storögd* Waaaooow! *nytt livsmål* Fast jag vet inte vad Black Christmas är. Ännu. Antagligen mer än vad jag kan hantera. *fingrar lite förstrött på Google-appen*. Ifall jag skulle BEHÖVA väckas med defillibrator nån gång. Sånt vet man inte alltid i förväg.

 4. Lego-Ove var ju bästa idéen jag hört om på evigheter. Vi skulle köpa den!! Gärna en duplo-version också så vi inte behöver vänta så fasligt länge på att kunna leka med ”Ove” med sonen.

 5. Tur att du har din fru. Maken undrar om du överdriver och inte har gjort mer inför och under julen. Jag känner så väl igen mig i öppnandet av leksaker, vissa är fan som Forth Knox! Och återvinningsberget efter lillens allra första jul blev ju enormt.

 6. Annika:
  Black Christmas är 1 del mörk rom, 3 delar julmust och aningens citron/lime i.
  Backman: Välkommen tillbaka!

 7. Nu förstår jag defillibrator-behovet. Såklart beror det väl på storleken på delarna… men jag antar att man inte fjompar med en centiliter hit och dit. När man ändå gjort sig omaket att skaffa en lime menar jag. För lime är inget man har ligger och dräller hemma Nej det har man inte.
  Tack Joni för Info! Det fanns inte på Google råkade jag se när jag letade jättelite efter en ny last.

 8. Åh hurraaaaa Fredrik is alive (tur att det finns defibrillatorer…) och ni sötar er i kommentarsfältet as per usual. Orndingen återställd. Awesome. #teamannica

 9. Ååååh så roligt att du är tillbaka?
  Det är nog inte tänkt att man ska öppna de hårt inplastade paketen, utan bara titta lite…..

 10. Under denna julledigheten så har jag läst en man som heter Ove och min mormor hälsar och säger förlåt. Vill bara säga tack, tack för att du skriver. Jag har fulgråtit och fulskrattat om vartannat och det har varit värt varje sekund. Så tack!

 11. Vinterkräksjukeroulette ? Living on the edge!
  Såg Ove på bio häromdagen och måste bara säga tack! Så underbar historia du har skapat. Grät och skrattade om vartannat, fulgrät till och med mot slutet. Läste boken för ett par år sedan och har precis just NU börjar lyssna på den på Storytel, bara för att den är så bra. Letar samtidigt biljetter till teaterföreställningen i vår.

 12. Ny bok, bästa nyheten på länge! Precis sett En man som heter Ove och nu ska jag läsa boken ännu en gång. Aldrig läst en bok som är i närheten av att beröra så som dina böcker gör! Du är fullständigt magisk!

 13. Ja tack för ove – ska gå på bio i helgen. Lät som vår fördelning till julen men min man kunde ju skylla på halsfluss iaf (inte för det var nån skillnad ifjol) tycker bloggen är klockren!

 14. After reading your article, I have some doubts about gate.io. I don’t know if you’re free? I would like to consult with you. thank you.

 15. I really wanted to write a quick word in order to say thanks to you for the superb advice you are showing on this site. My extended internet investigation has finally been paid with excellent tips to talk about with my friends and classmates. I would tell you that most of us visitors actually are truly endowed to live in a notable network with so many perfect people with interesting basics. I feel truly blessed to have used your entire web page and look forward to really more brilliant times reading here. Thanks once more for a lot of things.

 16. I enjoy you because of all of your efforts on this web site. Debby really likes carrying out investigations and it’s simple to grasp why. Many of us learn all relating to the compelling medium you create practical things through this blog and therefore foster response from visitors on that issue so our daughter is truly discovering a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. Your conducting a powerful job.

 17. I am commenting to make you understand of the fabulous discovery my princess undergone using your webblog. She discovered a wide variety of details, with the inclusion of what it is like to have an awesome helping nature to have a number of people completely fully understand selected impossible matters. You actually exceeded our own expectations. Thanks for coming up with such productive, trustworthy, edifying and in addition easy thoughts on that topic to Sandra.

 18. I want to get across my love for your generosity giving support to those who really want help on the issue. Your personal commitment to getting the message around has been extraordinarily useful and has continually encouraged men and women like me to realize their desired goals. The warm and helpful suggestions implies this much to me and far more to my office workers. Thanks a lot; from all of us.

 19. I wish to show thanks to the writer just for rescuing me from this type of issue. Because of looking throughout the search engines and finding opinions which were not productive, I assumed my entire life was gone. Living minus the approaches to the difficulties you’ve resolved by means of the short article is a crucial case, and ones which may have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your site. That training and kindness in handling all things was invaluable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a point like this. It’s possible to at this moment relish my future. Thank you so much for the expert and amazing guide. I won’t think twice to refer your blog post to any individual who should have support on this situation.

 20. I and my friends have already been examining the excellent items found on the website and so before long developed a terrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those techniques. Most of the people are actually so thrilled to see all of them and have in effect truly been tapping into them. We appreciate you actually being really considerate and then for going for certain incredibly good resources millions of individuals are really desperate to discover. Our own honest regret for not expressing appreciation to you earlier.

 21. I precisely had to thank you very much again. I am not sure the things that I could possibly have used without the actual suggestions provided by you concerning such topic. This was a real hard dilemma for me personally, however , coming across a skilled way you solved it took me to jump over delight. Extremely grateful for the assistance and as well , believe you recognize what an amazing job your are undertaking instructing the mediocre ones through the use of your web page. I am sure you haven’t encountered any of us.

 22. My spouse and i got now peaceful when Albert could finish up his investigations while using the precious recommendations he obtained through your web pages. It is now and again perplexing just to continually be freely giving guidance that many others might have been trying to sell. And we also do know we now have you to appreciate for that. The type of illustrations you’ve made, the simple website menu, the relationships your site assist to instill – it’s got most fabulous, and it’s making our son and us recognize that that topic is enjoyable, which is tremendously pressing. Thanks for everything!

 23. This web site is mostly a stroll-by means of for all the data you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely discover it.

 24. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you can take away me from that service? Thanks!

 25. I was very pleased to search out this net-site.I wanted to thanks in your time for this glorious learn!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 26. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my option to read, but I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you would fix in case you werent too busy on the lookout for attention.

 27. I would like to express my appreciation to you for bailing me out of this type of setting. As a result of searching throughout the search engines and obtaining views that were not pleasant, I thought my life was done. Living without the presence of approaches to the issues you’ve solved as a result of this article content is a crucial case, as well as the kind that could have negatively affected my career if I hadn’t noticed your web page. Your main competence and kindness in handling a lot of stuff was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a step like this. It’s possible to at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for your specialized and sensible help. I will not think twice to refer your site to any individual who desires tips about this area.

 28. Howdy! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you could have right here on this post. I might be coming back to your blog for extra soon.

 29. I discovered your weblog web site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to reading extra from you later on!?

 30. Can I simply say what a relief to search out somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know easy methods to convey an issue to gentle and make it important. More folks must learn this and perceive this facet of the story. I cant believe youre not more fashionable since you positively have the gift.

 31. You made some first rate points there. I seemed on the internet for the difficulty and found most individuals will go together with together with your website.

 32. There are some fascinating deadlines on this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

 33. There are actually loads of particulars like that to take into consideration. That is a great level to carry up. I provide the thoughts above as basic inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place the most important thing will probably be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, however I am certain that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls really feel the influence of just a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 34. You made some decent points there. I regarded on the internet for the issue and found most people will go together with along with your website.

 35. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out someone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the net, somebody with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 36. I抎 should check with you here. Which is not something I normally do! I get pleasure from studying a put up that may make people think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 37. This web site is really a walk-by for all the info you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and you抣l positively uncover it.

 38. This web page is known as a stroll-by means of for all of the data you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l undoubtedly uncover it.

 39. My husband and i felt very peaceful that Chris could carry out his survey while using the ideas he gained while using the web pages. It’s not at all simplistic just to happen to be releasing thoughts other people could have been trying to sell. And now we recognize we now have the writer to thank because of that. Those explanations you made, the straightforward website menu, the friendships you will make it easier to instill – it is everything exceptional, and it is assisting our son in addition to the family recognize that that concept is excellent, and that is really essential. Thanks for all!

 40. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I think that you must write extra on this matter, it might not be a taboo topic however generally individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 41. Can I just say what a relief to search out somebody who really knows what theyre talking about on the internet. You definitely know easy methods to deliver a difficulty to gentle and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this side of the story. I cant imagine youre no more in style because you undoubtedly have the gift.

 42. Can I just say what a reduction to find someone who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how one can bring a difficulty to gentle and make it important. More individuals have to read this and perceive this side of the story. I cant consider youre no more in style since you undoubtedly have the gift.

 43. I’m often to blogging and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and maintain checking for brand spanking new information.

 44. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out any person with some original thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s wanted on the web, somebody with a little bit originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 45. There are some interesting deadlines on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as well

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *